Kategóriák: Hírek

Értékes tippek, amelyek megmenthetnek az újévi másnaposságtól

A hagyomány azt diktálja, hogy mosolyogva, jó hangulatban, vidám és szeretett emberek társaságában lépjünk az újévbe. De gyakran ennek a „portálnak” az áthaladását stabil mennyiségű alkohol, sok pirítós és ital kíséri. Viszont a túlzott alkoholfogyasztás elkerülhetetlenül kényelmetlenséget okozhat az újév első napján.

A másnaposság legjobb gyógymódja az alkoholtól való tartózkodás. A szilveszter azonban aligha a legjobb alkalom arra, hogy elszakadjunk a pohártól (vagy üvegtől).

Annak érdekében azonban, hogy az újévet ne másnaposan ünnepeljük, szakértők azt javasolják, hogy fokozatosan tartsuk be a következő ajánlásokat:

Ünnepeljen üres gyomorral az újévi buli előtt

A másnaposság súlyossága az elfogyasztott étel típusától is függ.

Mielőtt belevágnánk az újévi ivászatba, „fogyasszunk” zsírt, fehérjét és szénhidrátot tartalmazó ételeket. 

A vörös hús különösen alkalmas erre a célra, mivel gazdag B-vitaminokban és aminosavakban, amelyek könnyen feldolgozzák az alkoholos melléktermékeket.

A savanyú zöldségek védenek a másnaposság ellen. Ezek az ételek más napokon is gondoskodnak a frissességedről, de jó, ha beépíted őket az ünnep előtti menübe. 

Ezek többnyire savanyú káposzta és savanyúságok. Természetes baktériumokat tartalmaznak, amelyek segítik a gyomor működését. Ezenkívül sóoldatuk ideális a nedvesség és a sók megtartására a szervezetben.

Szilveszterkor ne keverjük az italokat

A különböző típusú alkoholok eltérő hatással vannak az ivókra. Emiatt az a  javaslat, hogy a pohár emelgetés szerelmesei ugyanazt az italt fogyasszák egész éjszaka.

Igyon több vizet vagy sportitalokat az ünnep éjszakáján

Ha az italok között vizet vagy sportitalokat iszunk, az segít megelőzni a másnapi kiszáradást. Ezek az italok gyorsan helyreállítják a folyadékot és az elektrolitokat, amelyek elvesztése másnapossághoz vezet.

Ragaszkodjon a tiszta italokhoz

Az átlátszó italok, például a gin és a vodka előnyösebbek, mint a „piszkos” whisky vagy rum. Szakértők szerint a szódával készült whisky erősebb másnaposságot okozhat, mint a vodka gyümölcslével.

Mit tegyünk lefekvés előtt

Hagyja abba a nagy mennyiségű víz ivását. Kövesse az ajánlást, hogy kiemelje a folyadékot a parti közepén. Ha az ivás befejezése után szomjas vagy, csak egy pohár vizet igyál meg, ha nem akarsz időnként wc-re szaladgálni, miközben mámoros szervezetednek nagy szüksége van a helyreállító alvásra.

Vegyen be egy pirulát

A megfelelő tabletta lefekvés előtt ellensúlyozza az alkohol káros hatásait, és csökkenti a súlyos reggeli fejfájások valószínűségét.

Ha azonban mégsem sikerült megállni az alkohol fogyasztást, akkor másnap reggel az alábbiakat javasoljuk:

Kezdje a napot egy kiadós reggelivel

A túlzott alkoholfogyasztás a vércukorszint csökkenéséhez és a másnaposság súlyosbodásához vezethet. Az egészséges és teljes körű reggeli visszaállítja a vércukorszintet a normál szintre. 

Egyen fehérjében, szénhidrátban, egészséges zsírokban és vitaminokban gazdag reggelit, hogy felépüljön a másnaposságból és enyhítse a kellemetlen érzéseket. 

Igyon sok folyadékot

Kezdje a reggelt bő vízzel. Az alkohol fokozza a vizelettermelést a szervezetben, és a gyakori vizelés folyadék- és elektrolit veszteséghez vezet, amelyek elengedhetetlenek a szervezet számára. 

A másnapossággal járó tünetek, elsősorban a fáradtság, szédülés, szomjúság stb, a szervezet rehidratálásával gyógyíthatók.

Fogyasszon gyömbért

Ha felébred és másnapos, legyen a gyömbér az új legjobb barátja. A kis adag gyömbér serkenti az emésztőrendszert is, segít enyhíteni a székrekedést, a gázképződést, a puffadást, sőt a hányást is.

Méregtelenítsen spárgával

Egy koreai tanulmány szerint a spárga kivonat növeli az alkoholt lebontó enzimek szintjét. A kutatások azonban az alkoholfogyasztás előtti és a másnaposság előtti fogyasztásra összpontosítottak. A tudósok azonban úgy vélik, hogy a másnapi zöldségevés is segíthet, ha a szervezet tele van méreganyagokkal.

Megosztás
Tegek: másnaposság