Kategóriák: HírekKesztölc

Piliscsabai és kesztölci finomságok is díjat nyertek az Év Bejglije versenyen

A Magyar Cukrász Ipartestület idén is meghirdette a tavaly debütált Év Bejglije versenyét, ahol a hagyományos mákos kategóriában Kara József Zoltánné, a kesztölci Erika Cukrászda vezetője harmadik helyezett lett, az ínyenc kategóriában pedig Berecz Attila (M.Á.K. Kézműves Cukrászda, Piliscsaba) Napos Körte Bejglije második helyet érdemelt.

Az idén a cukrászok kedvelt alapanyaga volt a pisztácia, a mogyoró, a kesudió, a marcipán, az aszalt szilva, ahogy használtak körtét, napraforgót, fenyőmagot, sütőtököt, mangót vagy vörösbort is. A legjobbnak ítélt ínyenc bejglibe még pirított fekete szezámmag is jutott.

Az ipartestület népszerű szakmai versenyei – az Év Fagylaltja és a Magyarország Tortája – mellett az Év Bejglije megmérettetésnek az a célja, hogy felhívja a figyelmet a kiváló alapanyagokból készült ünnepi süteményekre, és népszerűsítse a kézműves bejglit az igazi minőséget kereső fogyasztók körében. A versenyre olyan termékekkel nevezhettek cukrászdák, amelyek megfelelnek a Magyar Élelmiszerkönyv előírásában foglaltaknak, hiszen a bejgli a „védett” termék, (hogy azzá vált, az egyébként az ipartestületnek köszönhető).

A versenyben résztvevők „hagyományos diós”, „hagyományos mákos” és „ínyenc” kategóriában nevezhettek. Kategóriánként háromfős zsűri értékelte a versenymunkákat. A három kategóriában összesen 56 bejglit kóstolt és értékelt a neves szaktekintélyekből és ismert személyiségekből álló zsűri. A zsűri tagjai voltak:  Andrész Zoltán cukrászmester, az Andrész cukrászdák tulajdonosa; Auguszt József cukrászmester, a Fény utcai Auguszt Cukrászda tulajdonosa; Harsányi Levente rádiós, televíziós műsorvezető (egyben cukrász); Karl Zsolt cukrászmester, a dunaharaszti Karl Cukrászda tulajdonosa, a tavalyi verseny többszörös díjazottja; Knezsik István, az Autós Nagykoalíció elnöke; Mészáros Gábor cukrászmester, a szombathelyi Mészáros Cukrászda tulajdonosa; Nándori László cukrászmester, a budapesti Nándori Cukrászda tulajdonosa; Sznopek Veronika, a Mestercukrász – Az édesszájú Konyhafőnök televíziós show nyertese; Varga Margit – a korábbi Zazzi Cukrászda társtulajdonosa és vezető cukrásza.

Hagyományos diós kategória:

  1. Simon Andrea, Trattoria di Sophia – Budapest
  2. Pass Szilvia, Aranyalma Cukrászda – Székesfehérvár
  3. Kiss Zoltán és Kiss Dániel, Kiss Cuki – Lajosmizse

Hagyományos mákos kategória:

  1. Szurgent Péter, Szurgent Kézműves Fagylaltozó és Cukrászda – Budapest
  2. Németh Béla, Sütibolt – Keszthely
  3. Kara József Zoltánné, Erika Cukrászda – Kesztölc

Ínyenc kategória:

  1. Advent Gyöngye- Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda – Szarvas
  2. Napos Körte bejgli – Berecz Attila, M.Á.K. Kézműves Cukrászda, Piliscsaba
  3. Karamellizált almás, sütőtökös bejgli – Rus Annamária, Békés Kitti, Fodor Ibolya, Virág Cukrászda – Érd

A legmagasabb pontszámot elérő bejglinek járó Auguszt Elemér különdíj nyertese: Advent Gyöngye – Urbán Ildikó, Ildikó Cukrászda – Szarvas

Forrás: Gourmet Riporter / Magyar Cukrász Ipartestület
Fotók: Magyar Cukrász Ipartestület / Erika Cukrászda