Kerékpárokat vehettek át a sikeresen pályázó diákok

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Magyar Nemzeti Levéltár pályázatot hirdetett iskolásoknak Ősök – bányász hősök címmel a magyarországi bányászati hagyományok ápolása és a családfakutatás megismertetése érdekében.

Az országos pályázat segítségével a diákok felfedezhették felmenőik hőstetteit egy nehéz, embert próbáló hivatás megismerésén keresztül. Komárom-Esztergom megyéből Dorogról, Esztergomból, Csolnokról, Dágról, Kesztölcről és Tokodról érkeztek pályaművek. A legjobb alkotások szerzői kerékpárt nyertek, melyet Szent Borbála napjához időzítve, december 3-án, pénteken adtak át a dorogi Reimann Bányászattörténeti Miniverzumban. Az időzítés nem véletlen, hiszen Szent Borbála többek között a bányászok és kohászok védőszentje, keresztény vértanú, a tizennégy segítőszent egyike.

Az általános- és középiskolás tanulók egyénileg, vagy csoportosan is pályázhattak többféle témában és pályaművel. A pályázat célja, hogy segítse levéltári adatgyűjtéssel a bányászdinasztiák megismerését, a bányásztelepülések feltárását, a bányászok összetartásának és hősiességének bemutatását, valamint segít bepillantást nyerni a bányászathoz, bányászokhoz kötődő hagyományokba. Mindezek mellett a pályázat megismerteti a tanulókkal a levéltárak működését, őrzött dokumentumaik jelentőségét és a kutatómunka gyönyöreit.

Az ünnepélyes átadón dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy korábban Fekete Péterrel arról beszélgettek, hogy milyen jeles bányászati múzeumok, emlékek és hagyományok vannak a környéken. Erről Fekete Péter mindjárt meg is akart bizonyosodni, ezért ellátogatott Csolnokra és megnézte, hogy néz ki ez a valóságban. Miután Fekete Péter bejárta a térség múzeumait elgondolkodott, hogy hogyan lehetne a bányászhagyományokat a zenekarokon, a rendezvényeken, pályázatokon keresztül feleleveníteni, életben tartani, fejleszteni. Így jött végül a pályázat ötlete. „Én országgyűlési képviselőként csak hálás lehetek, és remélem, hogy ez a folyamat folytatódni fog. Bíztatok mindenkit, ha lesznek új pályázatok, vegyenek azokban szintén részt” – tette hozzá a politikus.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára egy szénelektródás ívlámpát hozott magával, melyet a pedagógiai múzeumból kölcsönzött ki. Elmondta, hogy ezt 1809-ben Humphry Davy alkotta meg. „Annak idején az iskolákban ilyen lámpákkal világítottak akkor, hogyha valami miatt szürkület után is bent kellett maradni az iskolában. Nem volt villany, a gyertya pedig veszélyes volt. Ez az eszköz őrizte a fényt és lehetőséget adott arra, hogy este is tanuljanak a gyerekek.” – tette hozzá az államtitkár, majd megjegyezte: „Szent Borbála napján a bányászokra figyelünk, hiszen egy olyan kulturális örökséget hagytak ránk, hősiességről, fegyelmezettségről, munkavégzésről, családszeretetről, amely örökséget nekünk ápolni kötelességünk. Nagy boldogság számomra, hogy a képviselő úr felhívta a figyelmemet rá, hogy ezen a környéken csupa-csupa olyan település van, ahol ezek a bányászhagyományok rendkívül élőek és rendkívül erőt adóak. Nekünk az dolgunk, hogy a gyerekeknek, a fiataloknak felhívjuk a figyelmét arra, hogy kutassák, keressék meg és ápolják ezeket a hagyományokat.”. Végül Fekete Péter ismertette, hogy több mint 30 településről mintegy 200 pályázat érkezett, melynek a bírálatában ő is részt vett.

„Nagyszülőig visszamenőleg nemcsak nekem, hanem a feleségem családjában is rendkívül sokan dolgoztak bányában. Voltak sajnálatos szerencsétlenségeknek a résztvevői is közülük néhányan. Éppen ezért, amikor szóba került ez a projekt, én személy szerint nagyon örültem, és aztán elkezdtünk azon gondolkodni kollégáimmal, hogy hogyan is tudnánk segíteni a pályázni kívánó gyerekeket. A szerencsénk az volt, hogy rendkívül sok iratanyag foglalkozik a bányásztelepüléseknek a történetével, a Dorogi-medencében, illetve Oroszlány környékén is. Így gyorsan össze tudtunk szedni olyan iratokat, amivel úgy gondoltuk, hogy a gyerekeknek tudunk majd segítséget nyújtani a pályázat elkészítéséhez.” – mondta dr. Wencz Balázs, a Magyar Nemzeti Levéltár igazgatója, majd kiemelte, hogy nagyon büszke a megye diákjainak a teljesítményére.

Az átadóról egyetlen pályázó sem ment haza üres kézzel, hiszen a kerékpár fődíjak mellett csomagokat, csokoládékat és cirkuszjegyeket osztottak szét a gyerekek között.

Díjazottak: