Hogyan előzzük meg a lakástüzeket? Néhány jótanács a tűzoltóktól!

Komárom-Esztergom megyében 2020-ban összesen 152 esetben kellett beavatkoznia a tűzoltóknak lakástűz miatt. Ez a szám idén, 2021-ben már 145-nél tart és még egy hónap hátra van a 2021-es évből. Az Esztergomi járásban az idei évben 46 esetben vonultak a tűzoltók lakástűzhöz, 7 alkalommal pedig szén-monoxid mérgezés gyanúja miatt.

A legtöbb lakástűz emberi mulasztásra, gondatlanságra vezethető vissza. A tűzesetek kiváltó okai olyan veszélyforrások lehetnek, mint a nyílt láng használata, elektromos hiba, fűtési rendellenesség, főzés vagy a dohányzás. Ezek a mindegyike megelőzhető lenne egy füstérzékelővel, de mindenek előtt kellő odafigyeléssel.

A fűtőberendezések esetében fontos, hogy berendezéseinket megfelelő időközönként szakemberrel megvizsgáltassuk, a szükséges karbantartásokat elvégeztessük. Ez vonatkozik, mind az elektromos, mind a gázzal, szilárd fűtőanyaggal működtetett rendszerekre is. Kiemelten fontos, a szilárd tüzelőanyaggal fűtő háztartásoknál az rendszeres vizsgálat, tisztítás a kéményekben keletkező lerakódások miatt. Magánszemély lakóháza esetén ez az évenkénti ellenőrzés ingyenesen megigényelhető a 1818-as telefonszámon, vagy a https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ webes felületen.

A fűtési rendszerek – amennyiben nyílt égésterűek (a lakótér levegőjét használják az égéshez) – nem megfelelő karbantartottság esetén szén-monoxid mérgezés (kandallók, kályhák esetében füstmérgezés) kockázatát is hordozzák, ezért az időszakos ellenőrzés mellett teljes biztonságot szén-monoxid érzékelő, füstérzékelő beszerzésével érhetünk el.

Az adventi időszakban országszerte megszaporodnak a nyílt láng használatával összefüggő tűzesetek, ezért fontos, hogy ha gyertyát gyújtunk, azt megfelelő óvintézkedések megtétele mellett tegyük. A gyertya alá helyezzünk tűzálló alátétet és a környezetéből távolítsunk el minden éghető anyagot. A felügyelet nélkül hagyott láng még így is okozhat tüzet, így abban az esetben, ha elhagyjuk helyiséget, bizonyosodjunk meg róla, hogy eloltottuk azt.

A zárt térben történő dohányzás szintén komoly veszélyforrás lehet. Az ágyban, kanapén nem ajánlatos rágyújtani, a cigarettából kihulló parázs könnyen tűzesetet eredményezhet.

Ha minden elővigyázatosságunk ellenére lángra kap valami a lakásban, azonnal tárcsázzuk a 112-es központi segélyhívó vonalat és kérjünk segítséget. Amennyiben a tüzet méreténél fogva, testi épségünk veszélyeztetése nélkül el tudjuk oltani, kezdjük meg az oltást. Tegyünk meg mindent, hogy az ünnepeket mi és családunk is a lehető legnagyobb biztonságban tölthessük!

Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság