Kategóriák: HírekTokodaltáró

Megújult a tokodaltárói iskola

Mintegy 21,5 millió forint kormányzat által megítélt támogatás segítségével újult meg a tokodaltárói iskola. Az épületben felújították az elektromos hálózatot, kicserélték a lámpatesteket és a kapcsolókat, valamint kifestették az épület helyiségeit. Az udvaron pedig fitnesz eszközöket telepítettek.

Az Esztergomi Tankerületi Központ nyertes pályázatának – a Magyar Falu Program – Iskolaépület felújítása 2020 alprogram – keretében, az iskolaépület korszerűsítése érdekében megtörtént az elektromos szerelvények felújítása, műanyag vezetékcsatornák elhelyezése, a meglévő lámpatestek, kapcsolók, dugaljak, biztonsági világítási lámpatestek cseréje, valamint az elosztószekrények felújítása. Mindemellett vakolatjavítás és festésjavítás is hozzájárult az esztétikus környezet kialakításához.

A Tokodaltárói Gárdonyis Gyermekekért Közhasznú Alapítvány A Magyar Falu Program – Civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása 2020 alprogramjának segítségével vásárolt kültéri sporteszközöket az iskola udvarára, továbbá az alapítvány önerőből szegélyköveket vásárolt, valamint fizette a tereprendezés költségeit.

Tokodaltáró Község Önkormányzata a sporteszközök betonalapozásához szükséges alapanyagokat, a szállítási költségeket, valamint a faültetést részben finanszírozta. Az Esztergomi Tankerületi Központ a térkővásárlást, kiszállítását, valamint a kültéri bútorzat beszerzését vállalta magára.

Az ATAK (Aktívan Tokodaltáróért Közösen) Egyesület és helyi nagylelkű emberek támogatásával valósult meg a faültetés, a kültéri sporteszközök telepítése, tereprendezése, illetve az ő önzetlen felajánlásuknak köszönhető a térkövezés munkadíjának és a lépcső készítésének finanszírozása. A Gárdonyi Diáksport Egyesület pedig a faültetés költségének nagyobb hányadát vállalta magára, illetve a fák elültetését.

A november 19-én, pénteken megtartott átadó ünnepségen a legkisebbek zenés-táncos programmal készültek, a nagyobbak verseket mondtak, a csodás hangú Molnár Renáta pedig népdalelőadással örvendeztette meg a résztvevőket.

Az átadóünnepségen először Muszela Szabolcs, az Esztergomi Tankerületi Központ igazgatója járult a mikrofonokhoz, aki elmondta, hogy igazi sikertörténetnek mondható az az összefogás, ami itt Tokodaltárón valósult meg. Mind az önkormányzat, a település vezetése, a civil szervezetek, alapítványok és egyesület részéről példaértékűnek mondható ez a közös munka.

Székely Gabriella, a Tokodaltárói Gárdonyi Géza Általános Iskola igazgatója örömét fejezte ki, hogy két sikeres pályázatot zárhattak egyszerre. „Mindkettő a Magyar Falu Program keretében íródott ki, az első pályázat benyújtója az Esztergomi Tankerületi Központ volt, ami által az említett felújításokat tudtuk elvégezni, a másik pedig az iskolaudvar fejlesztésére irányult, ami által kültéri fitnesz eszközöket telepíthettük” – tette hozzá az intézmény vezetője.

„Jól indult a mai nap, hiszen Völner Pállal befejeztük a 30 facsemetének az ültetését, ami szintén egy lezáró esemény volt” – mondta Ifj. Petrik József, Tokodaltáró polgármestere, majd megjegyezte: „A pályázat befejezése után államtitkár úrral megnéztük, hogy az elmúlt egy évben milyen fejlesztések történtek Tokodaltáron, és milyen fejlesztések várhatók még az elkövetkezendő pár hónapokban. A bejárás során arra jutottunk, hogy nagyon szépen fejlődik ez a település és azt kérném, hogy továbbra is támogassanak minket”.

Péterffy Balázs, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese úgy vélekedett, hogy az egyik legjobb befektetés az mindig az oktatás, ami ezen a településen most sikeresen valósult meg. „Ráadásul ahogy hallottam, tényleg egy olyan összefogás eredményeképpen valósult meg ez a beruházás, ami nagyon dicséretes. Engedjék meg, hogy ezúttal meg is köszönjem mindenkinek, aki részt vett benne.” – tette hozzá az elnökhelyettes.

Bérces József, a Duna-Pilis-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület elnöke kiemelte, hogy az összefogás minden résztvevője egyformán fontos ebben a körben, hiszen mindenki nagyon magas szintű munkát végzett.

Végezetül pedig dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait, aki felhívta a figyelmet arra, hogy ha követjük a híreket, akkor láthatjuk, hogy az országban hatalmas beruházások zajlanak, többek között autópályák, vasútvonalak és gyárak épülnek. „De a Magyar Falu Programban megvalósuló beruházások is fontosak. Mint itt is látható, a kormány nem üres szlogenként beszél arról, hogy a települések lakosságmegtartó erejét növelni, az életkörülményeket pedig javítani kell, hogy mindenki ugyanazokat a szolgáltatásokat kaphassa meg a nyugodt vidéki élet mellett, mint ami a városokban elérhető” – tette hozzá a képviselő. „Ami pedig a legfontosabb és a szívünkhöz közel áll, amikor a gyerekek kapnak valamit, az természetesen mindig sokkal értékesebb számunkra, hiszen ők jelentik a jövőt.” – jegyezte meg az iskolai beruházásokkal kapcsolatban dr. Völner Pál.