Kategóriák: HírekKék hírek

Hogyan előzhetők meg a járműtüzek? Mit tegyünk, ha bekövetkezett a baj?

November 13-án, szombaton délután teljes terjedelmében égett egy ház előtt parkoló benzinüzemű személygépkocsi Nagysápon, az Árpád utcában. A járműben nem tartózkodott senki. Bajna és Nyergesújfalu hivatásos tűzoltói két vízsugárral eloltották a tüzet, ami a környezetére nem terjedt át.

A jármű tulajdonosa az eset után a Nagysáp City nevű Facebook csoportban panaszkodott, hogy egy férfin kívül senki sem segített nekik abban, hogy elolthassák a lángokat, ugyanis a kíváncsiskodók inkább fotózták és videózták a tűzesetet.

De egy átlag ember hogyan és milyen eszközökkel avatkozhat be egy lángoló autó oltásába, illetve hogyan előzhetők meg a járműtüzek? Erről kérdeztük Csekéné dr. Laczkó Melinda tűzoltó alezredest, a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjét.

Csekéné dr. Laczkó Melinda elmondta, hogy járművünk, saját és utasaink testi épségének megóvása érdekében legtöbbet azzal tehetünk, ha a kisebb javításokat is szakemberrel végeztetjük. Érdemes egy kézi tűzoltó készüléket a járművünkben tartani, mellyel a kezdődő, kisebb tüzet még jó eséllyel meg lehet fékezni. A kézi tűzoltó készülék beszerzése nem kötelező a KRESZ szerint, de kezdeti szakaszban lévő, kis kiterjedésű gépjárműtüzek oltására alkalmas lehet. Hozzátette: az égő járművet minden esetben fokozott figyelemmel és kellő gondossággal kell megközelíteni, például a nagy hőhatásnak kitett gumiabroncsok és az üzemanyagtartály is súlyos balesetet okozhatnak. Ezért a legkisebb gépjárműtüzek esetében is a lehető leggyorsabban hívni kell a 112-es segélyhívó telefonszámot.

Megosztás