Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Bemutatkozott a TOP Plusz program megyénkben is

2021. november 5-én, pénteken a megyeszékhely volt a következő állomása a 2021-2027 közötti időszakra szóló „Terület-és Településfejlesztési Operatív Program Plusz” bemutatását célzó eseménysorozatnak.

Az uniós források jelentős hányada a korábbi évekhez hasonlóan az előttünk álló 7 évben is területi alapon kerül felhasználásra a megyei önkormányzatok bevonásával, akik a számukra megítélt források megtervezésében és a források allokációjában is fontos szerepet játszanak.

A Pénzügyminisztérium irányításával megvalósuló program Komárom-Esztergom megyében mintegy 50 milliárd Ft-ot biztosít többek között a megye településeinek életminőségét, a közszolgáltatások javítását, a helyi gazdaság fejlesztését szolgáló beruházások megvalósítására, a turisztikai fogadókínálat fejlesztésére és a helyi közösségek erősítését szolgáló programok megvalósítására.

A program címzettjei elsősorban az önkormányzatok, így az eseményre is a települések első emberei kaptak meghívást. Az egykori bányászkaszinó felújított épülete, az úgynevezett „Tulipános Ház” adott otthont az eseménynek. A résztvevőket Popovics György a Komárom-Esztergom Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte. A nagyfokú érdeklődést jelzi, hogy a megye szinte összes érintett települése képviseltette magát. A rendezvény az előző hétéves program eredményeinek bemutatásával kezdődött. Komárom-Esztergom megye sikeresen teljesített. A 2014-2020-as időszakban a többletforrásoknak is köszönhetően mintegy 41 milliárd Ft fejlesztési forrás érkezett a megyébe.  A valós települési igényekre alapozott fejlesztések nagyban javították a településeken élők életminőségét, segítették a megye gazdasági pozícióinak megtartását, szolgálták a megye turisztikai potenciáljának erősítését és az egységes megyei identitás megteremtését is. Mindezt Petrikné Molnár Erika a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzati Hivatal pályázati és fejlesztési tanácsadója mutatta be előadásában, amelyben kitért még a jövőben várható területi forrásokra, felhasználásuk feltételeire, a megyei önkormányzat fejlesztésekkel kapcsolatos feladataira. A program következő pontjaként Vörös János a megyei identitás erősítését szolgáló új megyei projektet ismertette, ami ugyan még az előző fejlesztési ciklus forráskeretéből valósul meg, de már előszele a következő uniós ciklus megyei fejlesztési programcsomagjának. Magát a TOP Plusz programot Oláh Gábor a Program Irányító Hatóságának vezetője mutatta be. A Pénzügyminisztérium Regionális Fejlesztési Programokért felelős helyettes államtitkára az előttünk álló 7 éves TOP Plusz főbb kereteit, prioritásait ismertette. A mintegy 1600 milliárd Ft-os forráskeretű országos program pályázati felhívásait Stefán László a Minisztérium Regionális Fejlesztési Programok (RFP) Stratégiai Tervezési és Értékelési Főosztályának vezetője ismertette. Ezt követően a program eljárásrendi újításait Tabajdi Márton a Minisztérium RFP Ellenőrzési és Módszertani Főosztályának vezetője ismertette. Végül Szabó Csaba, a Minisztérium Programvégrehajtási Főosztályvezetője osztotta meg a résztvevőkkel a jelenleg folyó TOP program végrehajtásának tapasztalatait, akiknek módjuk volt kérdéseket is feltenni az előadókhoz. Ezzel sokan is éltek, ami jelzi, hogy a rendezvény elérte célját, hiszen nagyban szolgálta az új program minél szélesebb körű megismertetését.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat