Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Elindult a TOP Plusz: 1800 milliárd forintra pályázhatnak a települések

A következő hét évben 1800 milliárd forintot biztosít a kormány a térségek saját fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására. A TOP Plusz programban 49 milliárd forint áll majd rendelkezésre Komárom-Esztergom megyében, ebből most 3,6 milliárd forintra pályázhatnak a települések bölcsődék és óvodák fejlesztésére.

Varga Mihály pénzügyminiszter november 2-án a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségével kötött stratégiai partnerségi megállapodás aláírásakor elmondta, hogy az első pályázati felhívások összesen több mint 636 milliárd forint értékben már megjelentek. Ezek a 4-es és 5-ös út fejlesztését, települések infrastruktúra fejlesztését, fenntartható városfejlesztést, önkormányzati épületek energetikai korszerűsítését és foglalkozási-gazdaságfejlesztési együttműködések létrejöttét támogatják. Kedden pedig elérhetővé vált a bölcsődék-óvodák létesítését, fejlesztését, eszközbeszerzését támogató felhívás. „A TOP Plusz projektjeinek sikere nagyban múlik a helyismereten, a helyi gazdasági szereplőkkel való szoros kapcsolattartáson, a most induló hétéves fejlesztési periódusban is maximálisan számítanak a Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének stratégiai partnerségére, tudására és aktív közreműködésére” – mondta a pénzügyminiszter, majd kiemelte: a források legalább 65 százaléka jut majd a nagyobb fejlesztést igénylő négy magyarországi régióba, és a megyéken belül járási és térségi szinten is lesz lehetőség arra, hogy a fejlesztési pénzek oda jussanak, ahol a legnagyobb szükség van rá. Varga Mihály elmondta azt is, hogy az előző hétéves időszakban 1500 milliárd forinttal támogatta a kormány a magyar települések fejlesztéseit a Terület- és településfejlesztési operatív programon keresztül. A résztvevő 18 megye és 22 megyei jogú város saját programokat valósíthatott meg. Ennek köszönhetően csaknem 7 ezer hektár iparterület jött létre vagy újult meg, több mint 14 ezer bölcsődei férőhely jött létre vagy nőtt ezek színvonala, megújult több mint 2200 egészségügyi alapellátást nyújtó szolgálat, közel 60 ezer ember képzése és bértámogatása valósult meg, 800 kilométer közút újult meg, 1500 kilométer kerékpáros útvonal épült és több mint 2 ezer kilométer vízelvezető rendszer teszi biztonságosabbá a települések üzemeltetését.

„A kisebb városoknak, falvaknak akkor van jövőjük, ha a fiatalok ott képzelik el az életüket, a szülőhelyükön akarnak családot alapítani. Éppen ezért helyezünk nagy hangsúlyt a bölcsődék és óvodák fejlesztésére, építésére. A most megjelent kiírás keretében – csak Komárom-Esztergom megyéből – összesen több mint 3,6 milliárd forintra pályázhatnak ilyen célokra. Két szakaszban lehet benyújtani a megfelelő dokumentációt: az első 2021. december elseje és 2022. január 14-e között lesz” – mondta el lapunknak Völner Pál a pénzügyminisztériumi bejelentéssel összefüggésben. Esztergom és térsége országgyűlési képviselője hozzátette: a kormány mind a Széchenyi Terv Plusz egyes pályázati körei, mind a Magyar Falu Program esetében fontosnak tartja, hogy az adott térségről, településekről meglévő tudás, a helyismeret jelölje ki a fejlesztések irányát – a polgármesterek és a képviselő-testületek tagjai éppen ezért pótolhatatlan szereplők.

„Komárom-Esztergom megye számára a 2021-2027 közötti ciklusban mintegy 49 milliárd forint Európai Uniós forrás áll majd rendelkezésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz keretében. A TOP-hoz hasonlóan a megyei önkormányzat feladatai nem csak az előkészítésben jelentkeznek, hanem a program végrehajtásában, koordinálásában is. A források elsősorban a helyi gazdaság fejlesztéséhez szükséges infrastruktúra korszerűsítésére, a települési környezet és szolgáltatások javítására, a klímavédelemre, a humánerőforrások, a társadalmi kohézió erősítésére fordíthatók majd” – tájékoztatta lapunkat Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke a pénzügyminisztériumi bejelentéssel kapcsolatban, majd kiemelte: két település, Esztergom és Tatabánya, mint a kiemelt járműipari térség két meghatározó, és a megye két legnagyobb városa, kiemelt kereteket kap fejlesztéseik megvalósítására, mely összességében csaknem 15 milliárd forint. A többi település, a Magyar Közútkezelő Zrt. és a megyei önkormányzat számára mintegy 34 milliárd Ft pályázható forrás várható. Popovics György hozzátette, hogy a megyei önkormányzat a forrás felhasználására elkészítette a ciklusra szóló területfejlesztési stratégiai dokumentumokat és a megyei integrált területi programban széles körű projektgyűjtésre alapozottan, egyeztetve a településekkel, megtervezte a források felhasználását. A fejlesztések mielőbbi indítása érdekében már meg is jelentek az első pályázati felhívások.

Felhasznált források: MTI / kormany.hu
Borítókép: TOP-os pályázatból alakítottak ki mini bölcsődét Csolnokon, melyet 2021. október 15-én adtak át