Kategóriák: EsztergomHírek

Előadások és programok várták az érdeklődőket az esztergomi könyvtárban

Az esztergomi Helischer József Városi Könyvtár, csatlakozva az Országos Könyvtári Napokhoz, október 4-10-ig könyvtári hetet tartott. Egész héten ingyenes beiratkozással várták olvasóikat és a késedelmi díjakat is elengedték.

Hétfőn az esztergomi művészek az életöröm témakörét járták körül, inspirálódtak egymás gondolataitól. Kedden Tölgyessy Zsuzsanna drámapedagógus vezetésével „Olvasás és mentális egészség” címmel körüljárták, hogy az olvasásnak milyen hatásai vannak lelkünkre, mindennapjainkra. Szerdán esztergomi múltidéző szerepelt a könyvtár programjában. Sárosi Attila Esztergomi átkeléstörténet, Dr. Osvai László pedig Orvos sírok a Belvárosi temetőben címmel tartott előadást. Október 11-én volt húsz esztendeje, hogy az újjáépített Mária Valéria hidat átadták a forgalomnak, valamint megismerkedhettek a város orvosainak életútjával. Az előadásra sokan voltak kíváncsiak.

Szombaton az esztergomi gyermekkönyvtár magbörzét és családi kirándulást szervezett. A felnőtteket kvíz- és közösségépítő játékra várták, tartalmas szórakozást kínálva. Könyvekről, helytörténeti érdekességekről éppen úgy szó esett, mint a futásról és az adakozásról. Ezúttal is három esztergomi közösség képviseltette magát: az Esztergomi Futóművek, A Péczeli József Honismereti Egyesület és az Oltalmazó Kezek Segítségnyújtó Alapítvány (adakoznek.hu).

Vasárnap a könyvtár rendkívüli nyitva tartással, könyvbörzével várta olvasóit. Délután ott járt a Játékkunyhó, sokan, sokfélét játszottak és még egy kedves és figyelmes díjátadóra is sor került. „Hálásak vagyunk, amikor a szülők egészen apró gyermekeikkel is ellátogatnak a könyvtárba. Idén három fiatal olvasónk kapta a Reménységeink-díjat. Mosoly-díjat adományoztunk három olvasónknak, hiszen ők bármikor bejönnek a könyvtárba, mosolyognak. A Tekintély-díj elnyerői legidősebb olvasóink, akiknek köszönjük, hogy hűségesen kölcsönöznek tőlünk, részt vesznek programjainkon, azt pedig külön, hogy gyermekeikkel, unokáikkal is megszerettették az olvasást, Üstökös-díjat kaptak, akik sokat segítettek könyvtárunk jó hírének továbbvitelében. Önkénteseinkre mindig számíthatunk, és ezért végtelen hálásak vagyunk. Minden strandkönyvtárosunknak, közösségi szolgálatos fiatalnak köszönetet mondunk. Idén hármójukat A Könyvtár angyalai-díjjal is kitüntettük. Leglelkesebb olvasóinknak az idén az Országos Könyvtári Napok keretében Hűség-díjat adtunk.” – mondta Hámosné Szőke Anna könyvtáros.