Párma Csaba 80 éves

Dorog rendkívül gazdag zenei életének kiemelkedő és sokoldalú egyénisége, Párma Csaba ma tölti be 80. életévét. Ebből az alkalomból szeretnénk sok évtizedes munkásságát felidézve méltó módon köszönteni városunk jeles alakját. Szabó Gyula cikke.

Párma Csaba a felvidéki Perbetén született, 1941. október 12-én. Édesapja, Párma Jenő a zeneművészet szintén kimagasló alakja Érsekújváron tevékenykedett, majd a jeles városhoz közeli Perbetén nevezték ki zenetanárnak. Édesanyja, Ginzery Teodóra akivel édesapja 1936-ban kötött házasságot. A történelem vihara vetette Dorogra a teljes családot, miután közvetlenül a Vörös Hadsereg 1945 március végén történt bevonulását követően  Párma Jenőt koholt vádakkal koncepciós perbe fogták és internálták a csehszlovák hatóságok. 1945. december 28-án a Duna jegén át menekült térségünkbe, s Dorogon, a Zrínyi iskolában kapott állást, egyben a Petőfi iskolában is tanított. Az egész családot 1947-ben telepítették ki, s ekkor került az akkor mindössze 6 esztendős Csaba édesanyjával és Attila nevű testvérével együtt Dorogra.

A gyermek Csaba a bőgővel a családi együtt zenélés során

Általános iskolai tanulmányait már Dorogon kezdte a Petőfi iskolában és egyben az édesapja által 1949-ben alapított iskolai úttörő zenekar  legelső növendékeinek egyike lett testvérével együtt. A Dorogi Úttörő Zenekar nagy népszerűségre és hírnévre tett szert messze Dorog határain túl is. Iskolai rendezvények és a településen rendezett ünnepségek, kulturális rendezvények állandó résztvevője volt. A kis Csaba több hangszeren is kiválóan játszott, viszont az úttörő zenekarban elsősorban a nagybőgőt és a csellót szólaltatta meg. Mind az alapító-, mind a későbbi tagok közül számos gyermek vált nívós zeneművésszé a későbbiekben.

A legendás Blank együttes Kabos Lászlóval

Az érettségit követően apja nyomdokain haladva a pedagógusi pályát választotta, összekötve a zeneművészettel. Diplomát szerzett az esztergomi tanítóképző főiskolán, majd ének-zene szakon diplomázott a pécsi tanárképző főiskolán. Ezen felül Kecskeméten a Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézet  szemináriumát is elvégezte. Tanítói pályafutását Leányváron kezdte 1962-ben, majd a dorogi Zrínyi iskola tanára lett.

A Blank zenekar és Kabos László

Zeneművészeti tevékenysége egyre szélesebb palettát kezdett felölelni. Tagja volt a helyi Bányász Koncertfúvós Zenekarnak közel három teljes évtizeden át, ahol nagybőgőn és basszusgitáron játszott. Zenészként Istenadta áldás volt számára, hogy kiváló énekhanggal is rendelkezett, így aktívan kapcsolódott be a kórus életbe is. Hosszú időszakon keresztül tagja volt az esztergomi Monteverdi Kórusnak is, valamint a Zrínyi iskola kórusvezetője.

A szintén emlékezetes Neoton együttessel

A komolyzenei tevékenységek mellett meghatározó alakja volt a dorogi könnyűzenei műfajnak is. A komoly ismeretséget és népszerűséget szerzett Blank zenekarban gitározott, bőgőzött és zongorázott. A Blank zenekar egyben Dorog legelső könnyűzenei alakulata volt, amely még 1951-ben alakult. A formáció rádiós és televíziós szereplésekkel és felvételekkel is büszkélkedhetett. Saját műsorok mellett számos neves művésszel együtt is felléptek, valamint több olyan szólista kísérő zenekara is voltak egyben, mint Korda György, Koós János, Sárosi Katalin, vagy éppen a Vámosi-Záray kettős. 1961-ben sikerrel szerepeltek a Ki mit Tud? műsorban is.

Dorogi művészek csoportjában bal szélen Párma Csaba 

Csaba alapító tagja és névadója lett később a Neoton együttesnek, amely 1964-ben kezdte működését. Nem összetévesztendő a későbbi táncdalzenekarral. A névadás az egyik akkori jelesnek számító hangszeréről származott, annak a márkája volt a Neoton. A zenekar számos díjat és fesztivált nyert, továbbá szintén kimagaslóan szerepelt a Ki mit Tud?-on, ahol a Benkó Dixiland Band mögött végeztek a második helyet nyerve és ugyancsak második helyet szereztek a Dunamenti Fiatalok Találkozóján az Apostol együttes mögött. A csapat 1974-ig működött aktívan.

Esküvői fotó feleségével, Péterdi Beátával

A Blank zenekarral és a Neoton együttessel kapcsolatos emlékezetes tevékenységei közé tartoztak a hatalmas népszerűségnek örvendett Öt órai tea rendezvények a dorogi művelődési központban, amely helyi és környékbeli fiatalok egyik legkedveltebb szórakozása volt évtizedeken át. 2005-ben nosztalgia jelleggel szerveztek újra Öt órai teát, amelynek létrehozásában is jelentős szerepet vállalt, s ahol az eredeti együttesek szolgáltatták a zenét.

Jenő nagypapa az unokákkal

Egyik legkomolyabb zenei munkája Salamon Imre Dorogi mise című művének felújítása, amelyet 1993-ban az  elsőként megrendezésre kerülő Megbékélés napja ünnepség tiszteletére készített. Ezen felül a zenetechnika terén is munkálkodott. Hangszereket és erősítőket javított és készített. Azonban nem csak a zeneművészet mezsgyéjén volt igen aktív és sokoldalú, de az élet számos egyéb területén is sikerrel munkálkodott. Többek között tagja volt a Dorogi Amatőr Filmklubnak, továbbá dolgozott a Magyar Televízió tudósítójaként is. Jelentős közéleti tevékenységet is folytatott, zömében társadalmi munkában. Öt éven keresztül volt a járási Munkaügyi Döntőbizottság elnöke és népi ülnök, valamint önkéntes rendőr.

Gyermekeivel

A tartalmas és igen széles spektrumú tevékenységei közepette családot is alapított. Felesége a szintén pedagógus, Pro Urbe díjas tanító, Péterdi Beáta, aki Dorog kiemelkedő, megbecsült közéleti személyisége is egyben. Két gyermekük, Zsolt és Szilvia, valamint fiuk lévén Botond nevű, míg leányuk lévén Eszter nevű unokáikkal is büszkélkedhetnek. Csaba apai nagymamája korán megözvegyült, majd  későbbi házassága lévén apukájának négy féltestvére is született. Nevezetesen; a korábbi kórházigazgató Sinka Gábor, a Petőfi iskola volt igazgatója, Sinka László, az egykori középiskolai történelem-magyar szakos tanár, Sinka B. Imre és a szintén  volt tanár, Sinka Gyöngyi.

Furlán Ferenc festő- és grafikusművésszel és egykori zenésztársával, s kiváló baráttal, Szentkirályi Károllyal

Párma Csaba nagyszerű és értékes életműve mellett közvetlen, barátságos és vidám természetével méltán vívta ki a helyi emberek és széles e hazában élő honfitársaink szeretetét, megbecsülését. Személyes ismeretségünk és jó kapcsolatunkon túl külön büszkeség számomra, hogy az esküvőmet követő lakodalomban Ő szolgáltatta az élőzenét és teremtett nagyszerű hangulatot.

Párma Csaba napjainkban leányával, Szilvivel

Munkásságát számos díjjal és kitüntetéssel ismerték el. Többek között:

  • Komárom megyei  és Országos Rendőrkapitányi dicséret
  • A Magyar Népköztársaság Minisztertanácsa Kiváló Társadalmi Munkáért érem
  • Kiváló úttörővezető
  • Komárom megyei tánczenekarok fesztiválja I. díj
  • Tánczenekarok országos Aranyhajó fesztiválja II. díj
  • Országos Amatőrfilm Fesztivál III. díj

Ezúton is sok szeretettel köszöntve a kerek születési évforduló alkalmából,  Isten éltessen kedves Csaba!

Fotómelléklet: A Párma család albumából

Külön köszönet: Párma Szilviának a fényképek engedélyezéséért és rendelkezésre bocsájtásért, valamint a cikkben felhasznált információkért.

Szabó Gyula

Megosztás