A tervek szerint jövő tavasszal adják át a Gyermelyi Zrt. harmadik malomkomplexumát, amely 5,5 milliárd forintos beruházásból valósul meg – hangzott el a Magyarország piacvezető tésztagyártójának, legnagyobb tojástermelőjének és malomipari szereplőjének számító cég megalapításának 50 éves évfordulóját ünneplő jubileumi rendezvényén szeptember 29-én, szerdán.
A Gyermelyi tésztagyár idén ünnepli 50. születésnapját, miután 1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés a Komárom-Esztergom megyei településen. „Az első évben 4280 tonna tésztát értkesített a gyár, vagyis 50 év alatt mára megtízszereztük az eladást” – emelte ki beszédében a Gyermelyi Zrt. elnök-igazgatója. Tóth Béla elmondta: a tészta mellett lisztet és tojást is értékesítő, jelenleg több mint 500 főt foglalkoztató Gyermelyi Vállalatcsoport tésztagyára kezdetben 65 embernek adott munkát. Kihangsúlyozta: az utóbbi évtizedben a cég dinamikusan fejlődött, amiben nagy szerepet játszottak az uniós és hazai forrásból kapott állami támogatások.
„Az elmúlt 10 évben 35 milliárd forintot fordított beruházásokra a Gyermelyi Zrt.” – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter. Hozzátette: a fejlesztések folytatódnak, a tervek szerint tavasszal átadásra kerülő harmadik malomkomplexum kiépítése 5,5 milliárdos beruházásból valósul meg. Azzal kapcsolatban, hogy a cég Magyarország piacvezető tésztagyártójának számít, elmondta: ez a piacvezető szerep az elmúlt 50 év építkezésének gyümölcse. „A Gyermelyi Zrt a magyar sikertörténet. Nincs hazánkban olyan ember, aki ne ismerné ezt a márkanevet, amely a természetes, jó minőségű és ellenőrzött, megbízható magyar élelemiszer nemzetközi szinonimája” – tette hozzá. Annak kapcsán, hogy a vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt vertikális integrációt működtet, kiemelte: az alapanyagbeszerzési integráció több mint 200 búzatermelő partnerén keresztül több ezer családnak nyújt biztos hátteret.
Az agrárminiszter mellett dr. Völner Pál országgyűlési képviselő is kiemelte, hogy a Gyermelyi a pandémia idején is helyt állt. „A pánikvásárlások időszakában a cég hiánytalanul ki tudta szolgálni a fogyasztókat” – tette hozzá. „Az egyik barátom nemrég azt mondta az 50. születésnapján, hogy mostantól a B oldalát hallgatja a lemeznek. Ez egy ember életében valóban igaz, de egy cég életében jelentheti a legifjabb, legerősebb ifjúkort is. Szerintem a gyermeknél is valami ilyesminek lehetünk a tanúi, hogy évről-évre erősödik, évről-évre gyarapodik.” – jegyezte meg a képviselő, majd kiemelte, hogy a kormány a 2010 utáni gazdaságpolitikában elkötelezett volt az iparfejlesztés iránt, ezért fejlődhetett a Gyermelyi is.
Horst Galli, a Gyermelyi Zrt-nek gyártási technológiát évtizedek óta beszállító svájci Bühler AG Tésztaipari üzletágának régiós vezetője elmondta: tervek szerint a jövő tavaszra elkészülő, napi 300 tonna kapacitású harmadik malom gyártási technológiáját is a Bühler AG biztosítja.
Pekó László, a Co-op Hungary Zrt. igazgatósági elnöke kihangsúlyozta: a COOP és a Gyermelyi közötti kapcsolat is lassan 50 évre nyúlik vissza. „A Gyermelyi Zrt. a minőség, a környezettudatosság, a gazdák támogatásának jó példája” – tette hozzá. A pár hete 15. alkalommal megrendezett Coop Rally kapcsán emlékeztetett arra, hogy a magyar élelmiszeripari termékeket népszerűsítő szakmai programban az Gyermelyi Zrt. az elmúlt másfél évtizedben minden egyes évben részt vett, illetve több alkalommal volt rally állomása is, amit elismerő oklevéllel díjaztak.
Pósfai Csaba, a Gyermelyi Zrt. tésztagyár igazgatója elmondta: a legmodernebb csúcstechnológiával rendelkező, teljesen automatizált tésztagyárban ma már 118 ember dolgozik három műszakban. Két tésztagyártó csarnokban összesen 6 gyártósor működik, amellyel egy óra alatt 13,5 ezer kg terméket tudnak gyártani. A 13 csomagoló sor közül négyben visszazárható blokkatasakos terméket tudnak előállítani, amelyek iránt egyre nagyobb a kereslet. Jelenleg 339 tésztacikket gyártanak, idén több mint 25 új cikket vezettek be. Utóbbiak közül kiemelte a teljes kiörlésű durumbúzából készült termékkört, illetve a Gyermelyi 2 tojásos durumcsaládot. A termékfejlesztéseknek köszönhetően olyan piaci szegmensekben vált versenyképes szereplővé a Gyermelyi, amelyben korábban főként olasz gyártók voltak jelen.
Káhn Norbert, a Gyermelyi Zrt. kereskedelmi igazgatója beszámolt arról, hogy az értékesítés a pénzügyi válság óta folyamatosan növekszik. A tavalyi év kiugró eredményt hozott, amiben a szerves növekedés mellett szerepet játszottak a koronavírus-járvány okozta pánikváráslások hatásai is. 2015-ről 2020-ra meg tudták háromszorozni az exportértékesítést. A jelenleg zömében európai országokba, ezen belül is főként uniós tagállamokba irányuló kivitelét a jövőben dinamikusan növelni kívánja a cég, hiszen hazánkban már korlátozottak a piaci bővülés lehetőségei.
A Gyermelyiről
1971 szeptemberében kezdődött meg a termelés a Gyermelyi tésztagyárban. A tudatos fejlesztéseknek köszönhetően mára már nem csak Magyarország, hanem a térség meghatározó tésztagyára lett a Gyermelyi. A kezdeti kapacitását többszörösen meghaladja a mostani üzem, ami akár a teljes magyar lakosságot el tudja látni száraztésztával. A legmodernebb csúcstechnológiával rendelkező, teljesen automatizált tésztagyár, hat nagyteljesítményű gyártósorán évente akár 70 000 tonna száraztészta előállításra is alkalmas. Az alapanyagok saját forrásból érkeznek az üzembe, így garantálva a termékek állandó, magas minőségét. A kibocsátás növelése mellett mindig fontos szerepet kapott a termékfejlesztés is. A Gyermelyi közel 50 fajta formátumot kínál, ugyanakkor tojástartalom és csomagolás-változatok alapján termékeinek száma több százas nagyságrendű. Továbbra is a friss tojás felhasználásával készülő 4 és 8 tojásos termékek adják az értékesítés nagyobb részét, azonban az elmúlt években határozottan növekedett a durumtészták iránti igény. A jubileumi évben ezért is bővült a durumkategória választéka, valamint piacra került egy új, prémium termékcsalád. A bronz formázómatricával, durum alapanyagból, friss tojás hozzáadásával készült érdes felületű tészták a külpiacokon is a kínálat felső szegmensét képviselik. A 2018-as tésztagyári fejlesztést követően további csomagolórendszereket telepítettek, melyeken a praktikus, visszazárható tasakok készülnek. Ezek a blokktasakos tészták helytakarékosabbak a hagyományos csomagolású termékeknél, jobban kihasználható velük a szállítójárművek raktere, fajlagosan kisebb a csomagolóanyag igényük, így alacsonyabb energiafelhasználással és kisebb környezeti terheléssel jár a forgalmazásuk. Az elmúlt években jelentősen növekedett az exportértékesítés is, aminek részaránya mára eléri a tésztaforgalom 35%-át. Jelenleg a világ 24 országába exportál tésztát a vállalat. Magyarországon piacvezető a Gyermelyi, a hazánkban elfogyasztott száraztészta majdnem fele ebből az üzemből kerül ki.
Termőföldtől az asztalig, 100%-ban magyar termék
Az idén 50 éves Gyermelyi márkáról egyre több embernek jut eszébe a tészta mellett a liszt és a tojás is. Azt azonban kevesen tudják, hogy a vállalatcsoport termékei előállítására egy teljesen zárt vertikális integrációt működtet, mely európai szinten is egyedülálló. Ez jelentős mennyiségi és minőségi biztonságot jelent a Gyermelyi termékek esetében.
A liszt termékpályát megalapozó növénytermesztési ágazat 8 400 hektár földterületen gazdálkodik. A fő növény a búza, azon belül is a búzavetőmag termesztése a legfontosabb. A vállalatcsoport zömében az MTA Martonvásári Kutatóintézete által nemesített magas beltartalmi értékű vetőmagjait szaporítja, amit az aratást követően a saját vetőmagüzemében dolgoz fel. Innen kerül az integrációban lévő magyar gazdákhoz és a vállalatcsoport területeire, amiből kiváló minőségű étkezési búza lesz a Gyermelyi malmok számára. A központi telephelyen működő két malom teljes mértékben ellátja a tésztagyárat, miközben egyre bővül a Gyermelyi lisztek értékesítése a hazai és a környező országok piacán. A malmok magas kihasználtsággal működnek, amiben további bővülés, vagy éppen tartalék már nincs, így a vállalat jelenleg egy újabb malmot épít, mely várhatóan jövő tavasszal kezdi meg az őrlést.
A Gyermelyi Vállalatcsoport egyúttal Magyarország egyik legnagyobb tojástermelője is. Az évi 140 millió darab tojást adó ágazat már a naposcsibe nevelésétől kontrollálja a folyamatot. Az állatok takarmány szükségletéről a 2018-ban átadott takarmánygyár gondoskodik, mely kapacitásának kihasználása érdekében jelentős mennyiségű sertés- és baromfitápot szállít külső partnereknek is. A modern tojótelepeken az etetést, itatást, a tojásgyűjtést és a válogatást automata berendezések végzik. A megtermelt tojás zömében a tésztagyárban kerül feldolgozásra, másik része pedig héjas tojásként jut a piacra.
Társadalmi szerepvállalás
Akinek van lehetősége és hosszú távú célja a magyar piacon, annak kötelességei is vannak, vallja a Gyermelyi Vállalatcsoport. A fejlesztések és beruházások mellett a társadalmi felelősségvállalás is folyamatosan fontos szerepet játszott és játszik a Gyermelyi életében. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Magyar Élelmiszerbank segítségével évente több tíz tonna terméket juttat el a Gyermelyi az arra rászorulóknak. Az országos hálózatokon túl több környékbeli civil szervezet, önkormányzat munkáját is segíti, legyen szó adományozásról, vagy rendezvények, programok támogatásáról.
Beruházásai során kiemelt figyelmet fordít a legjobb emissziós paraméterekkel bíró, modern berendezések beszerzésére. Ez döntő szempont volt a legutóbbi tésztagyári és malmi beruházások alkalmával is. Az egyik tojófarmon napelemes erőművet helyeztek üzembe, és az aktuális fejlesztésnek is része egy újabb ilyen beruházás, amivel jelentősen növelhető a tiszta energiák felhasználása. A vállalaton kívüli beszerzéseik során – amennyiben van releváns magyar ajánlat – magyar partnerektől vásárol a cégcsoport, így biztosítva a saját munkavállalóin túl, további több száz család megélhetését.
Folyamatos fejlődés
A Gyermelyi Vállalatcsoport sikerének titka, hogy a megtermelt eredmény nagy részét az alkalmazott technológia és minőségirányítási rendszer állandó fejlesztésére fordítja. A cégcsoport az elmúlt öt évben 22 milliárd Ft-ot fordított beruházásokra. A fejlesztések révén európai mértékkel is modern és nagy kapacitású termékpályák jöttek létre, melynek köszönhetően a versenyképesség is jelentősen növekszik. A következő években a liszt és tojás termékpálya fejlesztése, bővítése a kitűzött cél. A legmodernebb, automatizált technológiák bevezetése mellett, a piac bővülésnek köszönhetően a cégcsoport növelni is tudta dolgozói létszámát, amely jelenleg meghaladja az 500 főt.
A Gyermelyi Vállalatcsoport mind a hazai élelmiszeripari hagyományokat, mind pedig üzleti modelljét tekintve igazi magyar sikertörténet.
Az épülő malom: