Kategóriák: Hírek

Kocsis Máté: a gyermekvédelemről és gazdasági helyzetről is beszélgettünk

Az őszi ülésszak előtt kihelyezett frakcióülést tartott a Fidesz-KDNP Esztergomban. A szerdán kezdődött értekezleten Orbán Viktor helyzetértékelése mellett fontos témák kerültek a napirendre, csütörtökön kora délután pedig Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, valamint Simicskó István, a KDNP frakcióvezetője tartott sajtótájékoztatót a Szent Adalbert Központban.

Kocsis Máté elmondta, hogy tegnap este kezdődött az értekezlet. A szokásoknak megfelelően pedig a miniszterelnök úr helyzetértékelésével, illetve olyan képviselői kérdésekkel indult a fórum, amelyek közérdeklődésre tartanak számot, ma pedig folytatódott a tanácskozás, ami jelenleg is tart. A politikus kiemelte, hogy a gyermekvédelemmel és az ezzel kapcsolatos brüsszeli vitákkal kezdték az értekezletet. Mindemellett szóba került a határvédelem és a migráció kérdése különös tekintettel az agrárhelyzetre, és az abból következő kormányzati feladatokra. „A pénzügyminiszterrel beszéltünk a gazdaság helyzetéről, azokról a kormányzati intézkedésekről, amelyekről a konzultációban is megkérdeztük az embereket, illetve azokról az intézkedésektől, amelyek a gazdasági önkormányzati társadalommal kapcsolatban merültek föl” – tette hozzá a frakcióvezető. Kocsis Máté elmondta azt is, hogy hamarosan választások lesznek, ezért ez az ülés választási felkészülés is volt a frakció részéről. „Értelemszerűen az ellenfeleinkről és politikai kihívóinkról is szó esett. Különös tekintettel arra, hogy holnap van az ösztöndíjbeszéd kiszivárgásának 15. évfordulója.” – mondta. A politikus elmondta, hogy a pénzügyminiszter úr áttekintette a frakció gazdaság helyzetét. „Bizonyára sokan tudják, de érdemes aláhúzni és hangsúlyozni, hogy a magyar gazdaság mára elérte a válság előtti szintet, és a foglalkoztatottság szintje is elért a válság előtti. Ez azt jelenti, hogy idén a mutató meghaladhatja a 7 százalékot.” – jelentette ki Kocsis Máté, majd hozzátette: „Kénytelen vagyok megemlíteni a Gyurcsány-korszakot, ahonnan ismerős lehet a 7 százalékos szám a gazdaság világából, csak ott mínuszos volt, ez meg plusz 7 %, ami jó hír, hiszen a nemzeti konzultációban számos olyan kérdésről kérdeztük meg a magyarokat, amely mind arra alapszik, hogy a gazdaság bővülése meghaladja a járvány előtti szintet, ez pedig megtörténik. Éppen ezért egyre közelebb kerülünk ahhoz a helyzethez, hogy ezen jó eredmények alapján sor kerüljön majd az embereket, vállalkozásokat segítő intézkedésekre. Gondolok itt a családi adó-visszatérítésre, a 200 ezer forintos minimálbér kérdésére, a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, 25 év alattiak, jövedelemadó mentességének bevezetésére, a rendvédelmi dolgozók hathavi fegyverpénzének, vagy a fegyverpénznek a kifizetésére.”

Simicskó István elmondta, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt parlamenti képviselőcsoportja egyfajta sajátos kereszténydemokrata szemüvegen keresztül átbeszélte az előttük álló feladatokat. „Áttekintettük azt is, hogy milyen törvények várhatóak a parlamenti viták során, és igyekeztünk lelkileg és szakmailag is felkészülni az előttünk álló küzdelmes időszakra, tehát a parlamenti küzdőtéren szeretnénk helytállni, és természetesen támogatni a kormánynak a munkáját és a törekvéseit.” – tette hozzá a frakcióvezető, majd folytatta: „Szót ejtettünk arról a világraszóló eseményről, amely az Eucharisztikus Világkongresszust jelenti és a pápának a szentmiséjét jelenti Budapesten. Egyértelműen megállapítottuk, hogy a magyar keresztény világ megmutatta az igazi erejét, az egész világ számára azt kell, hogy mondjam, hiszen nagy elismerése és megtiszteltetése Magyarországnak, hogy a pápa személyesen jött el az Eucharisztikus Világkongresszusra. Szeretném hozzátenni, hogy gyakorlatilag 30 éve nem volt ilyen esemény, hogy az Eucharisztikus Világkongresszusra elment volna a pápa őszentsége maga. Fontosnak éreztem, hogy Budapestre eljöjjön és megerősített minket a hitünkben is, de természetesen megerősítette a családok melletti kiállást is, ez különösen fontos mindannyiunk számára. Magyarország meg tudta mutatni erejét a szervezésben is. Én azt hiszem, hogy aki kint járt, az látta, mennyire kulturált és szakmailag is felkészült, magas színvonalú szervezés volt.” Simicskó István elmondta azt is, hogy egyértelműen kiállt a pápa szentsége a családok mellett, tehát arra biztatott mindannyiunkat, hogy igenis védjük meg a magyar családokat, védjük meg a családjainkat, hiszen számos kihívással kell szembesülniük ebben a mai világban, a családoknak és a gyermekeknek is.

Megosztás