Kategóriák: Hírek

Hetedik alkalommal rendezték meg a Kő Kövön Fesztivált

Szeptember 11-én, szombaton rendezték meg a Kő Kövön Fesztivált Süttőn. A favorit idén is a kőfaragás és a kőhajítás volt.

A hetedik alkalommal megrendezett fesztivál célja a község kőfaragó kultúrájának ápolása és megismertetése, hiszen a településen a kőbányászat által nagy hagyománya van a kőfaragásnak. A Kő Kövön Fesztivált is egy kőszobrász alkotótábor előzte meg hét évvel ezelőtt.

A rendezvény hivatalos megnyitóján Czermann János, Süttő polgármestere köszönetet mondott dr. Völner Pálnak, a térség országgyűlési képviselőjének, valamint Fekete Péternek, az EMMI kultúráért felelős államtitkárának, hiszen idén a közbenjárásukkal valósulhatott meg a már hagyományosnak mondható Kő Kövön Fesztivál. Ugyanis a pandémia miatt az önkormányzat a költségvetésben nem számolt a rendezvény megszervezésével. Mindemellett megköszönte a kormány segítségét is, hiszen pályázati forrásból nemrégiben egy jó minőségű fűnyíró traktort, valamint sörpad-garnitúrákat vásároltak, a további forrásokból pedig sörsátrakat és egy hangosító szettet szereznek majd be.

„Elhangzott, hogy Fekete Péter államtitkár úr segített nekünk az anyagiak előteremtésében, és eszembe jutott, hogy mennyivel jobb ma képviselőnek lenni, mint 2010-ben, amikor még úgy emlékszem, az önkormányzat hitelből létesített egy idősotthont. Ma pedig az óvodát, bölcsődét egy előre átutalt összegből építi az önkormányzat, tehát jelentős különbség van az elmúlt 10 év történései között. Mellesleg megjegyzem, hogy az a hitel, amit az idősotthonra fordított az önkormányzat, annak a törlesztését is átvállalta az állam, tehát tényleg rengeteget teszünk azért, hogy a kistelepülések minél élhetőbbek legyenek.” – így reagált dr. Völner Pál a polgármester beszédére.

A kőfaragáson és a kézműves foglalkozásokon kívül, ügyességi és szórakoztató játékok, valamint ugrálóvárak várták a kicsiket és a nagyokat. A felnőttek mindamellett, hogy egy Kőkemény Túrán tehették próbára állóképességüket, kőhajítással mérhették össze tudásukat egy-egy korsó sör, vagy finom fröccs kíséretében. Itt ki kell emelni azt is, hogy a kőhajításon több hölgy is kipróbálta magát és azt kell mondani, hogy több férfit maguk mögé utasítva, nagyobb távolságra hajítottak.

A színpadon a gyerekkoncert után a Megapolis és az Ocho Macho adott koncertet, majd retro bulival zárták a fesztivált.

Megosztás