Annavölgy – 100 év megyei filmtermése

Annavölgyön a Községi Könyvtárban várják a megyei filmtörténet iránt érdeklődőket, rajongókat szeptember 10-én, pénteken 17.30-kor. Cserteg István filmkutató tart filmes előadást Komárom-Esztergom megye filmtörténetének 100 évéről, és a benne készült 300 filmről. A filmmel és képekkel gazdagon illusztrált előadás után beszélgetésre invitálják az érdeklődőket. Az előadás során a dorogi, csolnoki, annavölgyi és sárisápi forgatások képei is helyet kapnak. Az előadás a József Attila Megyei és Városi Könyvtár megyei könyvtári rendszerének keretében jön létre.

Legendás színészek, rendezők és filmtörténeti különlegességek történeteivel várja Cserteg István az előadás iránt érdeklődőket. Komárom-Esztergom megye 300 filmnek adott helyszínt az elmúlt 100 évben, amely rekord is lehet egy ilyen kicsi megye esetében. 13 ország rendezői és filmtársaságai tartották fontosnak megyénket filmek forgatási helyszínei okán. Sárisáp és Annavölgy a szocialista filmgyártásban játszott fontos szerepet. Írók, rendezők adtak inspirációkat elsősorban bányász témájú filmek helyi megvalósításához. Az ígéret földje című filmtől eljutunk majd a Karancsfalvi szökevények című alkotásig. Mészáros Gyulától Wiedermann Károlyig említésre kerülnek a helyszínek szerelmesei.

Elmúlt 100 éves a megyei filmgyártás története. Komárom-Esztergom Megyében 1917-ben forgattak először játékfilmet. Deésy Alfréd rendező ebben az évben több magyar játékfilmet forgatott Tata-Tóvárosban a Star Filmgyár megbízásából. Folyt az első világháború és mégis igen gazdag élet jellemezte a háttérországot. Egy biztos, kezdetét vette a magyar kultúra újabb fejezete, amelyben a mozgóképek játsszák a főszerepet. Az első világégés alatt született meg a magyar mozi ipar és a jelentős filmgyártás zajlott a némafilmek korában Magyarországon.

Megosztás