Kategóriák: DorogHírek

Közönségtalálkozót szerveztek Rudolf Péterrel Dorogon

A Richter Egészségváros előrendezvényeként közönségtalálkozót szerveztek Rudolf Péterrel, a program fővédnökével a dorogi művelődési házban. Olyan sokan voltak kíváncsiak a Jászai Mari- és Kossuth-díjas színészre, a Vígszínház igazgatójára, hogy az ülőhelyek egytől egyig megteltek.

A színművész beszélgetőpartnere Szabó-Berghauer Zoltán intézményvezető volt, akinek a színházi és filmszerepeiről, valamint a Vígszínházban rá váró igazgatói feladatairól is mesélt. Az egyórás beszélgetés után pedig a közönség is kérdezhetett a színész-rendezőtől.

Garai Zoltán, a Richter Gedeon Nyrt. Dorogi Fióktelepének főmérnöke a beszélgetés után egy kéréssel fordult Rudolf Péterhez: „Egy ideje gyűjtöm a Richterrel és a dorogi gyáregységgel kapcsolatos régi emléktárgyakat. Szeretném, ha lenne majd Dorogon a régi relikviáknak egy méltó helye például egy múzeumban. Mivel ezt tudják rólam a kollégák, ezért ez a könyv is így került hozzám. A könyv a Richter 1901 és 1941. közötti 40 éves történetét mutatja be. A könyv érdekessége az, hogy amikor megjelent, akkor még az alapító élt és vélhetően lektorálta is azt.” Rudolf Péter a főmérnök kérésére dedikálta a könyvet a „120 év után sem tűntem el” bejegyzéssel.

A beszélgetés után a résztvevők megtekinthették a Spáh Dávid által rendezett „Nem tűntem el – Richter Gedeon története” című dokumentum-játékfilmet Rudolf Péter főszereplésében. A 125 éves Vígszínház igazgatója és a 120 éves Richter egészségvárosának fővédnöke nagy átéléssel beszélt a színjátékról, elmondta, hogy nem volt még ilyen drámai hatással rá egy filmszerep sem. Közben pedig dicsérte Richter Gedeont, hogy milyen nagy ember volt, nem tudta itt hagyni, amit felépített, hiszen tudni illik 1942-ben – a zsidótörvények miatt – megfosztották vezérigazgatói tisztségétől, majd a gyárból is kitiltották. 1942-től bizalmas munkatársai útján otthonából illegálisan irányította a céget. 1944 őszén a gyár tevékenysége szinte teljesen megbénult, még Svájcba távozhatott volna, de nem akarta elhagyni vállalatát. Végül 1944. december 30-án a nyilasok elfogták és a Dunába lőtték.

A Richter Egészségváros szeptember 11-én érkezik Dorogra. Az egészségtudatosságot és a betegségmegelőzést népszerűsítő rendezvénysorozat lehetőséget biztosít arra, hogy ingyen, előzetes időpont egyeztetése nélkül vegyenek részt a helyi lakosok egészségügyi szűréseken, tanácsadásokon. A részvétellel ugyanakkor nemcsak a saját egészségükért tehetnek az eseményre látogatók, de a Szent Borbála Szakkórház és Rendelőintézet, Vaszary Kolos Kórház Esztergom, Dorogi Telephelyet is támogathatják. Hiszen minden szűrésért, tanácsadásért, meghallgatott előadásért 300 forint értékű adományponttal bővül a Richter Gedeon Nyrt. által felajánlott, megemelt összegű 3.500.000 forintos alapadomány. A lakosság aktivitásán múlik, hogy a nap végére mennyi plusz adomány gyűlik össze a fekvőbeteg intézmény felújítására. Részletek a Richter Egészségvárosról>>

A Nem tűntem el – Richter Gedeon története című film itt tekinthető meg:

A Richter Egészségváros részletes dorogi programja: