Kategóriák: DorogHírekSport

Örök Mérlegen: Dorog – Szeged-Csanád Grosics Akadémia

Az új évad első hétközi fordulóját rendezik meg, amelynek keretén belül Szeged jelenlegi első számú csapatát látják vendégül a dorogiak Tatabányán. A találkozó augusztus 18-án, szerdán 17.30-kor kezdődik a Grosics Gyula Stadionban – Szabó Gyula cikke.

Ez lesz a két együttes nyolcadik egymás elleni összecsapása. A 2011-ben alapított klub idén ünnepli fennállásának 10. évfordulóját, amely a KITE-Szegedtől vette át az indulási jogot, akik a harmadosztályban ezüstérmet nyertek, amely egy bajnoki címmel is felért, ugyanis a valódi bajnok, a Tököl helyett ők nevezhettek a másodosztályban. Az NB II-ben  viszont már az Akadémia indult és éppen sikerült bennmaradniuk, de a következő idényben kiestek.

Egy évvel később, 2014-ben második helyezettként feljutottak a második vonalba és a 2018-as kiesésükig, 4 egymást követő évadban szerepeltek ott. Ebben az időszakban találkoztunk velünk először, mégpedig 2016 szeptemberében vendégként. Akkor egy 11-es góllal a szegediek nyertek 1–0-ra. A tavaszi hazai meccsünkön sikerült ugyanilyen arányban visszavágni. 2017 őszén megint a szegediek voltak a pályaválasztók és újfent egy góllal, 2–1-re verték a mieinket, míg a dorogi visszavágó gól nélküli döntetlent hozott. A bajnokság végén kiestek az NB II-ből a kék-feketék, majd a 2019-ben történő visszajutásukat követően már az új stadionjukban mérkőztek meg a Doroggal, ahol mondhatni menetrendszerűen egy gólos szegedi győzelem született. A tavaszi összecsapás viszont a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Tavaly novemberben is sokáig úgy tetszett, hogy a szokásos egy gólos hazai győzelmet hoz a szegedi találkozó, viszont a hajrá perceiben a dorogiak sikeresen kiegyenlítettek és az 1–1-es döntetlent követően egy ponttal távoztak. Legutóbb idén április végén Győrben, a gyirmóti stadionban egy kifejezetten élvezetes és fordulatos mérkőzést játszottak egymás ellen, ahol előbb a Dorog vezetett, majd a Szeged megfordította az állást, amit viszont a dorogiak egalizáltak. Újabb vendég góllal az ellenfél került ismételten előnybe, s még az utolsó percben is kihagyhatatlan gólszerzési lehetőség adódott a mieink előtt, mégis maradt a 3– 2-es szegedi siker.

 

A két csapat egymás elleni mérlege jócskán a Szeged fellé billen.

Az eddigi 7 mérkőzésen 1 dorogi győzelem, 2 döntetlen és 4 vereség; 5 : 8-as gólaránnyal született.

Hazai mérlegünk: 3 meccsből 1 győzelem, 1 döntetlen, 1 vereség; 3 : 3-as gólaránnyal.

Idegenbeli mérleg: 4 meccsen 1 döntetlen, 3 vereség; 2 : 5-ös gólaránnyal.

Érdekesség, hogy a hét találkozót négy különböző helyszínen játszották. Pályaválasztóként csak kétszer mérkőztek Dorogon, míg egy alkalommal a már említett gyirmóti stadionban. Vendégként kétszer Gyulán és ugyancsak kétszer a Szent Gellért Fórumban. Ezúttal is növekedni fog a helyszínek száma, ugyanis Tatabányán lépnek pályára. Szintén érdekesség, hogy az előzőekben eddig kivétel nélkül ősszel, az első meccsen a Szeged volt a pályaválasztó, most viszont fordult a tradíció és a dorogiak fogadják elsőként ellenfelüket. Remélhetően ezzel az eredményesség is fordulatot vesz, mivel volna mit szépíteni a mérlegen.

Az eddigi egyetlen dorogi győzelemmel zárult találkozó gólöröme 2017 áprilisában

Négy olyan játékos is van, amely mindkét csapatban szerepelt. Elsőként egykori kapusunk, Szemerédi Norbert igazolt az akkor még Szeged 2011 néven szerepelt kék-feketékhez, s dorogi csapattársa, Kővári Róbert is a szegediekhez került némi kitérőt követően. Tőlük pedig előbb Beke Péter, idén télen pedig Kárász Krisztián igazolt Dorogra, aki jelenleg is csapatunk tagja. Ezen felül ugyancsak jelenlegi labdarúgónk, Dlusztus András szegedi születésű és két másik helyi csapatban, a Tisza Volán és a SZEOL gárdájában játszott. A két csapat legutóbbi meccsén a volt szegedi Kárász a Dorog-, míg a volt dorogi Kővári, pedig a Szeged-színeiben pályára is lépett.

Az eddigi 5 dorogi gól szerzői időrendben: Bor Dávid, Kamarás György, Dlusztus András, Szerencsi Miklós és Belényesi Csaba.