A drágulás elérte a Dorogi-medence ingatlanpiacát is

A tavalyi évben kitörő világjárvány némiképp negatívan hatott a magyar ingatlanpiacra, ám a kínálati árak csak 2020 első felében csökkentek. Egy évvel ezelőtt, a nyári hónapok alatt a korlátozások feloldása élénkülést hozott a használtingatlan-piacra, de a lakáspiaci forgalom elmaradt az előző évekhez képest. Az ősz beköszöntével pedig az ingatlanárak korrekciónak indultak, az idei évtől kezdve pedig rohamos ütemű drágulás vette kezdetét.

Hogyan alakult a használtlakás-piac az elmúlt fél évben, és mi jellemzi most a Dorogi-medence ingatlanárait? Egy hazai ingatlanhirdetési portál féléves összefoglaló elemzése.

Trendfordulóhoz ért a magyar ingatlanpiac

Az ingatlannet.hu hirdetési portál elemzései szerint trendfordulóhoz ért a hazai ingatlanpiac, hiszen mind az új építésű, mind a használt ingatlanok között a családi otthonok kerültek fölénybe a lakásokkal szemben idén. A fogyasztói igények megváltozását a karantén-hatás és az otthonteremtési program együttese hozta el. Felértékelődtek a kertes házak adta előnyök, mint például a tágasabb élettér, a kert vagy terasz megléte, vagy a háziállat tartás.

A trendforduló a statisztikákból is kiolvasható, az országos adatok alapján a családi házak első félévben mért átlagára 17%-kal haladta meg a tavalyi év azonos időszakában mért átlagárat. Ezzel szemben a téglalakások esetében 10,3%, míg a panellakások esetében 7%-os az áremelkedés ugyanezen időszakokban mérve, országos szinten.

Drágulás jellemzi a Dorogi-medence ingatlanpiacát is

A dráguló tendencia a Dorogi-medence településeinek többsége esetén is megfigyelhető. A vizsgált települések közül folyamatos áremelkedést mutatnak a statisztikák Dorog, Tát, Tokod, Tokodaltáró, és Kesztölc településein is. A dorogi ingatlanárak az elmúlt fél évben 4,5%-kal emelkedtek, míg a többi település esetében már két számjegyű a drágulás.

Esztergom, Piliscsév és Csolnok ingatlanpiaca a vizsgált időszak alatt stagnáló tendenciát mutatott. Az esztergomi eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára 417 ezer forint körül mozog, míg Piliscséven 266 ezer forint egy négyzetméter. A csolnoki lakóingatlanok pedig átlagosan 244 ezer forintos áron kerülnek meghirdetésre.

Leányvár és Nyergesújfalu településein pedig 2021. január és július között csökkent az eladó lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára. Az ingatlanárak visszaesése 15%-ra tehető. Leányváron 2021 januárjában az átlagos négyzetméterár 377 ezer forint volt, ezzel szemben júliusban már csak 285 ezer forint. Nyergesújfalu eladó ingatlanjai esetében a januári átlagár 301 ezer forint volt négyzetméterenként, míg júliusban 276 ezer forint.

Mi várható az év második felében a hazai ingatlanpiacon?

A tavalyi év végén szakértői vélemények -2 és +4% közötti ingatlanár-változást prognosztizáltak, ám az idei év első felében ezt túlszárnyalta az áremelkedés. 2021 első félévében a drágulás mértéke több, mint 5% volt. Azonban az ingatlanárak rohamos ütemű emelkedését a hazai kereslet hosszú távon nem lesz képes követni, ám az idén még két számjegyű drágulás várható. A lakáspiaci forgalom az előző évekhez képest alább maradt az első félévben, valamint az eladó ingatlanok száma is rekord magas.

Megosztás