Kategóriák: CsolnokHírek

Folytatódott a páros találkozó térségünkben

Folytatódott a „Megyénk körül megyünk körül” elnevezésű, a megyei önkormányzat által létrehívott megyei identitásfejlesztő eseménysorozat. Most a bokodiak látogattak el Csolnokra, az ászáriak és a keréktelekiek pedig Únyon és Máriahalmon vendégeskedtek.

A pandémia miatt közel két esztendő után kerülhetett sor a bokodiak csolnoki viszontlátogatására július 30-án, pénteken. Csonka László, bokodi polgármester és küldöttsége nem érkezett üres kézzel: a korábbi találkozót felidézendő, fotóposzterekkel ajándékozta meg vendéglátóit.

A résztvevőket Kolonics Péterné polgármester, valamint a megyei önkormányzatot képviselő dr. Veres Zoltán megyei jegyző is üdvözölte. Ezután sétát tettek a faluban, ahol a vendégek megismerhették a német nemzetiségi település szokásait és hagyományait is. A község történetét felidézték a Szent János parkban, a betelepülési emlékműnél és az 56-os kopjafánál is. A Nepomuki Szent János templom bemutatása után megtekintették a Bányász művelődési házat és a bányászati múzeumot. Délután ellátogattak a hírhedt IX-es aknai rabtábor területére, majd a horgásztóhoz is. A német nemzetiségi tájház gyűjteménye sokaknak elnyerte a tetszését. Az egész napos programot a nyugdíjas kórus és a fúvószenekar koncertje zárta.

Néhány hete Ászár értékeivel ismerkedtek az únyi és máriahalmi vendégek, most pedig a viszontlátogatásra került sor: Ászár és Kerékteleki küldöttsége látogatta meg a Gerecse keleti részében található két települést. A megyei önkormányzat megyei önazonosságot erősítő települési találkozóinak egyik záró eseménye volt a találkozó.

A vendégeket Úny község fogadta először. Pósfai József Úny, majd Murczin Kálmán Máriahalom polgármestere üdvözölte a buszon érkezett delegáció tagjait, akik között ott volt Pekár Zsolt Ászár és György István Kerékteleki polgármestere is. Velük együtt köszöntötte a résztvevőket Romanek Etelka a megyei közgyűlés alelnöke, aki végigkísérte a programot. Elsőként Pósfai József kiselőadásban mutatta be Úny történetét, aztán megtekintették a község katolikus és református templomát. Az únyi lovaspályán nemcsak bravúros bemutató szórakoztatta ezután a vendégeket, hanem a bátrabbak lóhátra is ülhettek egy kis poroszkálás vagy pár fénykép kedvéért. Az ásványokból, kőzetekből, őskövületekből és természetfotókból álló múzeumban az únyi kiállítóhely megálmodója és létrehozásának koordinátora Varga László tanár-geológus mutatta be az évtizedes gyűjteményt.

Délután Máriahalmon folytatódott a program, ahol a vizitálók megismerhették a helyi értékeket, a helytörténeti kiállítást, a parkot és a falu templomát. A német nemzetiségi kórus még műsorral is kedveskedett a találkozó résztvevőinek, akik közül többen már ismerősként köszöntötték egymást.

Fotók, forrás: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat