Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

15 millió búzaszem program

Immár hetedik alkalommal tartottak búzagyűjtő ünnepséget a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, augusztus 3-án, kedden.

A Nemzeti Agrárgazdasági kamara által szervezett, Tatán megrendezett eseményen többek között részt vett Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke, Kancz Csaba, Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott, dr. Völner Pál, Esztergom és térségének országgyűlési képviselője, Czunyiné Bertalan Judit, Komárom és térségének országgyűlési képviselője, Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke és Michl József, Tata polgármestere.

Tavaly mintegy 6,5 tonna gabona gyűlt össze, amiből közel 4 tonna lisztet tudtak 11 intézménynek adományozni. Idén megyénkben Bokodon, Ásztáron, Nagyigmándon, Tatán, Komáromban és Ácson gyűjtik az adomány gabonát. A magyar gazdáknak köszönhetően a gyűjtés során 7-8 tonnára számítanak.

Az ünnepségen dr. Völner Pál köszönetet mondott mindazoknak, akik sokat tesznek azért, hogy az adományokat összegyűjtsék és célba juttassák. Kiemelte, hogy ez a munka nagyon komoly szervezést igényel, mégis évről évre egyre többen vesznek részt benne. „Ez azt is mutatja, hogy nő az erő, nő az összetartozás. Ez pedig a magyarságnak és a rászorulóknak is sokat jelent.” – jelentette ki a képviselő. „Eszembe jut az a vasárnapi olvasmány, ami arról szólt, hogy az Isten mannát adott a választott népnek a pusztai vándorlás során, hogy legyen kenyerük. Minden nap adott nekik kenyeret, ami csak arra a napra volt elég és csak egy napig lehetett eltartani, kifejezve, hogy mennyire rászorulnak az Isten kegyelmére. Majd, amikor eljutottak az ígéret földjére, akkor megszűnt a manna, onnantól kezdve ők is szántottak, vetettek, maradtak.” – elevenítette fel a Bibliában olvasottakat, majd hozzátette: „Ha ezek alapján a magyarokra gondolunk, nekünk az ígéret földje a Kárpát-medence, hiszen több mint ezer éve szántanak, vetnek, aratnak itt őseink. De, akik gazdálkodnak azok tudják, hogy ez nem azt jelenti, hogy egy évre biztonság van, hanem minden nap ugyanúgy szükség van a kegyelemre, a természet áldásaira. Szükség van a napfényre, az esőre, és ennek a keveredése milyen bajokat tud okozni, az a beszámolóból is kiderült a gyümölcsösök és a szőlők tekintetében az idei évben, de például a kukorica is az utolsó pillanatban menekült meg. Tehát mindazok, akik felül akarják írni a természet törvényeit, s az embert akarják uralkodónak megjeleníteni, téves úton járnak. És ha belegondolunk abba, hogy mindezt jogi köntösben akarják megjelentetni, akkor azt is látjuk, hogy újabb és újabb és más jellegű összefogásokra is szükség van, hiszen vannak, akik azt mondják, hogy a levendula az egy mérgező növény és ki akarják jelenteni, hogy a férfi az anya. Ilyen jellegű vitákkal kell nap mint nap megbirkóznunk az Unión belül. És egy ilyen vitában nagy szükség van józan emberekre.” – mondta el dr. Völner Pál.

Popovics György beszédében elmondta, hogy nagyon fontos része a magyar identitásnak a kenyér. „Fontos felhívni az ilyen szimbólumokra a figyelmet és terjeszteni, valamint újra tanítani az embereknek, hogy micsoda értékeink vannak, mert mi talán mindannyian tudjuk, hogy mit jelent nekünk az asztalon lévő kenyér. Viszont valakinek csak egy étel, valaki pedig csak az árát ismeri, és nem tudja, hogy micsoda nagy munka ezt előállítani. Különösen a gyerekeinknek fontos, hogy tudják, hogy nem a boltban terem ez a szimbólum, ez a kenyér, hanem fáradságos, nehéz munkával kell előállítani. Benne van az anyaföldnek minden ereje, a gazdáknak az összes tudása, és a gazdákhoz talán még az élelmiszeripart is hozzáteszem.” – jegyezte meg a megyei közgyűlés elnöke. Popovics György kiemelte, hogy a napokban zajlik egy tematikus rendezvénysorozat, amely a szőlőtermelőkkel és a borászokkal együtt csinálnak. Volt egy borász megye nap és lesz még három tematikus bornapjuk is a megye különböző helyein.

Kancz Csaba elmondta, hogy minden évben nagyon felemelő ezen a rendezvényen részt venni, hiszen ahogy az előtte szólók is elmondták, a gazdatársadalom összefogását bizonyítják az adományok, legyen szó nagy, közepes, vagy kisebb gazdálkodóról. „Én azt gondolom, hogy a megyénkben mindig is számíthattunk az agrárvállalkozásokra. A kormányhivatal agrártámogatásokkal is foglalkozik, és bízom benne, hogy azért a legtöbb agrárvállalkozás pályázatainak az elbírálása során sikerek zajlódnak le és sikeres beruházások valósulnak meg.” – jegyezte meg a kormánymegbízott. „Az elmúlt időszakban az országot járva azt láthattuk, hogy a földeken folyamatosan dolgoztak a gazdák és talán az autósok többsége is nagy türelemmel próbált ahhoz viszonyulni, amikor a közúton is közlekedtek. Ebben azért még nyilván van javítani való, amire én mindig azt szoktam mondani, hogy azért mennek az úton a gazdák, hogy nekünk a mindennapi kenyerünk, és azok az élelmiszerek, amit elfogyasztunk, odakerüljenek az asztalunkra.” – hívta fel a gazdák munkájára a figyelmet Kancz Csaba.

Fotók: Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat