Öt éve az NB II-ben

A dorogi labdarúgásban tapasztalt 2011 nyarán elindult általános felemelkedés hamarosan komolyabb célok kitűzésére, majd annak valóra váltására sarkalta a Dorogi FC vezetőségét és a csapatot. Több ígéretes évadot követően, végül 2016-ban – 14 éves kényszerű számüzetés után – , a Dorog neve újfent visszakerült Magyarország futball-térképére. E jeles státuszt a mai napig megőrizve, azóta stabil másodosztályú csapattal büszkélkedhet a város.

Miután Mayer László vezérletével tíz esztendeje sikeresen stabilizálódott a helyzet a klub háza táján, rögtön az első évad során komoly esély mutatkozott az NB II-be való feljutáshoz. A csapat mindvégig versenyben volt a bajnoki címért, s végül az Érd mögött a második helyen zárt. Valószínű szerencsésebb, hogy így alakult, hiszen a kis híján a megyei osztályba került dorogiaknak túl nagy és gyors előrelépést jelentett volna egy esetleges feljutást. Újabb egy év elteltével csak erősődött és még jobban összekovácsolódott a legénység, s ekkor már a bajnoki címet is megszerezte. Tekintve, hogy még a klub vezetői sem számoltak ekkora sikerre a nagyon erősnek és kiélezettnek ígérkezett bajnoki küzdelmek során, ezért nem is adta be engedélykérelmét a magasabb osztályra. Pedig amennyiben meg lett volna a nevezett liszence, úgy már 2013-ban a másodosztályban indulhattak volna. Azonban ezúttal sem igazán kesergett senki, hiszen az NB II tovább erősödött és egy újoncnak romlottak volna esélyei a bennmaradás terén. Helyette még egy évad, újabb kiváló alkalom volt a további tapasztalatokhoz a szintén nagyon erős NB III-as mezőnyben. A 2014–15-ös évadban pedig egyértelműen a csoport egyik fő favoritja lett a Dorog, amely őszi bajnokként zárt a szezon végén. Ez a csapat már igen jól eséllyel vághatott volna neki a magasabb osztálynak. Ekkor viszont nem várt tényezők miatt, 25 pontot vettek el a gárdától, ezért a tavaszi folytatásban már nem volt miről beszélni. Azonban ebből is tanult az egyesület és egy évvel később már elérve célját, bejutott az NB II-be.

A nevezetes 2015–16-os évad pedig elsőként nem tűnt zökkenőmentesnek, hiszen mindjárt a nyitányon 3–0-ra kikaptak a Videoton II. otthonában, majd az első hazai meccsükön a Fradi II elleni gólnélküli döntetlennel, azt követően pedig a BKV Előre idegenbeli legyőzésével folytatták, viszont a 4. fordulóban hatalmas pofonként otthon kaptak ki 4–1-re a Puskás Akadémia II. ellenében. Innen viszont sorra jöttek az eredmények és egyre jobban lendült bele a gárda, amely végül nagyszerű őszi szezont zárva, ott állt a feljutást jelentő helyen. A tavaszi folytatásban sem adták alább, s egyetlen vereséggel – azt is a bajnok FTC ellen szenvedték el idegenben 1:0 arányban – masíroztak tovább. A Dorog mellett a MOTIM is huszáros tavaszt vett és végül még a kiválóan szereplő dorogiakon is egy orrhossznyival túlszárnyalva végzett a második helyen.  Így csapatunk a 3. helyen ért célba, amely akkor felért számukra egy bajnoki címmel, hiszen a bronzérem feljutást jelentett. Semmit sem bíztak a véletlenre és már három fordulóval a zárás előtt bebiztostották az NB II-es tagságukat, miután 3–0-ás győzelmet arattak a III. kerület TVE otthonában. Ennek ellenére a hátralévő meccseket is biztosan hozták, egyfajta jutalomjátékkal kedveskedve a szurkolótábornak. Ezzel a Dorog 14 év után ismét a honi labdarúgás második vonalába küzdötte fel magát.

Az öt évvel ezelőtt NB II-be jutott csapatunk

A feljutást kiharcoló csapat a következő volt: Berkó Ádám, Bojtor László, Erős Roland, Fekecs Dávid, Füredi Patrik, Fürjes Ádám, Földes Milán, Grósz Gergely, Hajnal Róbert, Hartyán Dániel, Hauser Dániel, Kinyik Ádám, Koronczai Benjamin, Kovács István, Kun Benjamin, Marushka Vitaly, Mészáros Áron, Nagy Zoltán, Nagy Rihárd, Nagyházi Dávid, Papes Ferenc, Perovic Dávid, Reznek Donát, Sitku Illés, Szedlár Zoltán, Szemerédi Norbet, Vajda Gellért, Vigh Ádám. Vezető edző: Németh Szabolcs. A 2015–16-os évadban a keret tagjai voltak még Balogh Bence és Megyeri Gábor.

A második vonal a korábbi évekhez képest csak erősödött, ugyanis ettől az évadtól állították fel az egycsoport NB II-es mezőnyt 20 csapattal, amely igen jó színvonalúnak ígérkezett. A Dorog ősszel reményteljesen szerepelt, viszont a tavaszi nagy menetelésével végül az előkelő 8. helyen végzett újonc létére.

A dorogi csapat a 2016–17-es évadban

A 2016-17-es évad csapata: Berkó Ádám, Bor Dávid, Bora György, Csató Martin, Csák Zoltán, Grabant Bence, Grabant Péter, Fekecs Dávid, Füredi Patrik, Fürjes Ádám, Hauser Dániel, Hartyán Dániel, Icsó Zsolt, Kovács István, Koronczai Benjamin, Kővári Róbert, Medgyes Zoltán, Mészáros Áron, Nagyházi Dávid, Perovic Dávid, Sitku Illés, Szedlár Zoltán, Szemerédi Norbert, Tóth Martin, Vajda Gellért, Vigh Ádám, Zima Ádám, Vezető edző: Németh Szabolcs.

A következő évadban is biztos középcsapatnak bizonyultak és a 12. helyen végezve bizakodva várhatták a harmadik másodosztályú évadot.

A dorogi csapat a 2017–18-as évadban

A 2017-18-as évad csapata: Berkó Ádám, Bora György, Csató Martin, Faragó Tomás, Fekecs Dávid, Fürjes Patrik, Göblyös Dániel, Grabant Péter, Hartyán Dániel, Hauser Dániel, Kamarás György, Kovács Dániel, Lénárt Tomás, Mészáros Áron, Nagyházi Dávid, Németh Ádám, Perovic Dávid, Simon Attila,  Sitku Illés, Szalai András, Szellák Soma, Szedlár Zoltán, Ungvári Máté, Vajda Dániel, Vajda Gellért, Vigh Ádám, Zima Ádám. Vezető edző:  Schindler Szabolcs.

Az újabb évadban sem változott jelentősen a helyzet, bár további két hellyel hátrább soroltak a tabellán, miután a 14. helyen zártak, egyben elnyerték a Legsportszerűbb csapat címet.

A dorogi csapat a 2018–19-es évadban

A 2018-19-as évad csapata: Barna Gergő, Beke Péter, Berkó Ádám, Csató Martin, Dlusztus András, Erdélyi Botond, Faragó Tomás, Fodor Ákos, Fürjes Patrik, Grabant Péter, Hauser Dániel, Hegedűs Márk, Horváth Gábor, Kitl Miklós, Kovács Dániel, Lénárth Tomás, Mészáros Áron, Nagy István, Nagy Zsombor, Nagyházi Dávid, Papp Máté, Paudits Patrik, Sitku Illés, Szedlár Zoltán, Ungvári Máté, Vajda Gellért, Városi Viktor, Vigh Ádám, Zachán Péter, Zima Ádám. Vezető edző: Miskei Attila, majd Balogh Pál.

A negyedik évad rendhagyóra sikerült, ugyanis a tavaszi forduló első harmadában a koronavírus miatti járvány következtében a 26. fordulót követően félbeszakadt a bajnokság. A csapat a 13. helyen végzett a csonka idényben.

A dorogi csapat a 2019–20-as évadban

A 2019-20-as évad csapata: Albert Ádám, Barna Gergő, Beke Péter, Berkó Ádám, Borsos Vilmos, Csillag Dárius, Délczeg Gergely, Dlusztus András, Forró Gyula, Földi Botond, Fürjes Patrik, Girsik Áron, Izsó Bence, Kitl Miklós, Lencsés Balázs, Lénárth Tomás, Mészáros Áron, Mursits Roland, Nagyházi Dávid, Németh Ádám, Nyíri Vince, Papp Máté, Paudits Patrik, Mihajlo Rjasko, Sitku Illés, Ungvári Máté, Vajda Gellért, Városi Viktor, Vigh Ádám, Zachán Péter, Zima Ádám. Vezető edző: Németh Szabolcs.

Az ötödik évad jó részét szintén végigkísérte a járványhelyzet, azonban ezúttal rendben lement a bajnokság, viszont egy teljes szezonnyi időszakon keresztül zártkapus meccseket rendeztek. A csapat ebben az időszakban érezte elsőként testközelből a kiesés rémét. A téli szünetre a 18. helyen állva, kiesőzónába jutott. Innen azonban hamar elkerült és végül nem fenyegette a kiesés veszélye. A végén a 14. helyet szerezte meg.

A dorogi csapat a 2020–21-es évadban

A 2020-21-es évad csapata:  Barna Gergő, Beke Péter, Belényesi Csaba, Beliczky Gergő, Berkó Ádám, Borsos Vilmos, Csillag Dárius, Délczeg Gergely, Dlusztus András, Izsó Bence, Kanalos Tony-Markos, Kárász Krisztián, Kovács Máté, Lencsés Balázs, Lénárth Tomás, Manger Adrián, Mészáros Áron, Mursits Roland, Nagyházi Dávid, Németh Ádám, Nyíri Vince, Papp Máté, Rjasko Mihajlo, Szabó Lukas, Szedlár Zoltán,  Szerencsi Miklós, Tóth Barnabás, Tulipán Ákos, Ungvári Máté, Vajda Gellért, Vali Balázs, Városi Viktor, Vigh Ádám, Zabari Dávid és Zuigeber Ákos.  Vezető edző: Németh Szabolcs, majd Fenyvesi László.

Az eddig eltelt 5 NB II-es évad mérlege: 178 mérkőzés, 56 győzelem, 52 döntetlen, 70 vereség; 208 : 220-as gólarány.

Az öt évvel ezelőtti csapatból több játékos változatlanul jelenleg is a keret tagja, mint Berkó Ádám, Nagyházi Dávid, Mészáros Áron, Szedlár Zoltán és Vigh Ádám, valamint Vajda Gellért, aki a kapusok tréningezést segíti, továbbá Sitku Illés sportigazgatói pozícióban. Ezek a játékosok ráadásul már az NB II-be jutás előtt is a Dorogot erősítették. Vigh Ádám tizedik éve oszlops tagja a csapatnak, Berkó Ádám, Nagyházi Dávid és Mészáros Áron pedig már nyolcadik éve, míg Szedlár Zoltán egy éves Vasasnál töltött megszakítással együtt is hatodik évadban szerepel Dorogon. Az NB II-es időszak során minden szezonban voltak ugyan személyi változások a keretben, viszont elmondható, hogy egy masszív gerincre épül az állomány, amely huzamosabb ideje játszik együtt. Ehhez az alaphoz tartozik az ötödik évadját jegyző Lénárth Tomás, valamint a negyedik évadot kezdő Papp Máté és Dlusztus András. Mindhárman kiválóan épültek be és külön-külön is meghatározó, oszlopos csapattagokká váltak, akik nem egyszer roppant fontos gólokat is szereztek.

A stabilnak mondható szereplés érdekes sajátossága, hogy szinte minden évadban sikerült az ellovas skalpját begyűjteni. A 2016–17-es évadban a Balmazújvárost, a 2017–18-as évad során az MTK és a Kisvárda csapatát, míg a legutóbbiban a Debrecent verték. Több esetben pedig a közvetlen élboly gárdái ellen vitézkedtek. Közte két éve legyőzték a bronzérmes Vasast, három éve pedig pontot szereztek az NB I-be feljutó Kaposvár otthonában. Egyedüli csapatként tudtak pontot rabolni a bajnok MTK arénájából 2018-ban, míg szintén bravúrosnak nevezhető a Puskás Akadémia otthonában szerzett pont 2016-ban.

Legnagyobb arányú győzelmünk a 6 : 0 volt, amelyet hazai pályán arattunk a Szegedi EOL felett. Ezen felül további nagyobb gólkülönbségű győzelmeink 4 : 0 a Tiszakécske ellen és két 4 : 1-es siker a Békéscsabával, a Kazincbarcikával szemben, ezen felül szintén négy gólig jutott a csapat a Szolnok ellen, ahol 4–2-es győzelem született. Az utóbb említett két négy dorogi találatot hozó mérkőzés idegenben történt. Ugyan csak egy gólos győzelmet hozott, de egy ízben a Győri ETO kapuját is négyszer vették be játékosaink, a 4–3-ra végződött találkozón 2018-ban.

Legsúlyosabb vereség a 4 : 0 volt, amelyben háromszor volt része a csapatnak. Elsőként az MTK ellen hazai pályán 2019-ben, majd kétszer a Pécs ellen, mégpedig egy azon bajnokságon belül. Ezen felül pedig egy 5–2-es fiaskó  a Kaposvárral szemben otthon 2019-ben és két 4–1-es vereség a Kisvárda és a Budaörs ellen, előbbi hazai pályán 2016-ban.

Ellenfeleink közül többen vannak, akikkel a kezdetek óta csoporttagok vagyunk, mint a Csákvár, a Siófok, a Békéscsaba, a Nyíregyháza, a Budaörs és a Soroksár.

Az öt évad során összesen 34 csapat ellen szerepeltek: Ajka, Balmazújváros, Békéscsaba, Budafok, Budaörs, Cegléd, Cigánd, Csákvár, DEAC, Debrecen, Gyirmót, Győri ETO, Kazincbarcika, Kaposvár, Kisvárda, Kozármisleny, Monor, Mosonmagyaróvár, MTK, Nyíregyháza, Pécs, Puskás Akadémia, Siófok, Sopron, Soroksár, Szeged 2011, Szentlőrinc, SZEOL, Szolnok, Szombathelyi Haladás, Tiszakécske, Vasas, Vác, Zalaegerszeg.

A jelenlegi NB II vidéki csapatai az ország térképén

A 2021–22-es idényben a mezőny tagjai: Ajka, Békéscsaba, Budafok, Budaörs, Csákvár, Dorog, Diósgyőr, Győri ETO, Kecskemét, Nyíregyháza, Pécs, Siófok, Soroksár, Szentlőrinc, Szeged 2011, Szolnok, Szombathelyi Haladás, Tiszakécske, Vasas, III. ker. TVE.

A főváros csapatai

A jelenlegi mezőnyt az NB II-es tagságuk hossza által rangsorolva a következő képet kapjuk. Zárójelben az év, amióta folyamatosan tagja a mezőnynek, s kötőjellel az egyhuzamban töltött évad száma, beleértve a most rajtoló idénnyel:

  1. Siófok (2013–9)
  2. Csákvár (2014–8)
  3. Budaörs és Soroksár (2015–7)
  4. Békéscsaba, Dorog és Nyíregyháza (2016–6)
  5. Győri ETO (2017–5)
  6. Vasas és Ajka (2018–4)
  7. Szombathelyi Haladás, Szeged 2011 és Szolnok (2019–3)
  8. Pécs és Szentlőrinc (2020–2)
  9. Budafok, Diósgyőr, Kecskemét, Tiszakécske és III. kerület TVE (2021–1)

Csapatunkból a nyári átigazolási időszakban távozó játékosok és új csapatuk: Beke Péter (Kozármisleny), Belényesi Csaba (Kecskemét), Beliczky Gergő (Tiszakécske), Borsos Vilmos (előbb anyaegyesülete, a Paks visszarendelte, majd kölcsönbe adta a Diósgyőrnek), Délczeg Gergely (Haladás), Lencsés Balázs (új csapatáról nincs adat), Kanalos Tony-Markos (Győri ETO), Rjasko Mihajlo (Kecskemét) és Zuigéber Ákos (előbb anyaegyesülete, az MTK visszarendelte, majd kölcsönbe adta a Budafoknak). Mint a felsorolásból is kitűnik, a legtöbb volt labdarúgónk a jövőben közvetlen ellenfelünk lesz.

Valamennyi távozónak köszönet a Dorogon töltött időszakért, egyben további sikereket és sérülésmentes folytatást kívánunk!

Érkező játékosok: Iszák Dominik (Mezőkövesd), Izing Martin (Siófok), Keresztes Krisztián (Sopron), Lőrincz Attila, Pálinkás Gergő (mindketten Jászberény) és Oldal Tibor (Kazincbarcika). Minden újonnan érkezőt köszöntünk a Dorog-színeiben, s bízunk benne, hogy tudásuk legjavát adva segítik majd egyesületünket!

Ezen felül korábbi labdarúgónk, Szedlár Zoltán játékjoga immár a Dorogi FC-hez került. A kiváló támadónk hat évadban szerepelt Dorogon, azonban mindvégig a Vasas igazolt labdarúgója volt, s kölcsönszerződés alapján játszott nálunk. A közelmúltban viszont végérvényesen hozzánk került.

Az új, 2021–22-es évad dorogi csapata: Barna Gergő, Berkó Ádám, Csillag Dárius, Dlusztus András, Iszák Dominik, Izsó Bence, Izing Martin, Kárász Krisztián, Keresztes Krisztián, Kovács Máté, Lénárth Tomás, Lőrincz Attila, Manger Adrián, Mészáros Áron, Mursits Roland, Nagyházi Dávid, Németh Ádám, Nyíri Vince, Oldal Tibor, Papp Máté, Pálinkás Gergő, Szabó Lukas, Szedlár Zoltán,  Szerencsi Miklós, Tóth Barnabás, Tulipán Ákos, Ungvári Máté, Vajda Gellért, Vali Balázs, Vigh Ádám és Zabari Dávid.  Vezető edző: Fenyvesi László.

Bízunk csapatunk sikeres szereplésében, amelyhez a bajnoki rajthoz közeledve, ezúton kívánunk jó szerencsét! Az egycsoportos NB II mindig is kemény volt, tavaly pedig minden idők egyik legnehezebb bajnokságának bizonyult az erős mezőnynek köszönhetően. Ez idén sem ígérkezik másként, sőt, ha lehet, még az előző évihez képest tovább is erősödik. A dorogi labdarúgás múltjában kétszer is előfordult, hogy hat évnyi NB II-es szereplést követően volt kénytelen búcsúzni a csapat a másodosztálytól, mégpedig az 1977–83 majd az 1988–94 közötti periódus után. Az idei szintén zsinórban a hatodik évadunk lesz az NB II-ben, s remélhetően ezúttal nem fog kísérteni a múlt.

Borítókép: A III. ker. TVE ellleni győztes meccs után az NB II-be jutást ünneplő dorogi gárda

Szabó Gyula