Kategóriák: HírekKomárom-Esztergom

Szijjártó: a kormány támogatásával jelenleg 46 beruházás zajlik a megyében

Szijjártó Péter, Külgazdasági és Külügyminiszter július 15-én, csütörtökön a térségünkbe látogatott. Többek között elment az esztergomi Suzukiba, valamint a nyergesújfalui Lucartba és a MegaWattba. A gyárlátogatásokat követően pedig a helyi médiumok is feltehették a kérdéseiket. A Dorogi-medence Regionális Hírportál a térséget érintő beruházásokról, valamint a járványkezelésről kérdezte a minisztert.

Szijjártó Péter a dorogimedence.hu-nak elmondta, hogy a térség működését alapvetően az esztergomi és a nyergesújfalui ipari zónák határozzák meg. A Suzuki jelenléte nyilvánvalóan újabb autóipari beszállítók megjelenését kell, hogy ösztönözze. Az autóipar világviszonylatban egy új korszakba lépett át, a hagyományosból átlépünk a modern korszakba, tehát a dízelmotorok által diktált autóipartól az elektormobilitáson alapuló autóiparhoz jutunk el, ami új technológiákat feltételez. Ebből a szempontból kulcsfontosságú lesz a következő időszak, hogy melyik nagy gyártóvállalatok helyezik a bázisukat, az elektronmobilitáshoz kapcsolódó tevékenységeiket Magyarországra. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a Suzukival abban állapodtak meg, hogy a gyár az elektronmobilitási és hibrid stratégiájának végrehajtásában  az esztergomi gyár – az egyetlen európai gyárként – fontos szerepet fog kapni. Idén 60 millió eurónyi beruházást terveznek, ami azt jelenteni, hogy a 2600 fős alkalmazotti létszám egyáltalán nem fog csökkenni.

Emellett ott van Nyergesújfalu, ahol pedig az Zoltek-Toray által diktált tempóban fejlődik a gazdaság. „Csütörtökön két közepes vállalatnak adhattam át a beruházási támogatásokat. Egy 900 és egy 330 millió forintos beruházásról beszélünk, és azt gondolom, hogy Nyergesújfalu és Lábatlan környéke az ipari hagyományaikkal a feldolgozóiparban komoly szerepet fognak tudni játszani a jövőben.” – folytatta a miniszter.

Szijjártó Péter visszaemlékezett, hogy Komárom-Esztergom megyét régen lesajnálták, a ’90-es években úgy tekintettek rá, mint a szocialista nagyipar romjai által maga alá temetett szánni való térség. Ehhez képest ma már Komárom-Esztergom megye az egyik legjobban teljesítő megyéje az országnak, mindemellett az egyik legvonzóbb beruházási célpont. „Csak a kormány támogatásával jelenleg 46 beruházás zajlik 34 milliárd forint értékben Komárom-Esztergom megyében. Ezekkel 14,5 ezer munkahelyet megvédünk, 16 milliárd forintnyi kormányzati támogatás felhasználásával.” – mutatott rá a miniszter.

A járványkezeléssel kapcsolatban a külügyminiszter elmondta, hogy szerinte a világjárvány azt bizonyította, hogy azok a válaszok működtek igazán, amelyek nemzeti alapon születtek meg. A nemzetközileg koordinált válaszok azok vagy elkéstek, vagy kevésbé lettek hatékonyak, mint a nemzeti válaszok, vagy a kettő együtt. „Azzal, hogy mi a magunk útját jártuk, gyakorlatilag be tudtunk szerezni 7 millió extra adag oltóanyagot ahhoz képest, mintha csak vártunk volna a nyugatiakra. Sok időt nyertünk, legalább másfél-két hónappal megelőztük a kontinenst. Ennek jelentősége abban is mérhető, hogy korábban napi szinten volt, hogy a halálozások száma a 200 körülit is elérte, és több ezer megfertőződés történt egy nap alatt. Minden egyes nap, amivel korábban el tudtuk kezdeni az oltási kampányt, emberéletek megmentését jelentette. Harmincmillió euró veszteséget szenvedett el a magyar gazdaság a korlátozások miatt, tehát ott is egy nap az ennyit jelentett volna.” – részletezte Szijjártó Péter a sikeres járványkezelést.

A miniszter rámutatott arra is, hogy mivel nemzeti válaszokat adtak, ezért több oltóanyagot és gyorsabban tudtak venni, mint mások. Meg tudták venni az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket, úgy, mint lélegeztetőgépek, maszkok, kesztyűk, köpenyek. Haza tudtak hozni több mint 11 ezer embert külföldről a repatriáció keretében, és ami szintén nagyon fontos, hogy egy olyan gazdaságpolitika mellett döntöttek, amelynek nyomán 270 ezer munkahelyet meg tudtak védeni, és 1494 cégnek tudtak adni beruházási támogatást. „Így tavaly – dacára annak, hogy a világgazdaságnak egy fekete éve volt – Magyarországon beruházási rekordot tudtunk dönteni.” – emelte ki végezetül a külügyminiszter.

Megosztás