Kategóriák: HírekNyergesújfalu

Megduplázta raktárkapacitását a Lucart Kft. Nyergesújfaluban

Megduplázta raktárkapacitását az olasz érdekeltségű Lucart Kft. Nyergesújfaluban, a 900 millió forintos beruházáshoz 282 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a kormány – mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az üzemben tartott bejáráson.

Szijjártó Péter kiemelte: az új raktárbázisépítéssel a cégnél 92 munkahely vált „betonbiztossá”. Ez az egyetlen olyan cég a magyar papíráru piacon, amely rendelkezik az Európai Unió úgynevezett Ecolabel minősítésével, innen látják el a kelet-közép-európai piacokat is – hangsúlyozta.

A miniszter úgy vélte, ami a Lucartnál zajlik, az jól összefoglalja azt a magyar gazdaságstratégiai célkitűzést, amely szerint úgy növelik a gazdasági teljesítményt, hogy közben csökkentik a károsanyag-kibocsátást. Hozzátette, hogy a világon 21 ország, közöttük Magyarország tartozik ezek közé az országok közé. Ez jó esélyt ad arra, hogy a körforgásos gazdaságra minél előbb át tudjunk állni, ezért tiltottak be egyes egyszer használatos műanyagtermékeket júliustól Magyarországon.

Szijjártó Péter kiemelte, hogy Olaszország Magyarország ötödik legfontosabb kereskedelmi partnere, a magyar gazdaság harmadik legfontosabb exportpiaca, és a hetedik legnagyobb beruházási közösség Magyarországon az olasz. A magyar-olasz kereskedelmi forgalom az első négy hónapban közel 30 százalékkal nőtt, ha ez folytatódik, akkor rekordot dönthet idén – tette hozzá. A miniszter kitért arra is, hogy verseny indult a világgazdaságban, amely eldönti, kik lehetnek az új korszak nyertesei. Azok az országok kerülnek a győztesek oldalára, amelyek képesek a lehető legtöbb új beruházást magukhoz vonzani – húzta alá.

„Nemrégiben álltunk itt, amikor a cégnél átadásra került a gyártócsarnok és nagyon örülök, hogy újabb beruházást adhatunk át. Akkor is arról beszéltem, hogy milyen kiválóak voltak mindig az olasz magyar kapcsolatok, azt hiszem, hogy ez a cég is sokat hozzátett ehhez. Nagyon köszönöm a tulajdonosoknak, hogy bíznak a magyar piacban és a magyar munkaerőben. A kormánynak pedig nagyon köszönöm, hogy ismételten támogatott itt Nyergesújfaluban egy ilyen beruházást.” – mondta dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője.

„A világjárvány okozta globális válság egyik üzenete a papíripar szereplői számára is az, hogy szerencsésebb a termelés teljes vertikumát egy helyre koncentrálni. A raktárbővítés is ezt a célt szolgálja, hiszen még hatékonyabb kiszolgálást tesz lehetővé” – mondta Babák Ákos, a Lucart Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy az újrahasznosított papír a társaság franciaországi és olaszországi gyáraiból érkezik Nyergesújfalura, többek közt WC-papír, kéztörlő és papírtörlő alapanyagaként. Kiemelte, hogy a Lucart Kft. árbevétele 2020-ban megközelítette a 6,2 milliárd forintot, ennek közel negyede származott exportból. A cég főbb kereskedelmi partnerei Bulgária, Moldova, Románia és Szlovákia.

Omar Balducci, a Lucart Közép-Kelet-Európáért felelős kereskedelmi igazgatója a raktárbővítés kapcsán elmondta: „Egy újabb lépést tettünk annak érdekében, hogy megerősítsük és konszolidáljuk a pozíciónkat Magyarországon, illetve Közép-Európában”. Omar Balducci megjegyezte, hogy a Pasquini család által 1953-ban alapított Lucart piacvezetőeurópai vállalat, amely háztartási higiéniai termékeket gyárt. A Lucart termelési kapacitása meghaladja az évi 395 ezer tonna papírt. A gyártott mennyiség több mint fele újrahasznosított anyagból származik. A cég több mint 1600 alkalmazottat foglalkoztat 11 üzemében, amelyek közül öt Olaszországban, három Spanyolországban, egy-egy pedig Franciaországban, Nagy-Britanniában és Magyarországon található.

A Lucart Kft. sajtóközleménye szerint a saját ingatlanon végrehajtott 4600 négyzetméteres bővítéssel már 10 ezer raklapnyi készárut raktározhatnak. A fejlesztés előtt a Lucart 3 külső raktárt használt az alappapírok és a késztermékek tárolására, a szállítás jelentős többletköltséget okozott a cégnek. A raktárbővítés mellett az üzemben további két raklapozó robotot is telepítettek.

Forrás: MTI / Lucart / dorogimedence.hu