Térségünkben hat intézményen hajtanak végre energetikai korszerűsítést

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében, kormányzati forrásból energetikailag korszerűsítik a nyergesújfalui művelődési ház és könyvtár épületét, a csolnoki sportcsarnokot, a piliscsévi általános iskolát, Bajnán pedig az óvodát, a polgármesteri hivatalt és a sportcsarnokot.

A csolnoki sportcsarnokban 106.000.000 forintból a falakat és a padlás födémét hőszigetelik, valamint kicserélik a nyílászárókat és a tetőszerkezetet, mindemellett akadálymentes vizesblokk épül a bejárat mellé. Az 1993-ban épült sportcsarnokon a létesítés óta jelentősebb felújítás nem történt, csupán az elengedhetetlen épületfenntartási munkálatok. Falai, valamint a nyílászárói nem felelnek meg a jelenlegi hőtechnikai követelményeknek. Az épület fenntartási költsége jelenleg igen magas, amit a szigeteletlen homlokzatok, régi födém szerkezetek, a régi nyílászárók, a rossz hatékonyságú fűtési rendszer okoz. Ezért energetikai szempontból teljes felújítás szükséges. „A sportcsarnokot hatalmas örömmel használta a község lakossága és használja a mai napig is. Itt kapnak helyet az általános iskola tanulói testnevelés órán, az ovisok, a község lakói különböző focicsapatokban, de a Spori a helyszíne sok más rendezvénynek is pl. az Idősek napjának, a Zenekar Zene világnapi koncertjének, vagy a Sportbálnak. Nagyon szeretjük a Sportcsarnokot, de az elmúlt 28 év alatt állapota sokban leromlott és nem felel meg a mai kor elvárásainak, energetikai szempontból sem. Éppen ezért nagyon örülünk a pályázati lehetőségnek, amelynek segítségével megújulhat Csolnok közkedvelt intézménye.” – nyilatkozta Kolonics Péterné, a település polgármestere.

A piliscsévi általános iskolában 111.558.710 forintból a falszerkezeteket és a padlás födémét hőszigetelik, valamint kicserélik a nyílászárókat és a tetőszerkezetet. Az épület egyes részei legalább 90 évesek, a kor építészeti technológiája szerint épültek. Az épület fenntartási költsége jelenleg igen magas, amit a hőszigeteletlen homlokzatok, régi födém szerkezetek, a régi nyílászárók, a rossz hatékonyságú fűtési rendszer okoz. Ezért energetikai szempontból teljes felújítás szükséges. „Nagyon örülünk a sikeres pályázatnak, hiszen az iskola energetikai szempontból megújul, ami által nem csak hogy olcsóbb lesz az intézmény fenntartása, de vélhetően a gyerekek és a dolgozók komfortérzete is javulni fog” – nyilatkozta Kosztkáné Rokolya Bernadett, a település polgármestere.

Bajnán három intézmény is megújul, a Bajnai Napköziotthonos Óvoda, a Sportcsarnok és a Polgármesteri Hivatal is. Az Óvoda épületének fenntartási költsége jelenleg igen magas, amit a hőszigetelés nélkülihomlokzatok és az elavult fűtési rendszer okoz. A Sportcsarnok fűtési rendszer is elavult, energiapazarló. Ezért szükséges az épületek megújítása. 79.624.455 + 9.754.358 forintból a falszerkezeteket hőszigetelik, a fűtési és világítási rendszereket korszerűsítik, valamint napelemes rendszereket telepítenek.

A nyergesújfalui művelődési ház és könyvtár épületében komplexebb beruházás történik 226.449.999 forintból. Az épületet hőszigetelik, napelemes rendszert hoznak létre, kicserélik a nyílászárókat, valamint a világítási, gépészeti, fűtési és hűtési rendszereket korszerűsítik. Az 1970-es években az épületet felújították, de az azóta eltelt évtizedekben jelentős felújítás nem történt, 2013-ban a tető kapott szigetelést. 2008-ban a földszinten megvalósult a városi könyvtári gyűjtemények teljes koncentrációja. Az épületben közösségi funkcióhoz kapcsolódó termek, illetve a könyvtár funkcióhoz kapcsolódó termek és kiszolgáló helyiségek kapnak helyet. Az épület szárnyai legalább 50 évesek, a kor építészeti technológiája szerint épültek. Az épület fenntartási költsége jelenleg igen magas. Ezért energetikai szempontból teljes felújítás szükséges.

„Láthatjuk, mi történik a fővárosban környezetvédelem címszó alatt. A baloldal üres jelmondatokat ismételget, de közben leszereltetik a szemetesek negyedét, méhlegelőnek hazudják a méteres gazt, és borzalmas forgalmi dugókat előidézve teszik tönkre a levegőt” – fejtette ki lapunknak dr. Völner Pál. A térség országgyűlési képviselője, az igazságügyi miniszter helyettese hozzátette: a kormány teljesen másként áll a természet és a klíma védelméhez. „Nekünk ez nem csak egy tartalmatlan szlogen. Egyértelmű, hogy minél jobb állapotban szeretnénk továbbadni a Kárpát-medencét a gyerekeinknek, unokáinknak, ezért mi valódi tettekkel, intézkedésekkel segítjük a környezet megóvását” – szögezte le a képviselő. Mint mondta, alapelvük az is, hogy mindezt úgy hajtsák végre, hogy közben ne sérüljön Magyarország gazdasága, és ne okozzanak problémákat a magyar embereknek, családoknak. „Azzal, hogy támogatjuk az épületenergetikai beruházásokat, több cél is szolgálunk. Egyfelől, így sokkal környezetbarátabb módon tudják üzemeltetni az intézményeket – hiszen a legtisztább energia a fel nem használt energia. Ez persze együtt jár azzal is, hogy így olcsóbb fenntartani ezeket az épületeket, az önkormányzatoknak vagy más szervezeteknek tehát más célokra marad meg a pénzük. Másfelől pedig szebb, korszerűbb, komfortosabb munkahelyet teremtünk a fejlesztésekkel az ott dolgozóknak, ami szintén nagyon fontos szempont” – sorolta dr. Völner Pál az épületenergetikai beruházások előnyeit.