Átadták a megújult a Palatinus-Tófürdőt

Ünnepélyes keretek között június 30-án, szerdán adták át a Palatinus-Tófürdő új fogadóépületét, valamint a fejlesztésekhez kapcsolódó egyéb beruházásokat.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője a beruházás kapcsán elmondta, hogy évekkel ezelőtt született meg ez az álom, amikor a megyei pályázatokon lehetett a Palatinus-tó környezetének fejlesztésére pályázni és most nagy öröm, hogy ezen a nyári napon itt lehet az átadón. „Ezeknek a pályázati kiírásoknak az esetében az önkormányzatok előzetesen jelezni tudták, hogy milyen jellegű fejlesztésekre lenne szükségük. Így a kormányzat olyan projektjavaslatokról tudott döntést hozni, amelyek gyakorlatilag minden szempontból megfeleltek a helyi elvárásoknak” – tette hozzá a képviselő. Megjegyezte azt is, hogy akik itt a környéken élnek, valamennyien ismerik a Palatinus-tavat, hiszen ez a leggyönyörűbb vízfelület a térségben. Országosan pedig a búvárok is ide járnak, de nevezhetjük horgászparadicsomnak is. Most pedig a strandon is megkaptuk azokat a megfelelő létesítményeket, amelyek a kulturált öltözködési, tisztálkodási lehetőségeket biztosítják.

Popovics György, a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a beruházás a megyei önkormányzat által kordinált Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg. „Annak idején, amikor a koordinációt végeztük és próbáltuk felmérni a különböző településeknek mi az igényük és mi lehet az, amit fejlesztésként megvalósítunk, akkor bizony Esztergomnak nagyon jelentős turisztikai kérései voltak felénk, hiszen Esztergom turisztikai fejlesztések nélkül nem maradhat. Így került kiválasztásra ez a projekt is, amit most meg is valósítottak” – tette hozzá Popovics György. A megyei önkormányzat elnöke elmondta azt is, hogy fontos ezeket a turisztikai fejlesztéseket összekötni. Nemrégiben az esztergomi ipari parknál valósítottak meg egy kerékpárutat, most pedig Esztergom arra nyert forrást, hogy gyakorlatilag a vasútállomástól a Palatinus-Tófürdőig ki tudja hozni a kerékpárutat, ami nagyon fontos lépés az aktív turisztika irányába. Sőt, elkezdődött a kerékpárút tervezése a másik irányba is: innen Dorogon keresztül a kesztölci elágazásig, majd tovább Leányvárig.

Hernádi Ádám, Esztergom város polgármestere elmondta, hogy egy cikluson átívelő beruházás valósult meg most Kertvárosban. „Sokan dolgoztak/dolgoztunk a Palatinus-tóért a tervektől kezdve az utolsó simításokig. Hiszen olyan egyszerűnek tűnik, hogy megjelenik egy pályázati kiírás, majd megírjuk a pályázatot, benyújtjuk és megépítjük. De persze a valóság ehhez képest merőben más, hiszen amikor elérkezik a nap, hogy ollót fogunk a kezünkbe és odalépünk a nemzeti színű szalagoz, hogy átvágjuk, megannyi eljárás lebonyolítása, újratervezés, fejtörés, számítás követi egymást, ami persze mindig megéri, ha a végeredmény valami maradandó. Úgy gondolom, hogy ez a beruházás az” – tette hozzá a polgármester.

A TOP-1.2.1-16-KO1-2017-00004-es számú „Az esztergomi Palatinus-tó környezetének fenntartható turizmusfejlesztése” című projekt támogatási összege 164.622.606 Ft, a saját önerő pedig 54.838.524 forint volt.

A fejlesztés I. ütemében Strand és aktív sportközpontot hoztak létre, melynek elemei a következők:

  1. öko-turisztikai fogadó épület megépítése: e pályázatból megvalósult az öko-turisztikai fogadó épület, mely egyben a strand bejárata is, mely elektronikus beléptető rendszerrel lett felszerelve. Az épületben helyet kaptak az öltözőkabinok, zuhanyzók és mellékhelyiségek, melyek akadálymentesen használhatók. A pénztár helyiséggel egy légtérben kialakítottak egy ajándékboltot is.
  2. strandterület: A pályázatból megújult a fövenyes partszakasz, kialakításra került egy játszótér, kondipark és külön tanösvény, mely játékos és interaktív formában ad lehetőséget többek között a helyi különlegességnek számító édesvízi medúzák megismerésére, a halak életének és ívásának megtekintésére.
  3. A vízfelület aktívabb és izgalmasabb kihasználására adnak lehetőséget az úszózónában létesített lebegőstégek, valamint a bójákkal rögzített 100 m-es úszópálya is.

A pályázatból megvalósított épületek új építésűek, a teljes beruházás energiatakarékos megoldásokkal, valósul meg, pl. napelemes kandeláberek és energiatakarékos fűtés, valamint a környezeti nevelést elősegítő szelektív hulladékszigetet alakítanak ki. A pályázatban elvárt 4 hónapos folyamatos főszezoni nyitvatartás mellett a búvármúzeum szolgáltatása egész évben elérhető lesz. Az önkormányzat saját forrásból végzi el a fürdő külső környezetének rendezését, a fürdőbejárat előtti tér és parkolóhelyek kialakítását, kerékpártárolók elhelyezését, valamint a bejárattól a partra történő akadálymentes lejutást biztosító rámpa kiépítését.