Kategóriák: HírekTokod

Közös programokat szerveznek a tokodiak és a csataiak

Tokod és a felvidéki Csata testvértelepülése sikeresen pályázatott az INTERREG V-A Szlovákia–Magyarország Együttműködési Program Kisprojekt Alapjához. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával mintegy ötvenezer euróból valósítják meg a Kistérségi együttműködés a Garam mentén és a Gerecse vidékén elnevezésű közös projektet.

A projekt alapvető célja a társadalmi kohézió erősítése közös rendezvények szervezésével, amelyek középpontjában a különböző nemzetiségi csoportok egymáshoz való közeledése áll, mivel az Alsó-Garam mente és Csata község demográfiai sajátossága, hogy magyarok és szlovákok mellett jelentős roma közösség is él. A projekt további célja a rendezvények minőségi szintjének javítása és fenntarthatóságának lehetővé tétele a szervezéshez szükséges felszerelések beszerzésével.

Csákvári Marian, Csata község polgármestere a június 26-án megrendezett Tokodi Nyitott pincéken elmondta, hogy a projekttel az egyébként is már jó testvértelepülési kapcsolatot szeretnék közös programokkal erősíteni. Mindemellett közelebb akarják hozni a Csatán élő roma közösséget a magyarokkal és a szlovákokkal. Ezért a projekt első rendezvénye a határokon átnyúló Romafesztivál volt június 19-én, ahol a Gypsy Band és az Ízisz Gyöngyszeme mellett felléptek a Romane Jíle Junior tehetségei, valamint az X-Faktorból ismert Speranta zenekar is, soraiban a csatai származású ifj. Babindák Istvánnal. A következő rendezvényt július 31-én fogják megrendezni Garammenti Fesztivál néven. Itt fellép majd a Miskolci Illés Emlékzenekar, valamint egy különálló beszélgetős-zenés estet tartanak Szörényi Levente közreműködésével.

Bánhidi László, Tokod község polgármestere elmondta, hogy ők a határon átnyúló projekt keretében Tokodi Pikniket szerveznek július 24-én. A helyszín azonban a korábbiakhoz képest változik, hiszen a Kockahegyen a befogadóképesség korlátozott, ezért idén a pikniket a focipályán tartják meg. A rendezvényen többek között fellép Csata település büszkesége, ifj. Babindák István, a TNT együttes 90 perces koncertet ad, az estét pedig Rakonczai Viktor EMeRTon-díjas zenész, zeneszerző zárja majd zongorával. Vasárnap piknik mozival készülnek, ahol egy 6×8 méteres ledfalon mutatnak majd be egy mozifilmet. Bánhidi László elmondta azt is, hogy a pályázat keretében a rendezvény mellett eszközöket is vásárolnak, többek között egy mobilszínpadot, valamint hozzá egy megfelelő minőségű hangrendszert.

– Annak idején, amikor a megyei önkormányzat elnöke voltam én is ott ültem abban a tanácsban, akik az interreges pályázatokról döntöttek – mondta dr. Völner Pál a térség országgyűlési képviselője. Hozzátette: nagyon fontosnak tartom ezeket a projekteket, gondoljunk csak a szigetközi kerékpáros híd építésére, de fontosak ezek a kulturális rendezvények is, amelyek közelebb hozzák egymáshoz a településeket a Duna két partján. Sőt ennek a projektnek van egy felzárkóztatási része is, ami fontos hiánypótló lehetőséget biztosít a különböző nemzetiségek között.

Megosztás