Kategóriák: Hírek

Hamarosan megszűnhet a kötelező maszkhasználat

Amikor az 5,5 millió beoltottat elérjük, akkor megszűnik a kötelező maszkhasználat, illetve nem kell védettségi igazolvány az éttermekbe, szállodákba, fürdőkbe és strandokra – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a június 24-ei Kormányinfón.

Gulyás Gergely arról beszélt a Kormányinfó elején, hogy nagy teljesítményt ért el a magyar válogatott. A világ öt legerősebb csapatából három volt a csoportunkban. Összességében csak gratulálni lehet a magyar válogatott tagjainak, vezetésének – tette hozzá.

Gulyás közölte, hogy amikor az 5,5 millió beoltottat elérjük, akkor megszűnik a kötelező maszkhasználat. Nem kell védelmi igazolvány a szállodákba, a fürdőkbe, az éttermekbe és strandokon. Tömegrendezvények esetében marad a védelmi igazolvány kötelezettsége. Hozzátette: a schengeni határainkon megszűnt az ellenőrzés.

A miniszter szólt arról is, hogy július 1-től elérhetőek lesznek az uniós zöld útlevelek itthon. Hétfőtől pedig kampány indul az uniós zöldigazolványról. A szomszédos országokba már e nélkül is lehet utazni – tette hozzá.

Gulyás Gergely bejelentette, hogy jövő héten indul a nemzeti konzultáció. A járványok és a népvándorlás korát éljük, a legfontosabb a gazdaság megerősítése. 200 ezer forintos minimálbér, a hitelmoratórium és a gyermekek védelméről szóló törvény is része lesz a konzultációnak. A miniszter kiemelte, hogy a törvény alapján a szülők feladata a gyermekek szexuális nevelése, a felnőttek életébe nem szól bele a törvény. A kormány válaszolt azon uniós országoknak, akik kritizálták a magyar törvényt – tette hozzá.

A miniszter kérdésre azt mondta, hogy a kormány tervez augusztus 20-ára ünnepséget, de természetesen nem lehet megjósolni, hogyan alakul majd a járvány addig.

Gulyás Gergely kérdésre közölte, hogy 2022 végére tud termelni a magyar vakcinagyár. Közel 10 millió Pfizer-vakcinája lesz az országnak az év végére – tette hozzá.

A miniszter egy kérdésre azt válaszolta, hogy mai biológiai ismeretek szerint a delta variáns elleni is védelmet nyújt az oltás. Hozzátette: már több mint egy hónapja több oltóanyag van, mint ahány oltandó személy. A kormány csak annyit tud tenni, hogy mindig elmondja, hogy csak az oltás nyújt védelmet a vírus ellen.

Forrás: origo.hu
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás