Kategóriák: Hírek

Bemutatkozott a Dunakanyar Fesztivál

Idén első alkalommal rendezik meg a Dunakanyar Művészeti Fesztivált. A MAHART PassNave Személyhajózási Kft. és az Emberi Erőforrások Minisztériumának együttműködésében megvalósuló eseménysorozat programjai június és augusztus között minden pénteken, szombaton és vasárnap várják az érdeklődőket.

2021. június 21-én, hétfőn tartották meg a fesztivál megnyitóját az eseménysorozat egyik helyszínén, a visegrádi Duna Event rendezvényhajón.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára, egyben a térségi választókerület elnöke a megnyitón elmondta, hogy bátran kijelenthetjük, hogy Visegrád és ez az egész térség Magyarország ékszerdoboza. Itt olyan programok lesznek a közeljövőben, amelyek a helyi lakosoknak és az idelátogatóknak egyaránt izgalmas lesz. Kiemelte, hogy olyan programokkal készülnek, amely az adott település szépségeit és kultúráját mutatja be a helyi közösségek bevonásával. Az államtitkár túlmenően azon, hogy üdvözölte a Dunakanyar fejlesztéseit, jó hírt is közölt a vízi sportok szerelmeseinek: ugyanis megújult Budapest és Pest megye 15 vízitúra megállóhelye Szobtól egészen Dömsödig.

Dr. Völner Pál, az Igaságügyi Minisztérium miniszterhelyettese, egyben a Magyar Hajózási Szövetség elnöke beszédében elmondta, hogy nem csak a Dunakanyarra, de a vidékfejlesztésre is nagy hangsúlyt fektet a kormány. Ez meg is mutatkozik a vidékfejlesztési programokban és a falusi CSOK intézményében is, amely tettekkel bizonyítja, hogy nem csak szlogenekről van szó. Kiemelte, hogy már a tavalyi válság idején a MAHART PassNave Kft. fellendítette a turizmust, hiszen körjáratokat szervezett a Dunakanyarban, ezt pedig idén is folytatta. Mindemellett a mostani kulturális fesztiválnak is ő lesz a házigazdája.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, a térség országgyűlési képviselője megköszönte a MAHART PassNave Kft. ügyvezetőjének, Spányik Gábornak a meghívást. Kitért arra, hogy a tavalyi évben is egy nagyon innovatív ötletük volt, hogy elindították a dunakanyari hajó körjáratokat, amin százhúszezer utas volt. Idén pedig azzal bővülnek ezek a körjáratok, hogy nemcsak, hogy most már öt körjárat van, hanem minden kikötőben kulturális program is fogadja az ide látogatókat augusztus végéig.

Spányik Gábor elmondta, hogy a MAHART PassNave Kft-nek, mint állami vállalatnak felelőssége és feladata, hogy részt vegyen olyan programokban is mint ez a kulturális fesztivál, hiszen vannak lehetőségeik és eszközeik, amivel segíteni tudják a gazdaság, a turizmus és a művészeti ágak újraindítását.

A fesztivál sajátossága, hogy a programok a MAHART PassNave Kft. dunakanyari kikötőiben, illetve a Visegrádon állomásozó DUNA EVENT rendezvényközpontban rendezik meg, így Visegrádon, a V4-ek városán kívül Nagymaros, Zebegény és Dömös is szerepel a rendezvényhelyszínek között. A szervezők sokszínű kulturális programmal készülnek a nyárra: művész beszélgetések, zongoraestek és egyéb kisebb formációk koncertjei, borkóstolóval egybekötött verses estek, színi előadások, és zenekari fellépések teszik a festői Dunakanyart még vonzóbb kirándulási és kikapcsolódási célponttá.

A fesztivál programjai között az autósport szerelmesei is találhatnak kedvükre való időtöltést. Szalay Balázs magyar autóversenyző, az Opel Dakar Team pilótája és tulajdonosa bemutató keretében több alkalommal is bepillantást biztosít az autóversenyzés világába.

A három hónapos eseménysort augusztus végén egy háromnapos Opera Fesztivál zárja.

Megosztás