Kategóriák: DorogHírek

Napfogyatkozást figyelhettek meg a dorogi diákok

Június 10-én, csütörtökön délben helyi érdeklődőkkel és iskolásokkal telt meg a dorogi Jubileum tér, hiszen a Dorogi Csillagász Kör jóvoltából naptávcsövekkel figyelhettük meg a gyűrűs napfogyatkozást.

A Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja három különböző napcsövet is kihozott a helyszínre, az érdeklődők és a gyerekek pedig izgatottan várták, hogy sorra kerüljenek és a lencsén keresztül megpillanthassák a részleges napfogyatkozást. „Először a bal oldal távcsőben nem láttam a napfogyatkozást, majd egy másik távcsőben pirosan láttam a Napot, amit egy kicsit kitakart a Hold.” – számolt be Bauer Barnabás, a Petőfi iskola egyik diákja az élményről.

Perger Géza, a Dorogi Csillagász Kör amatőr csillagásza elmondta, hogy a napfogyatkozást mindig a megfelelő eszközzel kell megfigyelni, ezért is szerveztek ilyen bemutatót Dorogon. Hozzátette, hogy a mai napfogyatkozás ugyan részleges volt, de a sugarak éppúgy károsíthatják a retinát, mint teljes napfogyatkozáskor. A szem megfelelő védelmének elmulasztása súlyos következményekkel járhat, ahogyan azt Petőfi Sándor is megtapasztalhatta 1842-ben, mikor a szükséges óvintézkedések nélkül szabad szemmel nézte a napfogyatkozást. Ezután már a bal szemével sosem látott tisztán. Perger Géza elmondta azt is, hogy legútóbb 1999-ben volt teljes napfogyatkozás Magyarországon, legközelebb pedig 2081-ben figyelhető majd meg ez az esemény az országunkból.

Perger Géza kiemelte, hogy a napfogyatkozásnak mindig nagy mozgósító ereje van, ez bizonyítja azt is, hogy az iskolák tanulói milyen szép számmal érkeztek ki az eseményre. Most egy olyan gyűrűs napfogyatkozást figyelhettünk meg, aminek a teljes takarási sávja Grönland és Észak-Kanada fölött van, így tőlünk nézve a Hold átmérő egynegyedéig megy be ez a takarás, ami három százalékos napfogyatkozást jelent. Hozzátette azt is, hogy évente általában négy napfogyatkozást lehet megfigyelni a Földről, viszont sok esetben ezek olyan helyekre – tengerekre, óceánokra, lakatlan területekre – esnek, ahonnan nem tudjuk megfigyelni, ezért a lakható területekről megfigyelhető napfogyatkozások ritkábbaknak mondhatók.

Megosztás