Kategóriák: Hírek

Aktuális ingatlanpiaci körkép a Dorogi-medencéből

A tavalyi évben berobbant világjárványt az ingatlanpiac elszenvedte, még ha annyira nem is döntötte le a lábáról.

A hazai ingatlanpiaci forgalom a mért adatok alapján a 2015-ös szintre esett vissza, 2019 év végén pedig erőteljesen lassult az árak emelkedése, amelyet a vírus megjelenése csak tovább fokozott. A 2021-es év a talpra állásról szólhat, amelyet több kedvező tényező is sarkallhat. A hazai ingatlanhirdető- és kereső portál következő cikkében a kínálati árakat befolyásoló hatásokat veszi górcső alá a Dorogi-medencében és környékén.

Miként állhat talpra az ingatlanpiac?

Most már kétségkívül beszélhetünk az ingatlanpiaci árak korrekciójának megindulásáról. Mind a világjárvány visszaszorulása, mind az otthonteremtés köré fonódó állami támogatások pozitív irányú hatást gyakorolnak a használtlakás-piacra. Az egyre derűsebb helyzet hatására mind a keresleti, mind a kínálati oldalon erős az élénkülés, a tavalyi év azonos időszakához képest a használt ingatlanok állománya és iránti kereslet is nőtt. Emellett a pandémia miatt még el nem kezdett vagy félbehagyott beruházások is erőteljes élénkülést hozhatnak a hazai ingatlanpiacra, ám a nagyobb fellendülés várhatóan az év második felében lesz jellemző. Ám már most érezhető az otthonteremtési támogatások, mint a családi otthonteremtési kedvezmény vagy a kamattámogatott lakáshitel igénybevételének hatása a kínálati árak esetén. Országos szinten a családi házak népszerűsége nőtt a leginkább a különböző ingatlantípusok közül, a már említett támogatások és feltehetően a karantén-hatásnak köszönhetően.

Miként hatott az élénkülés a Dorogi-medence ingatlan áraira?

A dorogi lakóingatlanok esetében az idei évben mért áremelkedés meghaladta a 8%-ot. A különböző lakóingatlan típusok közül a téglalakások átlagos négyzetméter ára nőtt a leginkább, majd a paneleké. A kertes házak átlagos négyzetméter ára stagnáló tendenciát mutatott az elmúlt négy hónapban.

Az esztergomi ingatlanpiacon a csökkenő tendencia volt a jellemző. A lakóingatlanok átlagos négyzetméter ára összességében csaknem 8%-kal esett vissza. Az idei évben a családi házak átlagosan mért négyzetméter ára 3,2%-kal emelkedett, ezzel egyre népszerűbbé válva. A téglalakások négyzetméter ára átlagosan 10%-kal esett vissza Esztergomban, míg a panelek esetében 7%-kal nőttek a négyzetméter árak.

A Dorogi-medence egyes települései közül az első négy hónapban a lakóingatlanok átlagos négyzetméter árának esetén csökkenő tendencia jellemezte még Piliscsév, Kesztölc, Csolnok és Leányvár településeit is, a csökkenés mértéke átlagosan e települések esetében megközelítőleg 12%. Ezzel szemben Tát, Tokod, Tokodaltáró, valamint Nyergesújfalu településeinek ingatlanpiaci árait emelkedő tendencia jellemezte az ingatlannet.hu statisztikái szerint január és április között. E települések esetében a drágulás mértéke átlagosan több, mint 20%-ra tehető.

Megosztás