Kategóriák: DorogHírek

Lovagkeresztet kapott dr. Tittmann János

Június 5-én a dorogi művelődési ház konferenciatermében pótolták be a pandémia miatt elmaradt díjátadókat. Dr. Tittmann János, Dorog polgármestere a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét vehette át dr. Völner Páltól, a térség országgyűlési képviselőjétől. Lácza Attilánénak adományozták oda az Év Egészségügyi Dolgozója kitüntetést, Tóth Lászlóné az Év Köztisztviselője kitüntetésben részesült, Molnárné Vaczlavek Katalin pedig az Év Pedagógusa díjat kapta meg.

A résztvevőket dr. Völner Pál köszöntötte, majd dr. Tittmann János tartott előadást, melynek témája a 34. Eucharisztikus Kongresszus sajtószemléje volt. A polgármester elmondta, hogy 1938-ban rendezte meg először hazánk, pontosabban Budapest az Eucharisztikus Világkongresszust, amelynek programjaihoz Dorog aktívan csatlakozott. A világjárvány miatt a 2020. esztendő helyett 2021-ben adhat fővárosunk ismét otthont a négyévente a világ valamely városában megrendezendő ünnepségsorozatnak. Dorog – nyolcvan év után – ismét szerepet kap ebben. Az Eucharisztia-rendezvénysorozat 2018-ban az Európa Napon kezdődött városunkban. A programsorozat a mostani ünnepi alkalommal folytatódott.

Az előadás után dr. Völner Pál átadta dr. Tittmann Jánosnak a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét. „Ha a város és az itt élők érdekeiről van szó, Polgármester úr kemény tárgyalópartner, mindent megtesz annak érdekében, hogy a dorogiak a lehető legtöbb forráshoz hozzájuthassanak, így hasznos, előremutató fejlesztésekkel, beruházásokkal gazdagodhat a város. És bár a pártpolitikai kérdésekben van, hogy nem értünk egyet, az együttműködésünkben ez soha nem jelentett akadályt. Egyrészt azért, mert egy térség vagy egy város érdekeinek képviselete túlmutat ezen – a legtöbb ügynek nincsen „színe”, az eredmények minden itt élőt szolgálnak. Másrészt pedig azért, mert lehet, hogy egyes kérdéseket másként látunk, de mindketten kitartunk az elveink mellett, nem helyezkedünk az aktuális érdekeink szerint a politikai paletta jobb és bal széle között. Tittmann polgármester úr 1994 óta vezeti a várost – és nyolc évig országgyűlési képviselői is volt –, de már előtte is az itt élőkért dolgozott. A ’80-as évektől kezdődően orvosként a Vaszary Kolos kórházban teljesített szolgálatot, majd alapított rehabilitációs szervezetet és hajléktalan otthont is, és a helyi orvosi kamara megalakítását is ő szorgalmazta. Hosszan sorolhatjuk tehát, hogy mit tett a városért az elmúlt mintegy három évtizedben.” – így méltatta dr. Völner Pál dr. Tittmann Jánost.

A méltatás után díjazták a kiemelkedő személyiségeket. A díjakat dr. Tittmann János és dr. Völner Pál adta át.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének határozata alapján 2021-ben az Év egészségügyi dolgozója díjat Lácza Attilánénak, a Dorogi Kórház Ápolási Osztálya dolgozójának adományozták munkája elismeréseként. Lácza Attiláné, epidemiológiai és geriátriai szakápoló, pályája kezdete óta az egészségügy elkötelezettje. Széleskörű szakmai ismereteivel már 35 éve ápolóként segíti aktívan, magas színvonalon a betegellátást és gondozást a Vaszary Kolos Kórház esztergomi és dorogi telephelyén. A dorogi kórház oszlopos tagja, hiszen már az egészségügyi szakközépiskola elvégzése után első munkahelye is Dorogon volt, az akkori Belgyógyászati Osztályon, majd amikor a Gasztroenterológia Esztergomba költözött, ott folytatta ápolási tevékenységét. 20 évig erősítette a II. Belgyógyászat csapatát. A 2005-ös újranyitáskor visszatért a dorogi kórházba, s azóta is itt dolgozik az Ápolási Osztályon. Munka és család mellett tudását folyamatosan fejlesztette, az eltelt évek alatt több szakképesítést is szerzett:1986-an felnőtt szakápolói, majd 2002-ben epidemiológiai szakápolói vizsgát tett. 2013-ban sikeresen elvégezte a geriátriai szakápolói tanfolyamot. Az utóbbi 15 évben elkötelezte magát az idősgondozás terén. Munkájára e hosszú idő elteltével is az igényesség, a precizitás, a megbízhatóság, a magas színvonalú ápolás jellemző. Kollégáival, feletteseivel kapcsolata példaértékű, mindig lehet rá számítani, mind szakértelem, mind az új dolgozók, gyakorlatra járó tanulók oktatása, mind az osztály hangulatának, a környezet színesítésének terén.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének határozata alapján az „ÉV köztisztviselője” díjat 2021-ben munkája elismeréseként Tóth Lászlóné köztisztviselőnek adományozták. Tóth Lászlóné, Putz Krisztina Dorogon született. A 317. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben látszerész képesítést szerzett, majd az Élelmiszer-kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolában érettségi vizsgát tett. Első munkahelye az esztergomi Látszerészeeti Eszközök Gyára volt, ahol minőségellenőri feladatokat látott el. Ezután a Syncron Eifler Bt.-ben operátorként, majd a dorogi Sanyo Hungary Kft.-ben mérnökasszisztensként dolgozott. Köztisztviselői kinevezésére a Dorogi Polgármesteri hivatalban 2013. október 28-án került sor. A hivatalban több területen dolgozott, a Szervezési Osztályon, az Iktatóban, a Pénzügyi Osztályon és az Emberi Erőforrás Osztályon. Többek között talajterhelési díjjal, az idegenforgalmi adóval, a végrehajtással, valamint az ASP adó szakrendszerrrel kapcsolatos ügyeket intézte. Jelenleg hatósági ügyintézői feladatokat lát el. Munkaköre betöltéséhez szakirányú középfokú végzettséggel és közigazgatási alapvizsgával rendelkezik. Ismeretei szinten tartásához, továbbfejlesztéséhez a szükséges továbbképzéseken részt vesz. A hivatalban történő foglalkoztatása során szociális asszisztensi, valamint pénzügyi-számviteli ügyintézői szakképzettséget szerzett. Szabadidejében szívesen olvas, köt, horgol, kertészkedik. Munkatársaival jó kapcsolatot ápol. Teljesítményét a 2020. évi értékelése során osztályvezetője kiválónak minősítette. Munkáját lelkiismeretesen, a hivatal vezetőinek és dolgozóinak megelégedésére végzi.

Dorog Város Önkormányzat Képviselő-testületének határozata alapján az Év pedagógusa díjat Molnárné Vaczlavek Katalin részére adományozták munkája elismeréseként. Molnárné Vaczlavek Katalin Egerben a Ho Sí Minh Tanárképző Főiskola biológia-testnevelés szakán szerezte meg diplomáját 1980-ban. A dorogi Zrínyi llona Általános lskolában testnevelő tanárként kezdte el munkáját felső tagozaton. Az intézményben 40 évig folyamatosan állományban volt. Munkáját lelkiismeretesen végezte. lgyekezett a kollégákkal, szülőkkel együttműködve, a gyermekek érdekeit figyelembe véve dolgozni. Munkája során mindig nagy figyelmet fordított a tehetséges tanulók foglalkoztatására, versenyeztetésére, a minőségi és versenysport utánpótlás rendszerébe történő irányítására. Edzéseket, tömegsport foglalkozásokat vezetett. Mindig fontos feladatának tartotta a gyógytestnevelésre járó tanulók és a teljes felmentett tanulók foglalkoztatását is. Futóversenyeket szervezett a dorogi óvodás korú gyermekek részére. Később ez a kezdeményezés beolvadt a városi Richter-futás rendezvénysorozatába. 15 éven keresztül szervezte a Zrínyi Napok keretében a városi játékos sportvetélkedőket a három dorogi iskola 5. és 6. osztályos tanulóinak. 1992 és 2002 között a felső tagozatos tanulók nyári táborainak spotvezetője és sportprogram felelőse volt. Segítő munkát végzett a természetkutató szakcsoportban is. 1998-ban a város hagyományőrző és helytörténeti munkáját Pro Urbe-díjjal jutalmazta. Az „Utak és Esélyek Tanoda” dorogi csoportjának munkáját színes programok szervezésével segítette. Állandó résztvevője volt tanítványival a városi diákolimpiai és egyéb sportversenyeknek. A testnevelés tanítása során mindig fontos volt számára a gyerekek ,,győzelemre” nevelése, de az ,,egészségre” nevelést még fontosabbnak tartotta. Fontos volt számára a testnevelés tanítása során a sport elméletének átadása a tanulók részére. Kidolgozott olimpiatörténeti munkaanyaggal számos diákot nyert meg a sport céljainak. Osztályfőnöki munkájában mindig arra törekedet, hogy tanulói személyiségét sokoldalúan fejlessze. Rendszeresen felkészítette a tanárjelölteket. Nála végezték gyakorló tanításukat és szakdolgozati mentorként is tevékenykedett. Célja az éIet kihívásaira válaszolni képes és kész, egészséges, edzett, vállalkozni, küzdeni és alkalmazkodni tudó fiatalok nevelése. Munkája elismeréseképpen a 2020-as évben a Diáksportért Díjat kapta meg a Magyar Diáksport Szövetségtől.

Az esemény zárórészeként a Pedagógus Szolgálati Emlékérmek átadása következett. A Petőfi iskolából 27 év után vonult nyugdíjba az intézmény vezető-helyettese. A Petőfi óvodában az idén hárman vonulnak nyugdíjba. Mindhárman pályakezdőként 40 évvel ezelőtt kerültek az intézménybe, ahol nyugdíjazásukig dolgoztak. Pedagógus Szolgálati Emlékérmet kapott Árendásné Barta Julianna, Márki Józsefné és Tóthné Korsós Erika.