Kilátópontok létesülnek térségünkben

A Dunamente térség határon átnyúló kilátópont hálózata című projekt keretében többek között Kesztölcön egy komplex pihenőhelyet hoznak létre magaslessel, Tokodon panorámatáblát helyeznek ki, a csolnoki Mókus-hegyen pedig kilátópontot létesítenek.

Magyarics Gábor, a Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője június 2-án, a neszmélyi Hilltop Borbirtokon tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Magyarország és Szlovákia közös, Észak- és Dél-Komárom, valamint Esztergom és Párkány közötti határszakasza mentén működő turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szervezetek – a hatékony piacra lépésük érdekében – összefogtak és 2019-ben „Az Összefogás a Dunamente turisztikai térség fejlesztéséért” elnevezésű konzorciumban egy alapdokumentum mentén megkezdték a határon átnyúló közös munkát. Magyarics Gábor kiemelte, hogy a konzorciumban az egyik első ilyen gondolatuk az volt, hogy összegyűjtsék és egységesen bekapcsolják a Dunamente látványosságait, kilátópontjait egy alkalmazásba. A konzorcium szervezetei végül 50 ilyen pontot jelöltek ki. A cél pedig az, hogy a kijelölt pontokon valamilyen pihenőhelyet, kilátót vagy magaslest hozzanak létre. A mostani pályázat mintegy ötvenezer euró összegű forrást biztosít a beruházásokra. A pályázatnak megfelelően szűkítették a kört és nyolc olyan helyszínt jelöltek meg, ahova valamilyen infrastruktúrát telepítenek.

Keszeg Béla, a TDM szervezet elnöke elmondta, hogy nagyon sokat utazunk a Duna-mentén és láthatjuk, hogy a 2900 kilométeres szakaszon – a szó jó értelmében – mennyi kihasználtság van, akár a lakosság, akár a turizmus részéről. Kiemelte, hogy az elmúlt időszakban több olyan előrelépés történt, ami megpróbálta keretbe fogni azt, hogy a Duna északi és déli oldalán, a folyó nem egy elválasztó, hanem egy összekötő elem legyen. Ezeket a lehetőségeket pedig felkínálhatják akár a turistáknak, akár a helyben lakóknak. Hozzátette, hogy ez a mostani „Kilátás” projekt is ezt szolgálja.

A projekt során kilátópontot létesítenek Neszmélyen a Várhegyen és a Meleges-hegyen, Csolnokon a Mókus-hegyen, Helembán pedig a Dunakanyarra ránéző hegyvonulat egyik pontján. Karván a kilátó környékét fejlesztik, Észak-Komáromban a Madonna bástyán létesítenek pihenőpontot. A tokodi kilátóhely mellett egy panorámatáblát helyeznek el. A Kesztölchöz tartozó Klastrompusztán pedig egy komplex pihenőhelyet hoznak létre magaslessel.

A Dunamente térség határon átnyúló kilátópont hálózata / KILÁTÁS Projekt száma: SKHU/WETA/1901/1.1/005 / Projekt partnerek: Duna-Gerecse Turisztikai Nonprofit Kft. (HU, Vezető Partner), Podunajsko – Dunamente OOCR (SK, Projekt Partner) / Európai Regionális Fejlesztési Alapból kapott támogatás összege: € 49,271.