Kategóriák: DorogHírekProgramok

Naptávcsővel nézhetjük a napfogyatkozást Dorogon

2021. június 10-én csütörtökön, magyar idő szerint dél és kora délután között egy közepesen hosszú gyűrűs napfogyatkozás zajlik.

Az esemény alkalmából a Magyar Csillagászati Egyesület helyi csoportja naptávcsővel várja az érdeklődőket Dorogon, a Jubileum téren június 10-én, csütörtökön 12 órakor. A program mindenki számára ingyenes.

Az antiumbra sávja Kanada középső része, a Huron-öböl, Kanada északi szigetvilágán és Grönland északi felén, a sarki óceánon és Szibéria keleti részén vág át. Részleges napfogyatkozást láthatnak az USA keleti részén, Kanadában, Grönlandon, Izlandon, Európa nagy részén (a déli részek maradnak ki belőle) valamint Ázsia középső vidékein és Szibéria nagy részében. Magyarországon, mivel közel vagyunk az árnyék széléhez, csak kis fokú részleges napfogyatkozást láthatunk. Magyarország északi felén nagyobb mértékű a részleges fázis, a Felvidéken (Szlovákia) még nagyobb, ott a legjobb a látvány. Erdély egésze beleesik a láthatósági zónába, bár Brassó pont a határon van, távcsővel lehet majd valamit sejteni. Erdélyben is észak felé haladva nő a részleges fázis nagysága, de Kárpátaljára ez fokozottan igaz. A Vajdaság és Muraköz, sőt Szlovénia és Horvátország nagy része is részesül a látványból.

Forrás: dorogimedence.hu / saros139.hu

Megosztás