Kategóriák: Hírek

Sérült beton előkészítése, javítása és utókezelése

Bár a beton és vasbeton szerkezetek erősnek és örök életűnek tűnhetnek, ezek az ellenálló, erős anyagok is igényelnek rendszeres karbantartást, sok esetben pedig javítást is. Ezt nem érdemes félvállról venni, hiszen a nem megfelelően karban tartott betonszerkezetek balesetveszélyesek lehetnek.

A Sika termékei széles körű megoldást nyújtanak minden jellegű betonsérülésre; többek között betonjavító habarcs rendszerek, betonszerkezet javító anyagok, kozmetikai habarcsok, kiegyenlítő- és simítóhabarcsok segítik a szakemberek munkáját a betonjavítás során.

A betonjavításánál nélkülözhetetlen első lépés a megfelelő felület előkészítés, ez mind egyszerű beton, mind vasbeton szerkezetek javításánál elengedhetetlen. Betonjavítás esetében fontos, hogy a betonfelület megfelelően meg legyen tisztítva, tehát távolítsunk el minden szennyeződést, mint például a por, lazább részek, illetve minden tapadást megakadályozó anyagok. Ügyeljünk arra is, hogy a leváló, gyenge betont is távolítsuk el megfelelő eljárással, hogy egy teljesen sima felületet kapjunk. Betonacél esetében is hasonlóan kell eljárnunk: váljunk meg a rozsdától, vízkőtől, habarcstól, betontól, portól és egyéb laza részektől, amelyek csökkenthetik a tapadást vagy elősegíthetik a korróziót. Ez esetben érdemes továbbá korrózióvédelmi bevonattal előkezelni a betonacélt, ezzel megelőzve az esetleges károsodásokat.

Tapadóhíd alkalmazásával történő betonjavítás esetén fontos tudni, hogy a feldolgozás előtt legalább két órával alaposan meg kell nedvesítenünk az alapfelületet, ügyelve arra, hogy ne legyen felesleges vízmennyiség rajta. Egy egységesen sötét matt, vagyis fényes részektől mentes felületet kell kapjunk, amely üregeiben és réseiben nem állt meg a nedvesség. Ezután a választott betonjavító anyagot a megfelelő eszköz, például ecset, henger vagy szóróberendezés segítségével vigyük fel vékony rétegben az alapfelületre, ügyelve arra, hogy a rések, üregek és egyenetlenségeket is feltöltsük vele. Fontos, hogy a javított betont sem szabad elhanyagolni, utókezelésére is oda kell figyelnünk, hogy a javítás minősége nem változzon.

Helyi és felületi betonjavítás esetében színhez alkalmazkodó kozmetikai habarcsokat is alkalmazhatunk, amelyek olyan betonkárok javítására is kiváló megoldást nyújtanak, mint például a peremkitörések, letölt sarkok, pórusok vagy üregek a beton felületén. Az ilyen jellegű betonjavító anyagok előnye, hogy bekeverés során a vízarány változtatásával a színárnyalat beállítható, így esztétikailag illeszkedni tud a javítás a felülethez. A felhordás a felületre egyszerűen spatulával vagy kőműveskanállal történik, mindig mattnedves felületen. Ha az anyag meghúzott, fa -vagy műanyagsimítóval elsimítjuk és polisztirol- vagy szivacsos poliuretán simítóval bedörzsöljük. Ennél a lépésnél a kívánt szín megőrzése érdekében már ne nedvesítsük tovább a javított betonfelületet, illetve érdemes tudni, hogy a színárnyalat nagyban függ a bedörzsölt felület simaságától is; minél simább, annál világosabb lesz a végeredmény. Feldolgozás előtt azonban mindenképp érdemes egy mintafelületen tesztelni, hogy kitapasztaljuk a megfelelő arányokkal elérhető árnyalatokat, így nem tudunk hibát véteni a javítandó felületen.

A betonjavítás utókezelése is kiemelkedően fontos, erre, például szerkezeti és nem szerkezeti kiegyenlítő- és simítóhabarcsok alkalmazása ajánlott, amelyek segítségével a betonjavítás (akár kisebb pórusok vagy fészkesedett beton javítása esetében is) tartós lesz és a szerkezet élettartama is meghosszabbítható. Általában ezek az anyagok alacsony repedezés-érzékenységüknek köszönhetően nem csak a simítás lesz egyszerűbb, de a későbbiekben a szén-dioxid, kloridok és szulfátok behatolásával szemben is ellenállóvá teszi a betonszerkezetet, így akár ipari környezetben is tartósak lehetnek a javított felületek. Feldolgozásakor ez esetben is fontos az alapfelület alapos megtisztítása, azonban ilyenkor a következő lépésben a javítandó felületet négyzet, illetve téglalap alakúra formázzuk, hogy az esetleges zsugorodási feszültség és a javítóhabarcs kötése közben ne keletkezhessenek repedések.

Bármilyen megoldást is választunk betonjavításhoz, mindig figyeljük oda arra, hogy a tartós eredmény elérése érdekében feldolgozás közben kerüljük az olyan környezeti hatásokat, mint közvetlen napsugárzás, erős szél vagy fagy és egyúttal ügyeljünk arra is, hogy a felület stabil és megfelelően előkészített legyen.

 

Megosztás