Kategóriák: Hírek

Jöhetnek a lagzik és a nyári táborok

Május 28-ától lehetőség lesz a lakodalmak megtartására, a nyári táborok pedig június 1-jével indulhatnak – hangzott el a május 13-ai, csütörtöki Kormányinfón.

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy a mai napon megkezdődik a 16 és 18 év közötti regisztrált fiatalok oltása. A 96 ezer regisztrált fiatal oltása keddig tart, ezután pedig a maradék oltásokat is eloltják, ami 144 ezer adagot jelent összesen. Erre azok foglalhatnak majd időpontot, akik erről SMS-t kapnak.

Gulyás Gergely elmondta azt is, hogy pünkösd utáni első héten érhetjük el az 5 millió beoltottat. A jövő héten ismét tárgyalni fog a kormány az esetleges enyhítésekről. Hozzátette, hogy bárhogy is alakulnak az oltások, május 28-ától lehetőség lesz a lakodalmak megtartására.

A miniszter kijelentette, hogy bármely uniós, OECD-ország, NATO-tagország, Oroszországban és Kínában kapott oltást magyar állampolgár, akkor jogosult lesz védelmi igazolványra. Hozzátette, hogy a WHO döntése a Sinopharm-vakcináról visszaigazolja a magyar döntés helyességét.

Gulyás szólt arról is, hogy az oltás mindenki számára elérhető, ezért regisztráljanak minél többen. Közölte, hogy június elejére-közepére mindenkit, aki regisztrált, azt be fogják oltani. A társadalmi védettség növekedésével jelentőse csökkent a halálozás és a fertőzési szám is – tette hozzá. Mindezek ellenére mindenki tartsa be a szabályokat.

A miniszter kitért arra is, hogy az uniós fejlesztési tervet beadta a kormány, így egészségügyre a források 34 százaléka, míg oktatásra több mint 50 százalék juthat. A helyreállítási alapból felhasznált források a helyreállítást fogják segíteni, hiszen egész Európa érdeke, hogy a gazdasági növekedés helyreálljon. Rámutatott arra is, hogy összesen 87,1 milliárd forintnyi igény érkezett bértámogatásra, melyből 86,5 milliárdot ki is fizettek. Hozzátette: május 31-ig van még lehetőség bértámogatás igénybevételére.

Gulyás Gergely kijelentette, hogy eddig hét országgal állapodott meg Magyarország a védettségi igazolvány kölcsönös elismeréséről, most is sok tárgyalás zajlik. Kiemelte: minden eddigi, népszerűnek számító országban nyaralhatnak majd a magyarok.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette, hogy június 1-től a nyári táborokat is meg lehet tartani, de szólt arról is, hogyan hamarosan elérhető lesz a védettségi igazolvány applikációja, melynek a működését is ismertette.

Forrás origo.hu
Borítókép: mediaklikk.hu

Megosztás