Kategóriák: HírekTát

Megújulnak az út menti keresztek térségünkben

A kormány támogatásával folytathatják a nemzetiségi önkormányzatok az út menti keresztek állítását vagy felújítását. Az önkormányzatok a NKER-KP-1-21 számú „Út menti keresztek 2021. évi költségvetési támogatása” című projekt keretében pályázhattak a felújításra, a döntés pedig a közelmúltban született meg.

Az egyenkénti 650.000 Ft-os pályázati támogatást a Német Kisebbségi Önkormányzat Tát a kőkereszt felújítására, a Sárisápi Szlovák Önkormányzat az út menti keresztekre, a Máriahalom Község Német Nemzetiségi Önkormányzata az út menti keresztek helyreállítására, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Gyermely a közösség számára fontos kegyhelyeinek felújítására, a Vértestolna Községi Német Nemzetiségi Önkormányzat a településen található német nemzetiségi út menti keresztekre, a Német Nemzetiségi Önkormányzat Szomor pedig „A kitelepítettek keresztjére” fordítja.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának célja az volt, hogy a felhívás közzétételével felmérje azon támogatási igényeket, amelyek a 2021. költségvetési év során a bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, román, ruszin, szerb szlovák, szlovén és ukrán nemzetiségek hitéletébén mindenkor meghatározó szerepet betöltő út menti keresztek felújítását, illetve újak állítását szolgálják – mondta még korábban Soltész Miklós. Hozzátette: az elmúlt években a nemzetiségi önkormányzatok 123 millió forintból 110 út menti keresztet állítottak vagy újítottak fel.

A mostani felhívásra 2021. március 1-jéig lehetett pályázni, melynek a döntése a közelmúltban született meg. Az igényelhető támogatás minimális összege kétszázezer forint, a maximális összege pedig hárommillió forint volt.

Forrás: kormany.hu / bgazrt.hu
Borítókép: illusztráció