Kategóriák: Hírek

Országos kiállítással és molinókampánnyal nyitnak a közművelődési intézmények

A Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agóra részvételével, valamint az akcióhoz kapcsolódó közel ezer közművelődési intézménnyel 2021. május 15-én, szombaton 10 órától országos közművelődési megnyitó eseménysorozatot valósít meg.

A Nemzeti Művelődési Intézet az ország 3155 településén működő közösségi színtérrel és közművelődési intézménnyel tart kapcsolatot. A koronavírus-járvány alatt az állami közfeladatot ellátó Nemzeti Művelődési Intézet olyan fejlesztésekkel segítette az országos közművelődési hálózatot, mint aszakkor.hu tudásmegosztó felület, amelyen több mint harmincezren mélyültek el az online kézműves szakkörök világában, vagy a Jógyakorlaton.hu online felület, amelyen hétről hétre több ezer kulturális szakember részvételével tartott online értekezletet, és adott lehetőséget a bemutatkozásra a települési jó gyakorlatokat (kirakatkiállítás, online mesemondás, virtuális tojáskeresés stb) bemutató szervezeteknek. A honlap a tudásmegosztáson kívül a szakemberek számára szakmai segítséget és mentális megerősítést nyújtott a világjárvány alatt.

A közművelődési intézmények, közösségi színterek a helyi kulturális élet fáradhatatlan motorjai, éves szinten országosan közel 70 milliós nagyságrendben fogadják a látogatókat, a rendezvények mellett szakkörökkel, kiállításokkal, a helyi közösségek számtalan találkozási alkalmával járulnak hozzá a helyben elérhető kulturális élet megteremtéséhez.

Május 15-én 10 órától – a közművelődési helyszínek újranyitásának alkalmából – a Nemzeti Művelődési Intézet tizennégy magyarországi agórával együttműködve országos megnyitó eseménysorozatot hirdet. A közös akció központi eseménye egy, a magyarországi agórahálózatot bemutató rollup-kiállítás, mely 15 egymással megegyező példányban készült el, és az ország 15 pontján egy időben nyílik meg.

A figyelemfelkeltő megnyitósorozatot a meghirdető intézmény minden csatlakozni kívánó közművelődési intézményre és közösségi színtérre kiterjesztette. A helyszínek a Nemzeti Művelődési Intézet által 1000 példányban elkészített NYITUNK feliratú molinót igényelhetnek, ennek kihelyezésével az intézmények és a színterek az országos megnyitóhoz való csatlakozásukat fejezhetik ki. Az akció sikerét mutatja, hogy alig huszonnégy óra alatt közel 400 közművelődési helyszín élt a lehetőséggel, és igényelte a „NYITUNK” feliratú molinót.

A kiállításmegnyitót megelőzően Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára és Závogyán Magdolna, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezetője köszönti a résztvevőket.

A kiállításmegnyitót követően helyszínenként egyedi kulturális bemutatókkal, produkciókkal folytatódik az országos kulturális kapunyitogató program.

Részletek>>

Megosztás