Börtönbüntetés várhat a szerszámtolvajokra

Börtönbüntetésre ítélhetik azokat a visszaeső férfiakat, akik gépkocsikból loptak el szerszámokat Táton, Nyergesújfaluban és Lábatlanon.

A vádirat szerint a két férfi olyan járműveket nézett ki, amelyeket mások rendszeres munkavégzéshez használtak, ezért vélelmezték, hogy bennük értékes szerszámok vannak. Az elkövetők gépjárművel jutottak el a helyszínekre, ahol a sofőr figyeléssel biztosította a társa lopását, aki a szerszámokat értékesítette. A tettes a kapott összegből alkalmanként a sofőrnek legalább 15.000 forintot adott, valamint fizette az üzemanyag árát.

Az elkövetők táti, lábatlani és nyergesújfalui gépkocsikból loptak, két esetben azok hátsó ajtaja nyitva volt. A nyergesújfalui lopásnál a tettes a gépjármű oldalsó üvegét húzta el, azon keresztül nyitotta ki a tolóajtót. Ebből a gépkocsiból 863.600 Ft értékben loptak el különféle szerszámokat. A táti lopással 109.500 Ft, míg a lábatlani lopással 81.000 Ft kárt okoztak a sértetteknek.

A tettes négyszer volt büntetve, őt a bíróság 2018-ban kifosztás bűntette miatt 1 év 10 hó, végrehajtásában 5 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A sofőr hatszor volt büntetve, különös visszaesőnek minősül.

A vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy az Esztergomi Járásbíróság mindkét  férfit végrehajtandó börtönbüntetésre, pénzbüntetésre és közügyektől eltiltásra ítélje, továbbá a tettessel szemben a felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását rendelje el, a nyergesújfalui sértettnek okozott kárt térítsék meg, valamint a tettest 109.500 Ft vagyonelkobzással, a bűnsegédet 45.000 Ft vagyonelkobzással sújtsa.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó