Kategóriák Hírek

7300 milliárd forint jut a gazdaság újraindítására

Sikerült a harmadik hullámot megtörni, 4,153 millió fölött van az első oltásban részesültek száma Magyarországon, ennek köszönhető, hogy az újraindítás folytatódhatott – mondta Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a május 6-ai Kormányinfón.

A miniszter elmondta, hogy Magyarország elsőként szerezte vissza a szabadságát az EU-ban, habár ez a szabadság még nem teljes. Egész Európában zajlik a vita arról, hogy milyen jogokat adjanak a védettségi igazolvány birtokában. Magyarországon a nemzeti konzultáció döntött: 65 százalék mondta, hogy járjanak jogok az igazolvánnyal.

Gulyás Gergely hozzátette azt is, hogy augusztusig biztosan kelleni fog a védettségi igazolvány a különböző szolgáltatások igénybevételéhez. Az oltás regisztráció alapú marad, nem lesz kötelező. Már néhány nap alatt bárkit be tudnak oltani, most is nyitva van az időpontfoglalás lehetősége. Mindegyik oltás biztonságos és hatékony.

A miniszter kiemelte, hogy Magyarország kétoldalú megállapodásokat köt a védettségi igazolványok kapcsán. Azt a félelmet nem tartják indokoltnak, hogy bizonyos oltóanyagok miatt nem lehetne nyáron utazni.

Gulyás Gergely elmondta, hogy félhavi plusznyugdíjat kapnak jövőre az érintettek, valamint a 25 éven aluliak SZJA-mentessége is megmarad. 7300 milliárd forint jut a gazdaság újraindítására. Az egészségügyben is új korszakot sikerült nyitni, megszüntették a hálapénzt, és jelentős orvosi béremelés volt, jövőre pedig 769 milliárddal több forrás jut az egészségügyre.

A miniszter szólt arról is, hogy a 25 ezer főnél kisebb települések az IPA kieső összegével megegyező támogatást kaptak. A 25 ezer főnél népesebb településeket pedig 23,6 milliárd forinttal támogatták.

Gulyás kérdésre azt mondta, hogy folyamatosan figyelik a járványügyi adatokat és az eddigi nyitásnak nem volt drámai következménye. Száz éve a spanyolnátha óta nem volt hasonló világjárvány, Európa minden országára igaz, hogy nőtt a halálozások száma, a középmezőnyben van Magyarország a többlethalálozásban.

A miniszter elmondta azt is, hogy attól függ a vakcinák beadása, hogy hányan regisztrálnak, és hányan veszik fel az oltást. Ötmillió felett nehezen fog menni a hajlandóság növelése, szerinte az 5,6 milliós regisztrációs szám tűnik reálisnak. A külföldiek oltása a regisztráció után kezdődik meg, és lehetőségük lesz időpontfoglalásra is.

Gulyás Gergely kiemelte, hogy az egészségügy normális működéséhez való visszatérés megkezdődött. Szűrővizsgálatok már vannak és zajlik a várólisták hosszának csökkentése is. 4,5 millió oltottnál az elektív műtétek újraindítása is megtörténik, majd 5 millió oltottnál a rehabilitációk is újraindulnak, és vége lesz a látogatási tilalomnak. Mindezzel párhuzamosan a kapacitások felszabadulása esetén is lesznek könnyítések.

Forrás: origo.hu
Borítókép: mediaklikk.hu

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2021-05-06 12:12

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Áramot akart vezetni a feleségébe a piliscsabai férfi

A pilisvörösvári nyomozók elfogták azt az 59 éves piliscsabai férfit, aki a gyanú szerint először…

2021-06-12

Nyári vívás a pandémia után

Véget ér a tanév, és sok szülőnek gondot okoz, hogy tartalmas, élvezetes nyári programot biztosítson…

2021-06-12

Lopás miatt körözték a szlovák férfit

Az esztergomi rendőrök 2021. június 11-én, pénteken 10 óra után pár perccel a Mária Valéria…

2021-06-12

Horgászegyesületek tisztségviselői versenyeztek

Megyénkből 21 horgászegyesület 42 versenyzője vett részt az egyesületek tisztségviselői számára rendezett versenyen. A rendezvény…

2021-06-11

Komárom-Esztergomért tevékenykedőket díjaztak a megyeházán

A megyei önkormányzat hét díját adtak át ünnepélyes keretek között június 11-én, pénteken délelőtt a…

2021-06-11

Kapus, védő és támadó is távozik Dorogról

Három játékos távozik a labdarúgó NB II-ben szereplő Dorogi FC-től, a kölcsönjátéka után Paksra visszatérő…

2021-06-11

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!