Kategóriák: EsztergomHírek

Óriási siker a karantén alatt a gyerekeknek indított kertészeti pályázat

Az esztergomi székhelyű Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány idén első alkalommal hirdette meg „Kertelj Te is kiskertet!” című pályázati felhívását.

A programra olyan 3 és 14 év közötti gyermekek jelentkezését várták, akik otthonukban, vagy nagyszüleiknél kis kertet alakítottak ki maguknak és a hozzátartozók segítségével művelik azokat. Az alapítvány úgy gondolja, hogy ebben a járványos időszakban igen sokan kezdtek otthonaikban kertet művelni, és szeretnék, ha ebben a gyerekek is minél nagyobb számban vennének részt.

A pályázati felhívásra a vártnál sokkal többen jelentkeztek a regisztrációra nyitva álló április 30-ai határidőig. Mintegy 170 gyermek nevezett be, de külön öröm az is, hogy az ország minden részéről, sőt még határainkon túlról, a környező országokból (Kárpátalja, Románia, Szlovákia, Németország) is volt jelentkező. Az alapítvány a jelentkezők településeit felvitte egy térképre, melyen igen szemléletesen látszik a résztvevők területi eloszlása, és az, hogy nem csak a nagyobb városokból, hanem egészen apró településekről is pályáztak gyerekek.

A gyerekek korosztálya igen változatos: a 3 és 14 éves korosztály minden tagja képviselteti magát a pályázaton. A pályázók között vannak egyéni jelentkezők, de többen testvérükkel vagy testvéreikkel közösen neveztek, mindemellett érkeztek intézményi pályázók is (óvoda, iskola).

A pályázatra nevezni legalább egy négyzetméteres kiskerttel, vagy balkon-, erkély-, teraszkerttel lehetett, melyben dísznövényeket, konyhakerti növényeket vagy vegyesen mindkettőt nevel a kiskert tulajdonosa.

A jelentkezés április 30-án lezárult, ám a regisztrált jelentkezőktől a pályázati adatlapot és a kertekről készült fotókat június 30-ig várja alapítvány, hiszen ekkorra már látszani fog munkájuk gyümölcse. Az elbírálásnál az alábbi szempontokat veszik figyelembe:

  1. A gyermekek által művelt kiskert legalább egy négyzetméteres legyen, melyben legalább háromféle növényt termeszt, balkonon nincs méretkikötés, de legyen legalább háromféle növény.
  2. Bármilyen növény termeszthető, legyenek azok konyhakerti növények, dísznövények, virágok, stb.
  3. A kiskert legyen szépen gondozott, gyommentes, ápolt, ötletesen kialakított.
  4. Örömmel veszik, ha a kiskertben nem alkalmaznak vegyszereket, hanem kizárólag öko- és biomódszerekkel történik a termesztés, jó, ha történik komposztálás, mulcsozás, csapvíz helyett összegyűjtött esővíz használata.
  5. Szintén kedvező elbírálásban részesítik azokat a kiskerteket, ahol a gyermekek megismerik a hasznos élőlényeket, melyek a kiskertészek munkáját segítik, és ezeket az élőlényeket be is csalogatják a kertjükbe: madárodúk, madáretetők, rovarhotelek, süngarázs, stb. kihelyezésével.

Az alapítvány bízik benne, hogy programjukkal ösztönözhetik a legfiatalabb korosztályokat saját kiskert kialakítására és művelésére, így már fiatalon megismerkedhetnek a kertművelés alapjaival, kapcsolatba kerülhetnek a talajjal, a hasznos és kevésbé hasznos állatokkal és növényekkel, megtapasztalhatják a növények nevelésének lépéseit, majd ennek kézzelfogható eredményét, gyümölcsét. A gyerekkorban megszerzett tudást pedig bármikor feleleveníthetik felnőttkorukban is, ha úgy hozza az élet.

A pályázatokat a beérkezésüket követően, 2021 júliusában bírálják el: a legjobbnak ítélt három kiskert-tulajdonos értékes ajándékcsomagban részesül. Emellett a kiskerteket közönségszavazásra bocsátják a közösségi oldalukon, ahol a legtöbb szavazatot kapott kiskert különdíjat kap.

A díjak átadása – vagy postára adása – 2021 augusztusában történik majd meg. A program weboldala ide kattintva tekinthető meg!

Forrás: Válaszúton Hagyományőrző és Környezetvédő Alapítvány
Borítókép: illusztráció