Kategóriák: EsztergomHírek

Negyvenezer facsemetét ültetett a DINPI

2021 tavaszán a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) az esztergomi projektterületen 40 ezer csemetét ültetett az invazív növényektől és a lőszerektől mentesített területeken.

Az őshonos erdőállományok a faültetvényekkel ellentétben fajok sokféleségének nyújtanak otthont, valamint a klímaváltozással és a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben is sokkal ellenállóbbak.

Az esztergomi 376 hektáros projektterület mintegy 13%-át borították olyan invazív, idegenhonos növények, mint pl. a fehér akác, bálványfa, ezüstfa, nyugati ostorfa vagy a lepényfa. Ezek a fajok agresszív terjeszkedésükkel elszegényítik a biológiai sokféleséget, egyes fajaik pedig növekedés gátló anyagaik révén megakadályozzák a természetes növénytársulások kialakulását.

Összesen 1958 köbméter invazív, idegenhonos fa kitermelése történt meg vegyszeres és mechanikai kezelések segítségével. A fát főleg tűzifaként, illetve kisebb részben oszlopként értékesítették. 1,6 hektáron el kellett távolítani továbbá az egykori katonai gyakorló lőtér használatból itt maradt lőszereket is.

2021 tavaszán így lehetőség nyílt a talaj előkészítésére és az ültetésre, ezáltal a termőhelyre jellemző fajgazdag, élettel teli erdők kialakítására. Az ültetett csemeték közt megtaláljuk a kocsánytalan, a cser és a molyhos tölgy mellet a nyár, juhar és kőris fajokat is, illetve a vadgyümölcsöket: vadalma, sajmeggy és különböző berkenyefélék. A patak mentén pedig éger csemetéket is ültettek.

A DINPI idén ősszel további 60 ezer csemetét fog ültetni. Az ültetést közbeszerzés keretében nyert vállalkozó tízfős brigádja végzi több héten keresztül. Terveik szerint összesen 22 féle fafajjal újítják fel az erdőt. Hosszú távon így a korábbi degradált, fajszegény területek helyett fajgazdag, őshonos erdőállományok alakulhatnak ki.

Fotók, forrás: Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság / Koncz Péter

Megosztás