Hamis ajánlóíveket használtak fel a választási csaláshoz

A választás rendje elleni bűntette, költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt indult ügyben a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség vádiratot nyújtott be hat elkövetővel szemben. Közülük két férfi a négy nő segítségével, hamis ajánlóívekkel került fel két különböző párt országgyűlési képviselőjelölt listájára és jogosulatlanul vette igénybe az egymillió forint összegű állami támogatást.

A két férfi az országgyűlési képviselők 2018. évi általános választásán a Komárom-Esztergom Megye 2. számú Országgyűlési Egyéni Választókerületben országgyűlési képviselőjelöltként szeretett volna indulni. A két férfi azonban nem tudta a kellő számú ötszáz ajánlást összegyűjteni, ezért a négy nő segítségével olyan ajánlóíveket adott le, melyen olyan állampolgárok adatai és aláírásai is szerepeltek, akik nem adtak ajánlást a jelölteknek.  Az ily módon meghamisított ajánlóíveket vagy maga a jelölt, vagy egy általa felkért személy írta alá aláírásgyűjtőként. A két férfi így jogosulatlanul kapta meg az egymillió forint összegű állami támogatást.

Az Esztergomi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztálya által lezárt nyomozást követően benyújtott vádiratban az ügyészség indítványozta, hogy a Tatabányai Törvényszék a két férfival szemben felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést, három nővel szemben pénzbüntetést szabjon ki, egyik nőt pedig bocsássa próbára.

Forrás: Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség Sajtó