Kategóriák: HírekNyergesújfaluTát

Hamarosan befejeződik az esztergomi kistérség árvízvédelmi fejlesztése

Április 15-én megkezdődött az „Esztergomi kistérség hosszú távú árvízi biztonsága és ármentesítése érdekében szükséges árvízvédelmi fejlesztések” című projekt műszaki átadás-átvétele. Április 28-án pedig online sajtótájékoztató keretében ismertették a beruházás egyes fázisait. A Kötiviép’B Kft. munkájával gát, árvízvédelmi zsilip és szivattyúállás is épült a Nyergesújfalu és Tát közötti nyílt ártéri Duna-szakaszon.

A hamarosan befejeződő projektet az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) valósítja meg száz százalékos állami támogatásból, azonban a megépülő létesítmények vagyonkezelését, fenntartását és üzemeltetését az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (ÉDUVIZIG) látja majd el.

A fejlesztések során többek között megépült a közel egy kilométer hosszúságú elsőrendű árvízvédelmi védvonal, a 30 ezer m3 vizet befogadó tározótér. Átépítették a Sándor-patak medrét, árvízvédelmi zsilipet telepítettek, valamint egy szivattyúállás és víztározó tér is létesült. Mindemellett az érintett közműveket is kiváltották. A jól ütemezett kivitelezői munkavégzés, a kedvező időjárási körülmények és a Duna tartósan alacsony vízállása mellett a kivitelezési munkálatok a befejező szakaszához érkezett, az időjárás függvényében a töltést védő füvesítés is megtörténik.

A projekt utolsó fázisában a szabvány előírásai szerint 2021. április 15-én megtartották az ideiglenes elzárótáblák és a zsiliptáblák víztartási próbáját. A vállalkozó először behelyezte az ideiglenes elzáró betéttáblákat, leengedte a zsiliptáblákat, majd feltöltötte az aknákat. A műszaki ellenőr jelenlétében egy órás időtartam alatt mérték a vízszint csökkenését, közben szemrevételezéssel vizsgálták a táblákon keresztül elszivárgó vízmennyiséget. A mért érték (0,08 m3/h), a határérték (3,3 m3/h) alatt volt, így az elzárások vízzárási szempontból I. osztályúaknak tekinthetők, minőségük megfelelő. A zsiliptábla nyitása és a betéttáblák elbontása után a vállalkozó az ideiglenes táblákat letisztította és a táti védelmi központba beszállította.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság által megvalósuló beruházás célja az árvízi részöblözet árvizek elleni védettségét biztosító elsőrendű árvízvédelmi mű jogszabályi előírásoknak megfelelő kiépítése.

Pillanatkép az online sajtótájékoztatóról

Forrás: ÉDUVIZIG / OVF / magyarepitok.hu
Fotók: OVF / Online sajtótájékoztató