Kategóriák: Hírek

Új malmot épít a Gyermelyi

5,5 milliárd forintot meghaladó beruházással épít új malmot a Gyermelyi Zrt. A malomiparban is meghatározó vállalkozás leendő üzeme napi 300 tonna lágybúza őrlésére lesz alkalmas.

Varga Mihály pénzügyminiszer 2021. április 23-án, a tésztagyár új malmának alapkőletételén elmondta, hogy a Nagyvállalati beruházási támogatási program igazi sikertörténet, hiszen a kormány az idén 25 milliárd forintot fordít a program folytatására. Kiemelte, hogy az elmúlt hat évben Magyarországon 179, elsősorban magyar termelői beruházás jutott támogatáshoz a program forrásaiból. Eddig 160 milliárd forintot fordítottak erre a célra, 380 milliárd forint értékű beruházás megvalósulását segítve.

Varga Mihály hozzátette, hogy ha az idei évre tervezett 25 milliárd forintos keret elfogyna, a kormány kész újabb összegeket átcsoportosítani erre a célra, hiszen a 2015-ben indult programnak komoly szerepe van abban, hogy a magyar gazdaság a pandémia időszakában sem roppant meg. Ezt bizonyítja az idén ötvenéves Gyermelyi Zrt. példája is, amely a járványidőszakban is folytatta a fejlesztéseket, és évről-évre növeli bevételét. Ráadásul – sokakkal ellentétben – nem emelte az árait, így nagyon sokat tett hozzá ahhoz, hogy Magyarország élelmiszerellátása az elmúlt nehéz egy évben is zökkenőmentes volt. A pénzügyminiszter ismertette azt is, hogy a Gyermelyi Zrt. immár harmadik malmát építi, amelyhez a kormány a Nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 1,7 milliárd forint segítséget nyújtott. Emellett elkészült a vállalat 1,6 milliárd forintos kapacitásbővítő beruházása is, 500 millió forint kormányzati támogatással.

Dr. Völner Pál, a térség országgyűlési képviselője elmondta, hogy Gyermelyre és a Gyermelyi Vállalatcsoportra az egész ország büszke lehet. Példás az együttműködés a gyár, a helyiek és a Kókai Rita polgármester asszony vezette település között, a különböző szereplők kölcsönösen támogatják egymást. Ez is az egyik oka annak, hogy a Gyermelyi ennyire sikeres lehet. „Európai szinten is egyedülálló és példaértékű az a rendszer, amellyel nemcsak a nagy mennyiséget, de a kiváló minőséget is biztosítani tudják: a tésztához szükséges tojás és búza is a cég terméke” – fejtette ki a bejelentett beruházással kapcsolatban a képviselő. Mint mondta, fontos azokat a cégeket is támogatni, amelyek a megkapott összegek segítségével további, még nagyobb beruházásokat tudnak megvalósítani. A Gyermelyi már eddig is 500 embernek adott munkát, de a termelési kapacitás jelentős bővülésével újabb és újabb családoknak biztosít megélhetést.

Tóth Béla, a Gyermelyi Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy az elmúlt évben 155 000 tonna gabonát őröltek az üzemeik, azonban ezzel elérték a kapacitásuk határát, ezért is szükséges a további bővítés. A mostani beruházásnak köszönhetően további évi 90 000 tonnával fog emelkedni a vállalat őrlési kapacitása, amely lehetővé teszi a növekvő kereskedelmi igények biztos kiszolgálását és az expanzió folytatását. Ismertetése szerint a beépítésre kerülő legmodernebb technológia üzembiztos, higiénikus, az őrlést számítógépes rendszer felügyeli, és a hatékony légtisztító berendezéseknek köszönhetően a malom környezetterhelése minimális lesz. A korszerű technológiát figyelembe véve a jelenlegi őrlési mennyiség eléréséhez mintegy 50 ember munkája szükséges, így arányaiban az új malom üzembe állításával mintegy 10-11 munkahely jön létre – tette hozzá a vezérigazgató.

Gyermelyen Közép-Európa egyik legnagyobb tésztagyára működik. A hat gyártósor évente 70 000 tonna száraztészta előállítására alkalmas. Az alapanyagok saját forrásból érkeznek az üzembe. Magyarországon piacvezető a Gyermelyi, a belföldön elfogyasztott száraztészta majdnem fele ebből az üzemből kerül ki. Az elmúlt években jelentősen növekedett az exportértékesítés is, aminek részaránya mára eléri a tésztaforgalom 35 százalékát. Az idén 50 éves vállalat a pandémia alatt is növelte bevételét. 2018-ban 24,5 milliárd, 2019-ben 28,2 milliárd, 2020-ban pedig 29,2 milliárd forint konszolidált árbevételre tett szert. A vállalat beruházásai is folytatódtak, 2018-ban 2,8 milliárd, 2019-ben 2 milliárd, 2020-ban pedig 4,6 milliárd forint értékű fejlesztést hajtottak végre. A vállalatcsoport közel 500 főt foglalkoztat, beruházásaival újabb és újabb munkahelyeket teremt.

Forrás: MTI / dorogimedence.hu
Fotók: Dr. Völner Pál Facebook oldala