Kategóriák HírekTokod

Erdőtűzoltó járműveket kaptak az önkéntesek

Negyvenhárom önkéntes tűzoltó egyesület felszerelése korszerűsödik a közeljövőben. Köztük a tokodi egyesületé is.

Áprilistól Budapesten összesen tizenöt szervezet veheti át azokat a felmálházott gépjárműveket, amelyek segítségével eredményesebben küzdhetnek meg a pusztító erdőtüzekkel. A járműveken kívül a szervezetek speciális felszereléseket és egyéni védőeszközöket is kapnak. A fejlesztés a KEHOP-1.6.0-15-2016-00021 azonosító számú, az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok létrehozása projekt keretében valósul meg.

Újabb fejezetéhez érkezett az EU Polgári Védelmi Komplex Modulok projekt. Április közepe után tizenhat Volkswagen Amarok gépjármű, négyszáznyolcvan erdőtűzoltó egyéni védőfelszerelés, kétszáz speciális eszköz, háromszázhatvan speciális hátizsák, hetvenkét láncfűrész, nyolcvan puttonyfecskendő, nyolc hőkamera és számos egyéb szakfelszerelés kerül az önkéntesekhez. Összesen nyolc megyében erősödik ezzel jelentősen a mentő tűzvédelem, a járművek és eszközök oda kerülnek, ahol különösen gyakoriak és pusztítóak a szabadtéri tüzek.

A projekt révén az érintett megyékben – Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Veszprém – hatvanfős erdőtűzoltó csoportok alakulnak.

Ezzel megvalósul a projektben vállalt úgynevezett „földi erdőtűzoltás járművekkel” modul, amely lehetővé teszi, hogy modern, a hazai tűzoltásban eddig nem használt védőfelszerelésekkel és szakfelszerelésekkel vegyék fel a harcot a tűzoltók a vegetációtüzekkel szemben. A modul csaknem 495 millió forint vissza nem térítendő uniós támogatásból valósul meg, a projekt teljes költségvetése 2 milliárd 300 millió forint.

A 2021. április 13-ától kezdődő átadáson a Gyömrő Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Nagymaros Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Veszprém Megyei Kutató-mentő Szolgálat, a Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Határmenti Együttműködés a Lakossággal a Polgárokért Önkéntes Tűzoltó és Különleges Mentőegyesület, az Ipoly-völgyi Különleges Mentő-, Önkéntes Tűzoltó, Környezet- és Természetvédelmi Egyesület, a Tokod Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Császári Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kékes Kutató-mentő Alapítvány, az Agria Speciális Mentő- és Tűzoltó Csoport, a Dél-magyarországi Tűzoltó és Technikai Mentő Egyesület, a Mórahalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Kistelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a Borsodnádasd Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Szomolya Önkéntes Tűzoltó Egyesület kap erdőtűzoltó járműveket, és az azokhoz tartozó teljes málhafelszerelést.

A járművek átadását követően érkeznek meg a megyékhez azok a teljes védőruhakészletek, amelyek a hatvanfős csoportok méretigénye szerint tartalmaznak sisakot, kabátot, nadrágot, kesztyűt és bakancsot is.

Korábban, 2020. május 5-én a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság már átadott öt felújított Mercedes-Benz gépjárműfecskendőt, amelyek a Budapest, a Napkor, a Thelena Mentőszervezet, valamint a Hortobágy és a Mecsek Mentőcsoport beavatkozó erőinek szárazföldi mentőképességét támogatják.

Fotók: Tokod ÖTE Facebook oldala
Forrás: katasztrofavedelem.hu

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2021-04-21 10:38

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Verekedésig fajult a kerékcsere, még egy betonvas is előkerült

Az Esztergomi Járási Ügyészség vádiratot nyújtott be három férfival szemben, akik a gépjármű kerekének cseréje…

2021-05-12

Tilos pontyot fogni május elejétől

Május elejétől június közepéig megyénk természetes vizeiben tilos pontyra horgászni, a faj ívás miatt elrendelt…

2021-05-12

Két utca is megújult Epölön

Epöl Község Önkormányzata két nyertes pályázat kivitelezését valósította meg a napokban. Ezek segítségével két utca…

2021-05-12

Pótfelvételit hirdet a Balassa

Az Esztergomi SZC Balassa Bálint Gazdasági Technikum és Szakképző Iskolája (2500 Esztergom, Szent István tér…

2021-05-12

Frissen pörkölt kávé esztergomi pörkölő üzemből! – Nautic Coffee

Frissen pörkölt kávé - a felejthetetlen aromák garanciája. Egyre több helyen olvashatjuk, hallhatjuk, hogy a…

2021-05-11

Ganxsta Zolee Dorogra látogat

Május 21-én, pénteken 19 órától Ganxsta Zolee és Takács Vilkó, azaz a Dos Diavolos ad…

2021-05-11

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!