Kategóriák Hírek

Elindult az új típusú automaták próbaüzeme

Elkezdődött a MÁV-START új típusú jegy- és bérlet automatáinak 60 napos éles utasforgalmi próbaüzeme. Az új készülékeket hamarosan az esztergomi vonalon is kipróbálhatjuk.

Az összesen 13 automata tesztelése a Nyugati pályaudvaron, a Márvány- és Üvegcsarnokban, valamint a Keleti pályaudvaron, a 11-13. vágányok környezetében zajlik.

Az utasok visszajelzéseit a jegyértékesítési folyamat végén felugró QR kóddal elérhető online felhasználói elégedettséget mérő kérdőívvel vizsgálja a vasúttársaság. Az éles próbaüzemet követően, a gyártóval közösen kiértékelik a szakemberek a megszerzett tapasztalatokat. Ezután, várhatóan 2021. nyár végén kezdődhet meg a további 362 új típusú automata telepítése, amelynek keretében heti átlag 15 darabbal bővül a MÁV-START meglévő automata állománya 2022 februárjáig. A vasúttársaság régebben telepített automatái közül eddig több mint 60 frissült az új, MÁV Szolgáltató Központ által fejlesztett jegyértékesítő (JÉ) szoftverrel, amik szerte az országban, Pécstől Vácig, Gyulától Mosonmagyaróvárig teljesítenek szolgálatot.

Az új készüléket elsősorban a győri (1-es), az esztergomi (2-es), a szobi (70-es), a veresegyházi (71-es), a székesfehérvári (30a), a pusztaszabolcsi (40a), a hatvani (80a), a ceglédi (100a), az újszászi (120a), a lajosmizsei (142-es) és a kunszentmiklós-tassi (150-es) vasútvonalon telepítik. Közülük 100 kizárólag bankkártyás, míg 275 vegyes, kártyás és készpénzes fizetésre is alkalmas. A berendezések a korábbiaknál strapabíróbbak, korszerűbbek, magas szintű biztonságrendszerrel (kamera, riasztó, pénzfestés) rendelkeznek. Kiemelten fontos, hogy az elővárosból leszerelt eszközök, a szoftverfrissítés és karbantartás után, új helyszíneken, jellemzően a nagy utasforgalmú vidéki állomásokon és megyeszékhelyeken, valamint a balatoni vonalakon szolgálják tovább az utasok kényelmét. Az új automaták beszerzésének összköltsége az eszközökkel és kiegészítő költségekkel együtt 4,6 milliárd forint, amit saját forrásból finanszíroz a MÁV-START.

Az esztergomi (2-es számú) vasútvonal több állomásán és megállóhelyén a jegyértékesítési rendszer kiterjesztése miatt, a korábbi automaták leszerelése kapcsán január óta átmenetileg szünetel az automatákból történő jegyértékesítés. Áprilisban Esztergom-Kertváros, Piliscsév, Pilisjászfalu, Szabadságliget, Szélhegy és Aquincum (Esztergom felé menő peron) állomásra, várhatóan nyáron pedig Magdolnavölgy, Pázmáneum, Aranyvölgy, Angyalföld és Aquincum (Pest felé menő peron) megállóba telepít automatákat a MÁV-START. Az utasok a menetjegyeket az automaták telepítéséig továbbra is a MÁV mobilalkalmazás, valamint a megújult online menetrendi kereső és jegyváltási felület segítségével a szokásos 10 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg. A menetjegyek, feláras jegyek a vonatok fedélzetén a jegyvizsgálótól pótdíj nélkül is megválthatók, ha olyan állomáson szállnak fel, ahol nem üzemel automata, illetve nincs nyitva pénztár.

Magyarország legnagyobb személyszállító vasúti társasága az első automatákat 2013-ban állította forgalomba, 2020-ban pedig már 166 ilyen készülék működött. A MÁV-START új internetes jegyvásárlási felületének fejlesztését – a vasúttársaság saját belső erőforrásaira alapozva – a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. végezte el, amelyek között októberben megjelentek az első JÉ-s automaták is. 2021-ben már a jegyek 45,2 százalékát jegypénztárban, 27,7 százalékát online (webes felületen vagy a MÁV applikáción keresztül), illetve 15,1 százalékát jegykiadó automatákból veszik az utasok.

Fotó, forrás: MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóság

Facebook hozzászólások

Bejegyzés módosítva 2021-04-20 15:01

dorogimedence.hu

Leave a Comment
Share
Publikálta
dorogimedence.hu

Recent Posts

Ajka a Dorogot is legyőzte

A labdarúgó NB II 37. fordulójában a Dorogi FC az Ajka FC-t látta vendégül Gyirmóton,…

2021-05-10

Hulladéktároló ég Esztergom-Kertvárosban

2021. május 9-én, vasárnap kora délután kigyulladt az esztergom-kertvárosi hulladéktároló. A katasztrófavédelem szóvivője megkeresésünkre elmondta,…

2021-05-09

Mindszenty József bíborosra emlékeztek Esztergomban

Szentmisével és országos zarándoklattal emlékeztek meg Mindszenty József bíboros-hercegprímás haláláról és harminc évvel ezelőtti újratemetéséről…

2021-05-09

Láncfűrészt és horgászbotot is lopott a tokodi besurranó tolvaj

Hat rendbeli bűncselekmény elkövetése miatt vettek őrizetbe a dorogi nyomozók egy 24 éves férfit. Egy…

2021-05-09

Lakossági fórummal kezdődik a diósvölgyi híd felújítása

Az esztergomi önkormányzat megkezdi a Diósvölgyben található Barokk híd felújítását. Ezt megelőzően, május 13-án, csütörtökön…

2021-05-08

Negyvenhat templom újul meg Komárom-Esztergom megyében

A templomfelújítási támogatásokból jut azoknak is, akik már hozzáláttak ahhoz, de azoknak is, akik most…

2021-05-08

(C) 2017-2020 dorogimedence.hu

Hírportálunk sütiket használ, kérjük olvassa el az oldal végén található adatvédelmi tájékoztatónkat!