Kategóriák: DorogHírekSport

Vasút általi megváltható jövő évi bérlet másodosztályra

Csapatunk Siófokon aratott győzelmével immár kézzelfogható közelségbe került a biztosnak tűnő bennmaradás, s ha a hétvégi fordulóban ismét sikerülne nyerni, akkor szinte biztosra vehető a következő évadra is az NB II-es tagság. Ezúttal a stabil középmezőnyben tanyázó Szolnokot fogadják a mieink, mégpedig a tatabányai stadion foglaltsága miatt, a Gyirmót otthonában. A mérkőzés Győrben, az Alcufer stadionban április 18-án, vasárnap 17 órától veszi kezdetét – Szabó Gyula cikke.

Az elmúlt hét négy napja hatalmas előrelépést hozott számunkra a bajnokságban, miután a hétközi Debrecen elleni Tatabányán aratott győzelmet követően, a hétvégén a Balaton partjáról is három ponttal távoztak a dorogiak. Nem a legszerencsésebben indult a találkozó, ugyanis már az 5. percben Szedlár Zoltán megsérült. Támadónkat még az oldalvonalon túl ápolták, amikor a hazaiak egy jobb oldali szögletet végezhettek. A beívelést tovább fejelték a siófokiak, amely végén támadójuk közvetlen közelről fejelt kapura, viszont a léc alá tartó labdát Borsos Viloms bravúrral tolta a kapu fölé. Az esetet követően jelezték, hogy Szedlár nem tudja folytatni a játékot és helyette Zuigéber Ákos állt be. A dorogiak válasza a 23. percben jött az első percekben említett hazai helyzetre, amelynek egyik főszereplője éppen a csereként pályára lépő Zuigéber volt. Kanalos Tony ezúttal is gólpasszt adhatott volna, ugyanis nagyszerű kiugratással hozta ziccerbe csapattársát, aki egyedül vezethette a siófoki kapusra a labdát. A lehető legjobb pozícióban tehette mindezt, ugyanis a jobb összekötő helyéről iramodhatott kapura, így ha még lehet, még kecsegtetőbb volt a gólszerzési lehetőség. Fiatal támadónk elgurította a kilépő hálóőr mellett a játékszert, de azt még a gólvonal előtt a visszazáró védők ki tudták vágni. A csapat ezúttal is okosan taktikázva, türelmesen játszott. A siófoki támadások meddők voltak és komoly veszélyt nem jelentettek, míg a dorogi kontrák hamarabb is meghozhatták volna a kívánt eredményt, ha elől pontosabbak a játékosok. A hazaiak egy jól eltalált, 16-oson belüli, középről leadott lövést eresztettek kapura, ám Borsos jó érzékkel védett. Ezzel gyakorlatilag el is lőtték a puskaporukat a vendéglátók, akik ugyan próbálkoztak, de hasztalan. A hajrá perceiben egy gyors és ezúttal pontos kivitelezésű támadásunk meghozta a várva várt gólt, amely egyben a győzelmet is jelentette. Borsos hosszú kirúgását Kanalos nagyszerűen játszotta meg, önmagát indítva a bal szélen, majd egész az alapvonalig nyargalva pontosan centerezett a támadást kísérő Mihaylo Rjasko elé, aki futtából kilőtte a kapu hosszú oldalát. Újabb megnyert mérkőzésünkkel elértük a 40 pontos álomhatárt. Ennyi pont jelenti a bennmaradáshoz minimálisan szükséges eredményt. A mérkőzés örömteli krónikájához tartozik, hogy hosszú műtéti lábadozását követően, a találkozó utolsó perceiben játéklehetőséget kapott Barna Gergő. 

A dorogi védelem Siófokon is mindvégig jól és szorosan zárt. A kép is ezt igazolja, ahol védőnk, Dlusztus András fedezi a területet (forrás: BFC Siófok hivatalos oldala)

A listavezető Debrecen igyekezett kiköszörülni az ellünk szerzett csorbát és úgy tűnt, ha nem is simán, de behúzza a hazai meccsét a Nyíregyháza ellen. Sokáig vezetett 1-0-ra a Loki, ám az utolsó pillanatban, még ha büntetőből is, de egyenlítettek a vendégek és összességében megérdemelten vitték haza az egyik pontot. A kínálkozó alkalommal élni tudott a Vasas, amely otthon verte 2-1-re az Ajkát. Az angyalföldiek két gólos előnyre tettek szert, viszont nem sokkal a második hazai találatot követően szépített a bakonyi gárda, így a lefújásig nyitott maradt a meccs, de végül a piros-kékek megőrizték vezetésüket. A Gyirmót is teljesen feljöhetett volna a debreceniekre, ám a végén a döntetlennek is örülhettek. A Pécs ugyanis huszárosan bekezdett és szűk félórányi játékot követően három góllal elhúzott. A hazaiak hatalmas hajrát nyitva végül sikeresen ledolgozták tetemes hátrányukat, igaz, az első és az egyenlítő góljuk is büntetőből született. A mecsekiek nem csak két pontot vesztettek, de a második 11-esnél játékosukat is kiállították. A forduló egyik rangadója így igazán élvezetes és gól gazdag találkozót hozott, 3-3-as döntetlennel. A kieséstől menekülő és egyre jobban kapaszkodó Csákvár otthon verte 1-0-ra a sereghajtó DEAC csapatát. A Fejér megyei alakulat viszonylag hamar előnyhöz jutott, de a vendégek elszántan, keményen küzdve alaposan megnehezítették a dolgukat, akiknek még komoly egyenlítési lehetőségük is volt, de végül mindhárom pont maradt Csákváron. A Szeged otthon húzta be 2:0 arányban a Kaposvár elleni mérkőzését, s hasonlóan tehette volna ezt a Budaörs is a Győri ETO ellen, viszont Tatabányán a győrieknek sikerült ledolgozniuk kétgólos hátrányukat és végül 2-2-es döntetlen született. Ugyanilyen eredménnyel zárult Szombathelyen egy fordulatos mérkőzés a Haladás és a Kazincbarcika között. A hazaiak előbb büntetőt hibáztak, majd fordulás után vezetéshez jutottak. A hajrá percei izgalmas végjátékot hoztak, amikor a vendégek előbb egyenlítettek, majd az utolsó percben szerzett bombagóllal átvették a vezetést. A 2 perces hosszabbítás végén mégsem örülhettek maradéktalanul, ugyanis a hazaiak egalizáltak a barcikai kapus hallatlan hibáját kihasználva, aki egy bal oldalról történő lövésszerű beadást bevédett. A Szentlőrinc három egymás utáni meccsét is döntetlennel hozta, mégis az utolsó előtti helyre zuhant. A korábban szerzett pontok viszont most felértékelődtek, miután magabiztos, 3-0-ás győzelmükkel kerekedtek felül a Békéscsabán.

Az élen változás történt, miután a Debrecen ebben a szezonban immár másodszor kényszerült leszorulni az első helyről, helyett cserélve a Vasassal. A Gyirmóttal szemben változatlanul 4 pont az előnye, míg a pécsiektől  pedig 5 pontnyi. Noha a velünk pontazonosságban álló, s csak minimális mutatóval megelőző Szeged is nyert, a Békéscsaba fiaskójának köszönhetően mégis eggyel feljebb léptünk a tabellán, miután pontban beértük és minimális egy gólnyival jobb gólkülönbségünkkel meg is előzzük a viharsarki gárdát. A kiesés ellen menekülők közül a Csákvár feljött a 15. helyre, a Szentlőrinc pedig a 16. helyre. Előbbivel változatlanul 5 pont, a baranyai alakulattal szemben is maradt a 6 pontos előnyünk. A még éppen bennmaradó helyen álló 17. helyezett Kaposvártól 7 ponttal húztunk el, míg a legjobb kiesőhelyen lévő Kazincbarcikától 8 ponttal, a 19. helyre csúszott Siófokkal szemben pedig 9 ponttal megyünk. A sereghajtó DEAC számára csak a legszélsőségesebb matematikai esély maradt, amelynél az őket közvetlenül megelőző utolsó előtti Siófok kétszer annyi pontot gyűjtött. Érdekesség, hogy a tabella utolsó nyolc csapata egyelőre potenciális kiesőjelölt. A végelszámolásnál legjobban teljesítő csapat számára is a 12. hely jelentheti a legtöbbet, ami kihozható a folytatásban, ugyanis a 11. helyezett között és attól felfelé számottevő a szakadék. Vereségével kelletlenül is, de a Békéscsaba is kénytelen a kiesés elleni csapatok közé sorolódni, noha kicsinek tűnik az esély arra, hogy éppen a Békés megyeiek búcsúzannak a záráskor. Velük és a Szegeddel együtt mi vagyunk a 40 pontos triumvirátus jelenleg. A 40 pont többnyire a bennmaradást garantálni szokta, azonban a húsz csapatos, 3 pontos rendszerben, minden eshetőséget figyelembe véve a biztos tagsághoz átlag 43-45 pont szükséges.

A legutóbbi Szolnok elleni hazai meccsünk egy jelenete 2019. november 27-én (forrás: Hídlap)

Hétvégén rendhagyó körülmények, illetve helyszínen fogadjuk a Szolnokot, akik legutóbb nagyszerű, megérdemelt és magabiztos 3-0-ás vereséget mértek a Soroksárra. Győzelmük akár még ennél is vaskosabb lehetett volna a végén, viszont a fővárosiak kapusa két hatalmas bravúrt is bemutatva, további biztos góloktól mentette meg csapatát. A Tisza-partiak egész idényben kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtottak. Igazán jó erőkből álló csapatuk összeszokott, kemény feladat bármelyik ellenfelének. A biztos szereplésen túl, jó néhány bravúrra is képes volt. Többek között a második olyan csapatnak bizonyult a mezőnyben, amely legyőzte a Debrecent. Ugyanakkor negatív bravúrt is jegyeznek, ugyanis a sereghajtótól viszont kikaptak 2-0-ra, mégpedig egy fényes, 11 hetes veretlenségi sorozatuk végén. Legutóbb, tavaly november elsején Szolnokon vertek minket 3-2-re. Ha volt olyan mérkőzés, ahol nem érdemeltünk vereséget, akkor ez az volt. A Dorog kétszer is vezetett és jól is játszott, azonban mindkétszer egyenlíteni tudtak, s a hajrá perceiben egy pontrúgást követően a győztes gólt is megszerezték. Számunkra a bennmaradás mielőbbi biztosítása miatt volna roppant fontos a győzelem, egyben vissza is vághatnánk az őszi vereségért. Dorogon utoljára 2019. november 27-én játszottunk, ahol gól nélküli döntetlen született. Ezúttal viszont először fordul elő, hogy pályaválasztóként semleges pályán fogadjuk őket. Ez lesz a két csapat 29. egymás elenni összecsapása.

Az eddigi 28 mérkőzésen 13 dorogi győzelem, 4 döntetlen, 11 vereség; 46:54-es gólaránnyal született.

Hazai mérlegünk: 14 meccsből 10 győzelem, 1 döntetlen, 3 vereség; 25:18-as gólaránnyal.

Jól megválasztott és azt tökéletesen kivitelezett taktika ezúttal is eredményre vezethet. A túlságos defenzív játék nem sok jóval kecsegtetne, ám az óvatosság nem árt. Ellenfelünk erős szerkezeti egységét gyors támadóink tudnák megbontani és hibára késztetni hátsó alakzatukat. Ebben kulcsszerepe lehetne Szedlárnak, ám kérdéses a szereplése a Siófokon elszenvedett sérülése miatt. Azonban a Zuigéber – Kanalos kettős is hatékonyan fel tudná vállalni ezt a szerepkört. Zui lábában az elmúlt valamennyi fordulóban ott volt a gól, de sajnos benne is maradt, éppen ezért a legjobbkor jönne, ha ezúttal eredményes is lenne. Kanalos góljaira és remek helyzetbe hozásaira is nagy szükség volna. Aktivitása az elmúlt két mérkőzésen aranyat ért. Egy esetleges győzelem bravúros lenne, de cseppet sem lehetetlen, s vele gyakorlatilag már a fordulót követően belőhetnénk magunkat a jövő évi NB II mezőnyébe. Amennyiben minden összejönne, képletesen a vasúton keresztül vezetne az utunk, tekintettel ellenfelünk vasutas csapat. Ami kedvezőtlen előjelnek számít, hogy csapatunk a mostani évadban még nem volt képes egymás után háromszor is nyerni. Duplázni ugyan már sikerült háromszor is – mindjárt a 2. és 3. fordulóban, majd az idei első két mérkőzésen és az elmúlt két fordulóban -, ezúttal viszont önmaguk határait kellene tudni kitolni. Kétségtelenül nehéz összecsapás lesz, azonban ezt követően még csak rázósabb mérkőzések jönnek soron.

Szabó Gyula