Kategóriák: CsolnokHírek

Harminc gyermeknek ültettek fát Csolnokon

Április 9-én, pénteken a Településfásítási program keretében kapott fákat ültették el a 2020-ban született gyerekek részére a csolnoki Nepomuki Szent János Templom mögötti területen.

Régi szép szokás volt vidéken, hogy gyermek születésekor a szülők vagy nagyszülők egy facsemetét ültettek el. Az így földbe kerülő fa összetett szimbólum, hiszen ugyanúgy gyökeredzik a földben, ahogy a gyermek a családban, ugyanolyan nagyra nő, mint a kisgyermek, és ugyanúgy kötődni fog mindig a szülői házhoz, mint a gyermek, unoka.

„Régóta terveztük, hogy nálunk Csolnokon is közösségi akció keretében ültessünk egy fát újszülött érkezésekor. Ezzel is és a babacsomaggal is szeretnénk erősíteni a családnak Csolnokhoz való kötődését.” – mondta Kolonics Péterné, a település polgármestere.

Az akció keretében minden gyermeknek lesz egy fája, amire felkerül a neve és a születési éve. Most a 2020-ban született gyermekeknek ültettek el harminc darab berkenye fát a templom mögötti területen. Az elmúlt évben 37 gyermek született Csolnokon, közülük pedig 30 gyermek szülője vállalta el, hogy ültetnek egy fát az újszülöttnek.

A faültetés előtt a hivatal karbantartó brigádjával tisztították meg a több mint harminc éve elhanyagolt területet. A képviselő-testület anyagi segítségével finanszírozták a padok, a farönkök, a táblácskák megvásárlását.

Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Program keretében hirdette meg a Településfásítási Programot, amely 2020 júniusában kezdődött a 10.000 fő alatti települések lehetőséget kaptak pályázni facsemetékre. Csolnok is sikeresen pályázott, így nyertek 30 darab berkenyét. „Nagyon örültünk ennek a sikernek, hiszen nagyon fontosnak tartjuk a fával borított területek növelését, a települések zöldítését. Igen fontos az is, hogy a fák elültetése, gondozása erősítse a helyi közösségeket. A belterületi fásítással hozzájárulunk közös céljaink eléréséhez: az egészségesebb környezet megteremtéséhez, az élhetőbb települések kialakításához. Szeretnénk, ha itt a későbbiekben egy pihenőpark is kialakulna” – tette hozzá a polgármester.

A fásításon az Országos Erdészeti Egyesület képviseletében Borka Viktor is részt vett.

Fotók, forrás: csolnok.hu / Kolonics Péterné

Megosztás