Kategóriák: Hírek

A focilabdáról néhány szóban

A legtöbb fiú kisgyerek elválaszthatatlan a focilabdájától. Próbálnánk csak meg eltiltani egy serdülőkorban lévő srácot a focitól azzal, hogy elvesszük tőle szeretett játékszerét! Erre nyilván nincs semmi szükség, és inkább örülhetünk annak ha gyermekeink a friss levegőn mozognak, sportolnak vagy esetleg túráznak.

Mi különbség van azonban egy olyan egyszerű focilabda között, amelyet a játszótereken látunk és azon labdák között, amikkel a professzionális futballisták játszanak? Vagy föl lehet tenni ezt a kérdést úgy is, hogy miért kerülnek bizonyos labdák 5000 forintba és miért vannak olyanok a polcokon, amelyekért akár 40.000 forintot is elkérhetnek.

A kérdésre a válasz a technológiában keresendő. A legegyszerűbb focilabdák gyártása során a gyors gyárthatóságot, az alacsony bekerülési költséget és a gyors elhasználódást tartják szem előtt. Az ilyen, néhány ezer forintba kerülő eszközöktől nincs jogunk elvárni a professzionális játékélményt, azonban ha játszótéren szeretnénk velük néha picit játszani, arra kiválóak lesznek és nincs feltétlenül szükség a legdrágább focilabdák megvásárlására.

Ha viszont kicsit magasabb szintre szeretnénk helyezni futballista karrierünket, akkor egy kicsit mélyebbre kell pénztárcánkba nyúlni. Ekkor kerülhetnek szóba az akár húsz vagy harminc ezer forintba kerülő focilabdák.

Ha vesszük és kicsit tanulmányozzuk a legújabb modelleket, akkor megérthetjük a különbséget.

A nemzetközi mérkőzéseken általában olyan, kézzel varrt labdákkal játszanak, amelyek aerodinamikai tulajdonságai tökélyre vannak fejlesztve. Magyarul, ezektől a sporteszközöktől várhatjuk a legnagyobb pontosságot. Tehát ha egy megfelelően választott focicipő be bújtatván a lábunkat elrúgjuk a labdát egy bizonyos irányba, akkor biztosak lehetünk afelől, hogy az arra is fog menni. Ha tehát nagy gólokat akarunk rúgni és nem szeretnénk ha a labda pályája ki lenne téve a légáramlatok szeszélyeinek, akkor mindenképp ilyen sportszereket kell választanunk.

Gyakran megbotránkoznak az emberek az ilyen jellegű professzionális sporteszközök árain, de miután a vásárlók hazaviszik a terméket, majd elkezdik használni megdöbbennek a különbségeken. Alapvetően elmondható tehát, hogy ha valaki komolyan áll egy adott sporthoz, akkor nem szabad spórolnia a vásárlás során. Ha elfogadtuk ezt a logikai érvelést, az adidas terrex egy kiváló választás!

Megosztás