Kategóriák: Hírek

Így válaszd ki a megfelelő radiátort!

Hazánkban a legtöbb épületben radiátoros fűtési rendszer került kialakításra a jól kezelhetőség és a remek hőleadó képessége miatt. Ha kész lakásba költözünk be, akkor adott, hogy milyen fűtéssel kell számolnunk, azonban, ha még építés alatt van az otthonunk, vagy egyszerűen nem vagyunk megelégedve az adott rendszerrel és cserélni szeretnénk azt, akkor igen nagy fejtörést okozhat, hogy milyen fűtőberendezést érdemes választani.

A döntés, akkor is okozhat némi dilemmát, ha nem akarunk eltérni a radiátoros megoldástól, ugyanis ahogy minden úgy a radiátor kínálat is nagyban változott az évek során, így korántsem olyan könnyű a döntés, mint 20-30 évvel ezelőtt volt.

Mi alapján különböztetjük meg a radiátorokat?

Ugyan csábító külső alapján kiválasztani a megfelelő fűtőtestet, viszont sokkal fontosabb, hogy milyen típus illeszkedik az otthonunkba technikailag és szerkezetileg. Társasház esetén figyelembe kell venni, hogy a radiátor melyik fajtája köthető rá a házban működő alap rendszerre. Ehhez javasolt szakember segítségét kérni, aki egy rövid felmérés után megmondja, hogy melyik lesz az optimális választás az otthonunkat tekintve.

Általánosságban az alábbiak szerint csoportosítjuk a radiátorokat:

  • Milyen anyagból készült: lehet öntöttvas, alumínium, réz, rozsdamentes acél, stb.
  • Hogyan működik: lehet meleg vizes rendszerre köthető, elektromos vagy vegyes üzemű radiátor, mely mindkét rendszerre használható.
  • Milyen kialakítással rendelkezik: lehet lap-, csőradiátor, tagos, illetve egyedi formájú is.
  • Hová kerül: lehet például fürdőszobai, lakó és más terekben használható radiátor.
  • Hogyan helyezkedik el: lehet vertikális, azaz álló radiátor, horizontális, vagyis fekvő, és térelválasztóként funkcionáló a térbe helyezhető radiátor.

Az általános csoportosítások mellett igen fontos a bekötési lehetőség, aminek megfelelően szintén több csoportba osztjuk a radiátorokat:

  • Kompakt, vagyis négycsonkos radiátorok, melyeket főként felújításkor csereként használunk.
  • Beépített szelepes, vagy hatcsonkos radiátor, melynél a bekötés alulról történik így esztétikusabb, mint a többi társa, szinte nem is látszik a fali csatlakozás.
  • Lapradiátorok, cső-, vagy fürdőszobai radiátorok, melyek általánosan kisebb helyet foglalnak el, így kiváló megoldást kínálnak a kisebb helyiségek esetén, mint például a fürdőszoba.

A radiátor mérete:

A megfelelő fűtőtest kiválasztása során figyelembe kell venni néhány olyan paramétert, ami alapján meg tudjuk határozni, hogy mekkora berendezésre van szükségünk. Ehhez olyan alapadatok kellenek, mint, hogy mekkora hőleadást követel meg az otthonunk mérete, illetve milyen hőigénnyel rendelkeznek a lakók, ezek mentén már el tudunk indulni a tökéletesen meleg otthon érdekében kiválasztott radiátor felé. Ezek mellett azonban javasolt figyelembe venni a lakás alap hőmérsékletét, a szigetelés minőségét, a nyílászárók állapotát, és természetesen a helyiség adta lehetőségeket: hova kerülhet a radiátor, hogy optimális hőt biztosítson és ott mennyi hely van számára. Mindezt persze meghatározza, hogy melyik helyiségbe választjuk a fűtőtestet, mert a konyhában kevésbé szükséges magas teljesítmény, mint például a fürdőszobában.

Ahogy más fűtőberendezések esetében, úgy a radiátoroknál is fontos szempont a tisztítás és karbantartás. A fűtési szezon megkezdésekor elengedhetetlen a lapradiátor légtelenítése és tisztítása, illetve ellenőrizzük a csövek átjárhatóságát. Ha nem fűt a megszokott módon, csöpög az összeillesztéseknél, hideg a radiátor alja, esetleg furcsa zaj jön a kazán felől, akkor biztosak lehetünk benne, hogy probléma akadt a fűtő rendszerrel. Ilyenkor semmiképpen ne álljunk neki magunk megszerelni, kérjük szakember segítségét.

A cikk megjelenését a Netkazán webáruház támogatta, akik már 25+ éve állnak a fűtéstechnika szolgálatában.

Megosztás