Kategóriák: Hírek

Miért érdemes vízteres kandallóbetétet választani?

Egy kandalló nem csak romantikusan hangulatot teremt, de igen hasznos berendezés is. Tökéletes melegséget hoz még a legridegebb otthonokba is, azonban amennyire vágyunk rá, sokszor legalább annyira félünk is tőle.

A klasszikus kandallók hátránya ugyanis, hogy kizárólag azt a helyiséget teszik meleggé, amelyikbe elhelyeztük őket. Nagyobb beltérben, vagy több helyiség esetén egyáltalán nem praktikus megoldás. Ezeket inkább csak a hangulat kedvéért szoktuk használni.

Azonban, ha a teljes lakás fűtési rendszerének kialakításához keresünk megoldást, akkor sem kell lemondanunk a kandalló meghitt látványáról, ugyanis egy jól kiválasztott vízteres kandallóbetét segít, hogy egyenletesen meleg legyen az egész lakásban. Ezek a berendezések ugyanis átmenetet képeznek a romantikus hangulatú kandallók és a kazán között. A vízteres kandallóbetétnek köszönhetően ráköthetők a központi fűtőrendszerre így a teljesítménye egy részét a lakás többi részében is hasznosítja.

Miért hasznos vízteres kandallót választani?

Manapság az egyik legmodernebb fűtési megoldásnak számít, mellyel a környezetünket is óvjuk. A fa elégetése során ugyanis nem keletkezik nagyobb mennyiségű szénmonoxid, mint a fa elkorhadása során. Emellett pedig a fa az egyik legolcsóbb és legkönnyebben beszerezhető fűtés. A vízteres kandallóbetétet választva nem szükséges a továbbiakban a gáz használata, így akár azt ki is köttethetjük az otthonunkból, ezzel nagyobb biztonságot teremtve. A légfűtéses kandallókkal szemben pedig nem csak az adott helyiséget, hanem az egész lakást egyenletesen átjárja a meleg. Napkollektoros fűtéssel kiegészítve pedig a melegvíz ellátásban is segítségünkre lesz, illetve puffertartállyal megtoldva, akár egész nap tartja a hőt, így nem kell a folyamatos fa utánpótláson sem aggódni.

Mi szükséges egy vízteres kandalló beszereléséhez?

Ahhoz, hogy biztonságosan beszerelhető és használható legyen a vízteres kandallóbetét szükség lesz egy jó állapotú, a szabványnak megfelelő kéményre, magára az eszközre, illetve egy kompatibilis fűtési rendszerre, amire rákötjük majd. Ha eddig nem volt, akkor ki kell építeni, egyéb esetben nem tudjuk elosztani a kandalló által leadott hőt a lakásban. A vízteres kandallóbetét zárt rendszerre való rákötése esetén biztosítanunk kell a friss levegő utánpótlását is. Illetve szükségünk lesz többek között olyan további épületgépészeti kiegészítőkre a beszereléshez, mint szivattyúk, szondák, csőtermosztátok, hőmérő, vezérlő elemek, biztonsági és keverőszelepek.

Amennyiben napkollektoros rendszerhez illesztjük, vagy esetleg nincs időnk rendszeresen pakolni a tűzre, akkor javasolt a puffertartály használata, ami segít elraktározni a hőt. Mivel a vízteres kandallóbetét beépítése igen nagy odafigyelést igényel a későbbi biztonságunk érdekében javasolt szakemberre bízni a feladatot.

Mire figyeljünk a vízteres kandalló kiválasztásánál?

Kétféle vízteres kandallóbetétet különböztetünk meg: az egyik a nyílt a másik pedig zárt rendszerű. A zárt rendszerű kandalló beépített hőcserélővel rendelkezik, ami segít a túlmelegedés elkerülésében – a zárt rendszerű kandallót közvetlenül rá tudjuk kötni a meglévő fűtőrendszerre. Viszont fontos, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a friss levegő megfelelő utánpótlására. A nyitott égésterű eszközöknél egy úgynevezett köpenyes vagy felső hőcserélő található, így ennél a biztonsági köreit a kandallón kívül kell megoldani. Ezt a típust a hőcserélő közvetítésével tudjuk rákötni a zárt fűtésrendszerre.

Amennyiben az otthonunk teljes jól kialakított fűtését szeretnénk vízteres kandallóval megoldani, úgy érdemes néhány dologra különösen odafigyelni: javasolt kerámia betétes kandallót választani, mivel ez magasabb égési hőmérsékletet biztosít, és a hőtartásban is segít. Emellett fontos, hogy jól tisztítható és karbantartható legyen a választott berendezés ezért javasolt kerülni az olyan típusokat, amelyek például csöves hőcserélőt alkalmaznak.

A cikk megjelenését a Netkazán webáruház támogatta, akik már 25+ éve állnak a fűtéstechnika szolgálatában.

Megosztás